Federaţia Organizaţiilor Civile Covasna (CIVEK) a întocmit un clasament al instituţiilor publice din judeţ care folosesc limba maghiară în relaţia cu cetăţenii şi a acordat locul I Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).
Preşedinta CIVEK, Bereczki Kinga a declarat miercuri, cu prilejul decernării premiului, că monitorizarea s-a făcut pe parcursul ultimilor doi ani şi a cuprins opt instituţii publice din judeţ, respectiv Inspectoratul Şcolar, Prefectura, Direcţia Finanţelor Publice, Protecţia Consumatorului, APIA, Serviciul Paşapoarte, Direcţia Sanitar Veterinară şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Aceasta a menţionat că evaluarea s-a făcut atât pe baza voturilor exprimate on-line de cetăţeni, cât şi prin intermediul unor chestionare aplicate instituţiilor menţionate.
„Evaluarea s-a făcut pe baza a nouă criterii, cum ar fi folosirea limbii maghiare în comunicarea oficială şi folosirea tăbliţelor bilingve, iar APIA a îndeplinit 5 dintre acestea. Ar mai fi de realizat pagina web în limba maghiară şi traducerea documentelor oficiale”, a declarat Bereczki Kinga, potrivit căreia pe locurile doi şi trei s-au situat Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Covasna.
Aceasta a precizat ca proiectul a avut drept scop evaluarea nivelului în care instituţiile publice ale statului respectă dreptul cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale de a-şi folosi limba maternă în viaţa publică, dar şi de a-i conştientiza cu privire la acest drept.
„Concluzia noastră este că nu ne folosim pe deplin de drepturile pe care le avem. Responsabilitatea nu este numai a instituţiilor, ci şi a comunităţii locale care trebuie să aibă această exigenţă şi solicitare de a li se respecta drepturile. De aceea pasul următor va fi să demarăm o campanie prin care să conştientizăm membrii comunităţii maghiare asupra dreptului de a-şi folosi limba maternă nu doar în viaţa familială, ci şi cea publică. Este un gest de respect reciproc şi e important pentru o bună convieţuire să ne acceptăm cultura, inclusiv limba”, a declarat preşedinta CIVEK.
Directoarea APIA, Angela Negoiţă a declarat că premiul este onorant, pentru că reprezintă o confirmare a respectului pe care această instituţie îl are pentru cetăţenii judeţului.
„Nu am ştiut despre acest premiu, am fost chiar surprinsă când am aflat şi ne onorează, pentru că nu ne-am străduit în mod deosebit, pur şi simplu am considerat că este firesc ca într-un judeţ în care aproape 80% din totalul cetăţenilor sunt de etnie maghiară să facem pliante şi în limba maghiară. După părerea mea, în primul rând trebuie să respecţi ca să fii respectat şi sunt convinsă că acest premiu reprezintă o recunoaştere a respectului pe care îl purtăm cetăţenilor judeţului, oamenilor cu care lucrăm, indiferent de naţionalitate”, a declarat Angela Negoiţă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES