Fermierii covăsneni apelează tot mai mult la ajutorul zilierilor, potrivit declaraţiilor directorului Direcţiei pentru Agricultură (D.A.) Covasna, Konczei Csaba. În luna august numărul acestora a atins  aproape 10.000 de zilieri, mai ales datorită faptului  că ne aflăm în plină campanie de recoltare.

Konczei Csaba a spus că în comparaţie cu anii trecuţi, de când se aplică legea zilierilor, în acest an  fermeirii covăsneni au solicitat mult mai multe registre de evidenţă a angajaţilor zilieri. „Din câte ştiu eu,  faţă de anii trecuţi  s-au solicitat mult mai multe registre. Fermierii încep să se obişnuiască cu ele”.

Astfel, în luna august a.c., la 58 de angajatori – persoane fizice autorizate sau societăţi comerciale – au fost angajaţi cu ziua 9.682 de zilieri.

„La nivel de Inspectorat Teritorial de Muncă (ITM) Covasna  sunt înregistrate 276 de persoane fizice autorizate sau societăţi comerciale care,  aşa cum prevede legea 52 din 2011, au cumpărat registru zilier. La nivel de judeţ, în perioada 01-31.08. 2014  avem 9682 de zilieri înregistrați la 58 de angajatori care au cumpărat registru, în această lună. Noi tot timpul controlăm ceea ce depinde de atribuţiile noastre”, a explicat inspectorul şef adjunct al ITM Covasna, jr. Liliana Balmuş.

Persoanele fizice nu pot face angajări

În continuare, legea nu prevede ca persoanele fizice să poată face angajări, acest lucru împiedicând fermierii mici să-şi desfăşoare activitatea. Mulţi dintre fermierii din judeţul Covasna s-au plâns din această cauză, riscând să se trezească cu controale şi chiar amenzi din partea inspectorilor ITM dacă anumite persoane prestează servicii contracost pentru ei.

„Persoanele fizice nu pot angaja zilieri pentru că a fost scoasă din lege această categorie. Numai persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi societăţile comerciale. Dacă persoanele „izice primesc zilieri, este muncă fără formă legală”, a explicat Liliana Balmuş.

„Problema apare când fermierul este persoană fizică, pentru că legea încă nu e reglementată în acest sens. Totuşi este un pas înainte, pentru că deja PFA-urile care au o contabilitate, pot să se folosească de registrele pentru zilieri şi pot să îi plătească. Din câte am vorbit cu fermierii, aceștia  încep să se obişnuiască,  şi această activitate să intre pe făgaş normal”, a completat directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail