Zona din faţa Prefecturii Covasna a devenit neîncăpătoare, sâmbătă, de la ora 18:00, când a avut loc mitingul pentru stoparea defrişării pădurilor de către giganţii din România.

Oamenii, veniţi cu mic, cu mare, au stat aproape o oră în faţa instituţiei cu pancarte scrise în limba română, maghiară, engleză şi germană şi au protestat împotriva tăierilor ilegale care au loc în România, dar şi împotriva ridicării fabricii austriece de la Reci, despre care au apărut recent filmuleţe în care conducerea firmei accepta tranzacţii  ilegale.

Mai multe asociaţii de protecţie a mediului au luat parte la protestul din Sfântu Gheorghe, alături de alte oraşe din ţară, care au ales să iasă în stradă pentru săntatea viitoarelor generaţii.

Hans Hedrich, vicepreşedintele Asociaţiei Neuer Weg din Făgăraş, a fost portavocea celor prezenţi la miting. Acesta a acuzat că fabrica de la Reci a fost construită fără avizele necesare impuse de legislaţia românească şi cea europeană, spunând că din această cauză l-a acţionat în instanţă pe preşedinţele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Planurile ecologistului nu se opresc aici, deoarece acesta doreşte să-l dea în judecată şi pe şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, urmând să facă publice dovezi conform cărora cele patru fabrici ale Holzindustrie Schweighofer  din Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti procesează lemn procurat sau tăiat ilegal.

. .

„Procesele în instanţă le-am demarat pentru că altfel nu există nicio şansă să opreşti un proiect investiţional cu o miză atât de mare; e vorba de 150 de milioane de euro. Vom continua, avem pe ţeavă, cum se spune, următorul proces, cu Agenţia  pentru  Protecţie a Mediului Covasna, pentru că ei sunt responsabili de încălcarea directivei europene privind elaborarea studiilor de impact asupra mediului. Vom face reclamaţie şi la Comisia Europeană pe această temă(…) Am explicat şi cum se leagă Codul Silvic, care a fost respins de către preşedintele Klaus Iohannis. Mai mulţi observatori din domeniul forestier au spus că miza este pur şi simplu pornirea fabricii de la Reci în condiţiile actuaului Cod Silvic. Dacă ar intra în vigoare actualul Cod Silvic există o prevedere care limitează cota de piaţă pentru anumite sortimente de lemn. Există dovezi (…), chiar şi eu am participat la o investigaţie pe teren ce vizează lemnul tăiat ilegal şi vom face publice şi aceste dovezi. (…) Nu e de ajuns să reuşim să anulăm autorizaţia fabricii de la Reci, pentru că vor rămâne celelalte fabrici. (…) Nu avem nimic de negociat, vrem să se respecte legea”, a spus Hans Hedrich.
Peste 15 oraşe din ţară au participat la proteste împotriva despăduririlor abuzive. În acest sens a fost lansată o petiție  intitulată „Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer”, de către platforma de-clic.ro în parteneriat cu numeroase ong-uri din ţară.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail