Începută în  prima zi a lunii martie a.c., campania de preluare a cererilor unice pe suprafaţă, fără penalităţi, derulată la nivelul Agenţiei  de Plăţi şi Intevenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna s-a încheiat miercuri, 15 mai, la ora 23 şi 56 de minute, oră la care a fost înscrisă ultima cerere, la Centrul Local Covasna.

Conform datelor centralizate, la APIA Covasna şi-au înscris cererile, până  miercuri seara, un număr de 13.110  fermieri  din total celor 11.442  ce erau programaţi să depună cereri în perioada 1 martie – 15 mai a.c.,  cu 140 mai puţini decât în anul anterior. Acest lucru nu este îngrijorător deoarece fermierii covăsneni care nu au reuşit să-şi depună cererile o mai pot face  până  la data de  10 iunie inclusiv, cu penalităţi de 1% din valoarea subvenţiei pe care fermierul ar trebui să o primească, pe fiecare zi de întârziere.

„Această campanie a fost la fel de grea ca şi celelalte, deoarece la APIA nu este timp de lăsat garda jos. Mai mult decât atât, în acest an fermierii mari din judeţul nostru, în mod special cei cu teren arabil,  şi-au măsurat terenurile,  lucru care a îngreunat preluarea cererilor prin neprezentarea fermierilor la APIA în ziua în care au fost programaţi,  din motive multiple,  printe care şi măsuratul terenurilor.  Au fost măsurate şi digitizate peste 13 mii de hectare de teren arabil de către persoane care au dobândit experienţă în folosirea GPS-urilor. Sperăm că acest efort să fie de bun augur, şi mă refer la o poziţionare corectă a parcelelor în teren, mai ales că în acest an cea mai mare parte a judeţului Covasna va fi sub teledetecţie. Datorită acestei operaţiuni deloc uşoare,  funţionarii APIA implicaţi în preluarea cererilor au fost obligaţi să lucreze şi 20 de ore pe zi” a declarat Angela Negoiţă, directorul executiv al APIA Covasna.

Potrivit acesteia,  în perioada  următoare se  va continua preluarea cererilor de  la fermierii  întârziaţi, şi, în paralel se vor procesa  şi se vor verifica cererile deja primite, se  vor introduce anexele 1 şi 2 şi listele nominale, după care urmează celelalte  procese din procedură care sunt efectuate de funcţionarii publici de la IACS şi de cei de la Centrele Locale.

„Din această ecuaţie fac parte şi funcţionarii de la serviciul Control pe teren care,  printr-o corelare şi completare perfectă reuşesc să-şi îndeplinească  obiectivele stabilite de colegii noştri de la APIA Central.  Nu trebuie să-i uităm nici pe colegii noştri de la sectorul zootehnic, inspecţii şi cota de lapte,  care nu îşi pot efectua concediul de odihnă din cauza măsurilor de sprijin care se suprapun,  şi nu au nici un moment de respiro” a mai spus Angela Negoiţă.

În concluzie, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Covasna  se lucrează… la foc continuu.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail