Pe fondul nemulţumirilor legate de preţul scăzut al laptelui, de blocarea exportului de bovine şi ovine şi de neplata subvenţiilor pentru zonele defavorizate, aproape 1.000 de fermieri din judeţul Covasna dar şi din alte judeţe vecine au ieşit ieri în stradă şi şi-au strigat nemulţumirea.
Cea mai mare nemulțumire pe care o au crescătorii de bovine este prețul de achiziție al laptelui, care este extrem de mic. În momentul de faţă, preţul unui litru de lapte a atins un minim istoric de 0,50 lei, în unele cazuri. Pe lângă acest aspect, firmele procesatoare pun tot felul de condiţii în defavoarea fermierului, ameninţându-l că nu îi mai colectează laptele dacă se ridică să îşi ceară drepturile.
Membrii Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna spun că nu este normal ca în ultimele 5 luni preţul de achiziţie al laptelui de la fermieri să scadă cu 30%, iar în magazine să nu existe nicio scădere de preţ. Ca de obicei profitul revine în totalitate procesatorilor sau comercianţilor, în timp ce fermierii, mai ales cei mici şi mijlocii sunt în pericol de faliment. Aceştia solicită MADR să găsească modalităţi de rezolvare sau de sprijin către producătorii autohtoni în special, arătând că trebuie să ştie să gestioneze situaţii datorate unor conjuncturi internaţionale nefavorabile, neascunzându-se în spatele unor aşa zise regulamente UE. Neintervenind în momentul de faţă, fermierii mici şi mijlocii sunt în pericol de a da faliment, transformându-se într-o clasă de „asistaţi social”, potrivit preşedintelui Asociaţiei.
A doua mare problemă care îngreunează tot mai mult existenţa fermierilor mici şi mijlocii în România este blocarea exportului de bovine şi ovine, în urma infestării animalelor cu Boala limbii albastre. Fermierii cer ca statul să reacţioneze ferm şi să ia măsuri concrete, nu să aştepte frigul pentru a fi siguri că tânţarul care transmite această boală nu mai poate zbura.
De-asemenea, fermierii s-au plâns de faptul că APIA nu le-a mai virat subvenţiile pentru zonele defavorizate, de mai multe luni.
La protestul de ieri s-a alăturat şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care a declarat că înţelege şi susţine demersurile fermierilor.
„Susţin doleanţele agricultorilor pentru că în prmul rând cunosc judeţul şi oamenii. De ani de zile sunt între ei şi încercăm să rezolvăm problemele. Ştiu care sunt cele mai mari probleme şi acestea nu se pot rezolva pe plan local sau pe plan judeţean, pentru că sunt probleme de interes naţional. De la 1 aprlie s-a liberalizat exportul de lapte şi datorită acestui fapt a căzut preţul la 50 de bani pe litru, în anumite locaţii. Nu este normal ca oamenii noştri să muncească, să dea laptele cu 50 de bani şi să ne trezim pe rafturile magazinelor cu lapte adus din străinătate, cu 5 lei litrul.
Nu este normal ca aceşti oameni care lucrează zi de zi, tot ei să completeze zece mii de formulare şi înainte cu zece zile de depunerea cererilor, încă să nu se ştie cum se procedează. Toată lumea este pusă pe drumuri. Nu este normal ce se întâmplă cu carnetele de producători, ceea ce iar îi pune pe drumuri pe oamenii care ar trebui să muncească şi să producă în agricultură. De aceea sunt prezent aici.
Soluţii există. Există şi modele în toată Uniunea Europeană, dar aceste soluţii trebuie să le găsească specialiştii în agricultură. Nu este normal că în ţară media de cumpărare a laptelui a scăzut sub 80 de bani, iar media UE este la 1,5 lei. În Tirolul de Sud este 2,45 lei, pentru că ei s-au organizat, pentru că în alte state există o preocupare la nivel central şi un sprijin real pentru fermieri, în acest sens. Nu poţi să aştepţi ca oamenii să găsească soluţii, să completeze zece mii de formulare, să facă naveta de la Petriceni până la Sânzieni doar ca să completeze acele formulare care se schimbă permanent pe zi ce trece. Aceşti oameni trebuie să se procupe cu ceea ce fac, şi a anume, agricultură şi creşterea animalelor”, a declarat Tamas Sandor.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu a spus că nemulţumirile fermierilor îi sunt cunoscute, iar Instituţia Prefectului a adus în atenţia Ministerului Agriculturii aceste probleme, de fiecare dată. „Cunoaştem nemulţumirile, majoritatea au fost aduse în atenţia Ministerului Agriculturii cu ocazia unor memorii, şi avem un memoriu recent depus de către organizatorii de astăzi ai evenimenului pe care îl vom transmite, de-asemenea Ministerului pentru a găsi soluţii.
