Toată lumea ştie că această zonă frumoasă în care locuim este cunoscută şi recunoscută pentru izvoarele de apă minerală ce fac minuni în caz de boală. Am fost plăcut surprinsă de modul de prezentare a apei de la Malnaş, cu ocazia vizitei prinţului Charles, şi am decis să împărtăşesc aceste cunoştinţe preţioase cu toţi cititorii noştri.
Îmbuteliată într-un recipient inedit din ceramică, apa minerală, făcătoare de minuni (nu în sens religios, ci medical), este păstrată la rece, undeva între 12-15 grade, temperatura cu care iese din izvor, pentru a-şi păstra proprietăţile curative, după cum a explicat Toth Alpar.
Denumirea staţiunii Malnaş Băi a fost consemnată prima dată în anul 1759, într-un document de recensământ, iar după jumătatea secolul XIX, numele este mai cunoscut după ce un fost ofiţer de armată a deschis drumul investiţiilor de la Malnaş prin creerea primului izvor amenajat pentru tratamente, numit „Bulbucelul doamnei Semsey”.
De aici şi până la recunoaşterea izvorului Maria, care astăzi produce apa minerală recomandată de foarte mulţi medici, a fost un singur pas.
În anul 1872, Malnaş Băi a primit pentru prima dată, oficial, numele de staţiune balneară, dezvoltându-se tot mai mult pe măsură ce tot mai mulţi bolnavi apelau la tratamente cu ape minerale şi tot mai mulţi medici recomandau tratamentul cu această apă minerală. Izvorul Maria a fost recunoscut şi atestat ca sursă de apă minerală cu proprietăţi medicinale de către Ministerul de Interne al Regatului Ungariei printr-un decret, în anul 1903. În perioada regimului comunist apa minerală de la Malnaş Băi era comerciaizată şi era recomandată de către medici în special pentru problemele gastro intestinale, însă, după anul 1989, nu s-au mai facut investiţii în staţiune, fondurile s-au oprit, iar staţiunea şi-a declarat sfârşitul.
Vă întrebaţi ce are apa minerală de la Malnaş mai specială decât alte ape minerale?
Combinaţia inedită de minerale și săruri o fac o apă „tămăduitoare”. „Această apă ia naştere în adâncul scorţei terestre în decursul a mii de ani, iar în drumul ei spre suprafaţă se îmbogăţeşte permanent cu dioxid de carbon natural, cu săruri şi minerale absorbite din rocile formate în perioada Neogenului. Din pământ, apa ţâşneşte cu presiune sub forma unui izvor artezian, fapt ce previne contactul cu suprafeţele contaminate din sol sau cu apa de suprafaţă. Apa Malnaş are un conţinut nemaiîntâlnit de bogat în săruri şi minerale. Modul natural în care acestea sunt absorbite de organismul uman este identic cu felul în care apa le preia la rândul ei din straturile de rocă pe care le străbate”, putem vedea pe site-ul oficial.
Pentru a-şi păstra toate proprietăţile, şi puritatea, apa este îmbuteliată cu ajutorul unui mecanism fabricat tot din ceramică, întocmai ca recipientul în care se găseşte pe rafturile magazinelor. Conform unor teste recente, ambalajul ceramic menţine intact nivelul mineralelor din apă, iar valoarea PH-ului rămâne stabilă, neexisnd nicio reacţie chimică între recipient şi conţinut, spre deosebire de sticlă sau plastic.
Apa minerală de la Malnaş este recomandată pentru tratarea gastro-duodenitei cronice, colecistitei cronice, infecţiei cu helicobacter pillory, ajutând la buna funcţionare a veziculei biliare în cazul afecţiunilor hepatobiliare. Totodată, consumarea constantă a acestei ape miraculoase previne artrita, constipaţia cronică, colita intestinală, pirozis şi multe alte afecţiuni. Aceasta se află într-o categorie rar întâlnită de ape, ce înglobează mai multe proprietăţi, întâlnite la diferite ape minerale, pe diferite categorii.
Preţul unui recipient de 0,35 ml este între 12 şi 14 lei, în funcţie de numărul achiziţionat. Producătorii recomandă tratamente cu apă minerală Aqua Teluris, provenită de la izvorul Maria, pentru echilibrarea nivelului acido-bazic din corp, ca pansament gastric, ori pentru hidratarea corpului şi crearea unui mediu alcalin.
Mai multe informaţii despre apa minune din Malnaş, se pot găsi aici: http://www.malnas.at/
Maricela Dan