Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit luni certificatul de conformitate a sistemului de management anti-mită cu standardul internaţional ISO 37001:2016, acesta fiind al doilea standard implementat la nivelul instituţiei, după ce în anul 2016, APIA a primit certificatul de conformitate a sistemului de management al Securităţii Informaţiei.
Potrivit unui comunicat al APIA, remis AGERPRES, certificatul a fost înmânat directorului general al instituţiei, Adrian Pintea, de către Alessandro Romei, EMEA Senior Director la RINA Simtex – organismul de certificare pentru acest standard de calitate.
„Obţinerea acestei certificări de către APIA confirmă faptul că la nivelul instituţiei noastre a fost implementat un set de reguli şi măsuri de control anti-mită, cu scopul de a descuraja orice posibile fapte de mituire, dar şi în vederea prevenirii, detectării şi tratării riscurilor de mituire, atât în interiorul Agenţiei, cât şi în relaţia cu fermierii şi cu colaboratorii instituţiei. Implementarea standardului internaţional ISO 37001:2016 ne permite să ne consolidăm structura organizaţională, care se bazează pe etică, transparentă, profesionalism şi încredere în relaţia cu fermierii, beneficiarii fondurilor europene şi naţionale implementate de APIA, dar şi cu instituţiile interne şi externe cu care APIA colaborează. Totodată, mulţumim pe această cale şi consultantului, SC ABT Consultanţă în Management SRL, pentru profesionalismul şi sprijinul acordat în realizarea acestui obiectiv”, a declarat Adrian Pintea.
RINA este prezentă în România din anul 2006 şi oferă o gamă largă de servicii de certificare, verificare a conformităţii, inspecţii şi instruire, soluţii personalizate de înaltă calitate în sectoarele de industrie energetică, marină, certificare, transport şi infrastructură.
În anul 2016, APIA a primit certificatul de conformitate cu standardul ISO 27001 – Sistemul de Management al Securităţii Informaţiei.
Şi cealaltă agenţie care gestionează fonduri europene în domeniul agriculturii, respectiv Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), a implementat politica anti-mită în specificul activităţii sale, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). AFIR a fost prima instituţie publică din România care a obţinut din partea Rina Simtex, încă din iunie 2019, certificarea internaţională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită.
AGERPRES