Nu ştiu ce fac senatorii sau deputaţii, dar Prefectura a făcut de fiecare dată demersuri, atunci când am fost solicitaţi”, a spus Sebastian Cucu.
Subprefectul judeţului Covasna, Nicolae Radocea, este de părere că mitingul organizat de Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Covasna nu-şi avea rostul, întrucât fermierii ar fi trebuit să stea la masă cu Guvernul şi Ministerul Agriculturii pentru a găsi împreună o soluţie: „În opinia mea nu este nici momentul şi nici locul (n.red.- pentru un protest). Pentru că în momentul anterior ar fi trebuit să aibă negocieri cu instituţiile abilitate, cu Ministerul Agriculturii şi Guvernul.”
Maricela Dan
Preşedintele Patronatului Laptelui, Dorin Cojocaru: Fermierii nu au unde să-şi vândă laptele
Tot mai mulţi fermieri nu au unde să-şi vândă laptele după ce cotele de lapte au fost retrase, o serie de fabrici de procesare s-au închis, iar pe piaţa românească au pătruns masiv importurile din Ungaria, Slovenia şi Polonia, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Laptelui din România, care participă la conferinţa Meat&Milk 2015, ce se desfăşoară la Poiana Braşov, în perioada 3-5 iunie.
„Foarte mulţi fermieri din toată ţara mă sună că nu au unde să-şi vândă laptele. Sunt din ce în ce mai puţine fabrici care să proceseze materia primă pentru că unele s-au închis, după ce s-a retras cota de lapte. Doar 2% materie primă lapte se mai importă din cauză că nu mai există fabrici de procesare, în schimb a crescut importul de produs finit, în special pe marcă proprie, din Ungaria, Polonia, Slovenia. Trebuie să fim foarte atenţi, când facem analize, ce creşte ca import. Produsul finit a început să crească foarte mult. 30% din producţia de lactate a Europei a reprezentat-o Rusia. Aşteptăm să vedem dacă putem să redeschidem alte pieţe din ţări terţe – Macedonia, Serbia sau pe zona Turcia, ţările arabe, dar este un proces lung şi nu avem capital de a investi şi de a găsi soluţii rapide. Eu am avertizat din anul 2014 că luna mai, când s-au retras cotele la lapte, va fi o lună foarte dură, nu numai pentru fermieri ci şi pentru noi. Previziunile s-au adeverit şi acum trebuie găsite soluţii rapid. Şi cum soluţiile pompieristice nu sunt de bun augur, vom vedea la finalul acestei conferinţe care va fi concluzia”, a spus preşedintele Patronatului Laptelui din România.
Conform acestuia, în perioada următoare se vor închide foarte multe ferme, iar oferta de lapte va scădea.
„Cine scapă de lunile mai şi iunie va fi bogat în septembrie. Am transmis fermierilor şi procesatorilor de mai mult timp să dea dovadă de maturitate şi să realizeze parteneriate între furnizor şi client, adică fermier-procesator-comerciant, pentru că dispar fermele neavând unde să vândă laptele.(…). Şi cum preţul este dat de cerere şi ofertă, cred că la toamnă, dacă ne ajută şi politica internaţională să se redeschidă piaţa Rusiei, o să vedem creşteri interesante la lapte, materie primă”, a spus Dorin Cojocaru.
El a precizat că şi consumatorii trebuie să înţeleagă că sunt un instrument foarte puternic în această filieră şi să consume cât pot de mult şi le permite bugetul, mai ales după scăderea TVA, produse fabricate în România.
„România este o piaţă foarte bună pentru europeni. Chiar am văzut marţi, într-un mic magazin din Braşov, nu într-un hipermarket, lapte fabricat în Polonia cu etichetă în limba chineză. Orice oportunitate este valorificată de ţările emergente României. Mare atenţie la Polonia! Polonia este China Europei. Sunt foarte pragmatici, au capital şi iau deciziile cu viteza luminii, nu ca noi, batem şeaua de vreo trei ani. Vedeţi că se desfiinţează cota de lapte, vedeţi că nu avem observatorul laptelui, nu avem comisie de analiză cu prognoze pe piaţa laptelui. O spunem de trei ani, iar acum suntem în situaţia de a arunca laptele pe câmp”, a mai afirmat Dorin Cojocaru.
La lucrările conferinţei de la Poiana Braşov este aşteptat astăzi şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
AGERPRES
. .
www.agerpres.ro