Începând de mâine, fermierii covăsneni sunt așteptați la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)  pentru a depune cererile de sprijin pe suprafață,  pentru anul 2013.

Campania de primire a cererilor unice de sprijin pe suprafaţă se va derula în perioada 1 martie – 15 mai a.c., inclusiv, respectiv 16 mai-10 iunie inclusiv, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Potrivit directorului executiv al APIA Covasna, Angela Negoiță, fiecare fermier va primi acasă o invitație prin care este informat asupra orei și datei la care să se prezinte la APIA, cu toate actele necesare depunerii cererii unice de plată pe suprafață. „Modificări esențiale la primirea cererilor din campania acestui an, nu sunt. (…) Ca  noutate, spre informare, la cererea unică de sprijin pe suprafață, de anul acesta, se adaugă anexa 4 care, din 2014, va trebui completată şi respectată de fermieri”, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv APIA, Angela Negoiţă.

Potrivit acesteia, fermierii vor trebui să se prezinte la APIA în ziua în care au fost programați cu toate documentele care fac dovada terenurilor pe care le vor lucra: act de proprietate, contract de închiriere, contract de arendă, contract de comodat, înscrisuri sub semnătură privată,  adeverință de la primărie şi  un extras de cont.

Atenţie la teledetecţie!

Potrivit unui Ordin al ministrului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește, verifică, procesează cererile unice de plată pe suprafață și efectuează plata către fermier în contul bancar al acestuia, conform legii.

Angela Negoiţă

Drept urmare, pentru a nu exista probleme în cazul unui control, directorul executiv al APIA face un apel către fermierii covăsneni  să fie foarte serioşi şi corecţi atunci când depun cererea de sprijin, deoarece aproape toate zonele cu teren arabil din judeţ sunt sub teledetecţie. „Trag un semnal de alarmă către fermieri, că aproape tot județul este sub teledetecție (…) Fermierii trebuie să știe şi să digitizeze foarte exact unde au terenul și ce culturi au în teren, fiindcă o să aibă o mare problemă dacă nu corespunde cultura și suprafața declarată cu cea din teledetecție. Încă o dată îi rog respectuos să ia în serios această depunere de cerere, să meargă la primării, să vină la APIA, să știe exact unde este terenul pentru care solicită subvenţie ”, a declarat Angela Negoiţă.

Aceasta a mai menţionat că un alt aspect de care fermierii ar trebui să ţină cont se referă la faptul că aceia care termină angajamentele de agromediu pot deschide alte angajamente pe următorii 5 ani, cu condiţia să îşi măsoare terenurile înainte de a face un nou angajament.

În ultimele întâlniri organizate în acest an de Asociaţia Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, la care a fost prezent, dar şi în vizitele efectuate în fiecare comună din judeţ, director executiv adjunct al APIA Covasna, Marius Popica, a sugerat asociațiilor de crescători de animale dar şi primarilor că este necesară  achiziţionarea de GPS-uri dar mai ales pregătirea unor persoane din comunităţile respective care  să învețe să lucreze cu respectiva aparatură, pentru a măsura terenurile  fermierilor. „ Noi ne oferim să îi învățăm să lucreze cu GPS-ul. În acest fel fiecare fermier ar putea să-și măsoare terenurile, iar când vine la APIA să știe exact care este suprafața terenului său. E foarte important ca ceea ce depun fermierii la APIA să fie în concordanță cu ce este în realitate în teren, ca să nu fie sancționați, fiindcă nici APIA nu-și dorește să ajungă o agenție de recuperare a banilor”, a conchis  Angela Negoiţă.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail