Din cauza recentelor precipitații, apa de la izvorul „Csaba” aflat pe traseul dinspre Șugaș Băi a fost declarată nepotabilă, în urma analizelor de laborator efectuare de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna.
Foarte mulți locuitori ai orașului Sfântu Gheorghe și-au făcut un obicei din a consuma exclusiv apă de la izvorul „Csaba” de la Șugaș Băi, iar pentru biciclisti și alergători, acesta este un popas drag. Din păcate, însă, ploile din ultima perioadă au cauzat anumite infiltrații din sol, care au contaminat apa de izvor, consumul acesteia putând fi periculos pentru organism.
Potrivit directorului D.S.P. Covasna, Agoston Laszlo, ultimele analize de laborator au relevat acest lucru, motiv pentru care a fost notificată Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, care a luat măsuri de înștiințare a populației cu privire la această situație.
„Angajații primăriei curăță în mod constant zona izvorul, Direcția Sanitară a efectuat și va efectua în continuare analize pentru a controla calitatea apei. Dar dezinfecția apei nu se poate realiza cu intervenția umană, izvorul are un proces de autocurățire, care necesită timp.”- transmit reprezentanții primăriei.
Agoston Laszlo atenționează locuitorii care obișnuiesc să consume apă de la izvorul „Csaba” că restricția va fi menținută până când noi analize microbiologice de laborator vor determina că apa a revenit la calitatea corespunzătoare, moment în care și afișul amplasat de către primărie, la izvor, cu privire la restricția de consum, va fi înlăturat.
„Totodată, conform rezultatelor analizelor efectuate și la alte izvoare, Direcția Sanitară ne asigură că apa din izvoarele Büdöskút 1 și Büdöskút 2 este bună pentru consum.”, se mai arată într-un comunicat al Primăriei Sfântu Gheorghe.
Deși apa de izvor are de cele mai multe ori o calitate mult mai bună decât cea provenită din rețelele publice de alimentare a localităților, aceasta se poate infesta foarte ușor cu diverși agenți patogeni, precum bacterii – cea mai frecventă fiind E-Coli – sau diverși paraziți. De aceea, autoritățile competente efectuează periodic teste, pentru a determina calitatea apei. Astfel, atunci când se constată că aceasta nu mai este potabilă, anunțul trebuie luat în serios de către consumatori, întrucât efectele unor astfel de infecții asupra organismului pot fi extrem de neplăcute, iar în cazul copiilor mici, acestea le pot pune chiar viața în pericol.
Oana-Mihaela Costache