Harold Haarmann spune că a existat o civilizație danubiană, prima semnalată astfel în istoria omenirii, cu 2000 de ani mai veche decât civilizația sumeriană, scriu cei de la ziare.com.

Haarmann este autor a 40 de cărți traduse în diverse limbi de circulație interțatională, editor și co-editor a 20 de antologii.  Tăblițele de la Tărtăria au fost descoperite într-un mormânt străvechi în vara anului 1961, de către arheologul Nicolae Vlassa, aflat în localitatea respectivă pentru săpături.

Tăblițele de la Tărtăria – cea mai veche scriere a lumii descoperită în România?

De la descoperirea lor până astăzi, tăblițele de la Tărtăria încă sunt o sursă de controverse. Mulți cercetători străini, cărora tocmai li s-a adăugat și Haarmann, sunt de prere ca simbolurile ce apar pe artefacte prezintă prima scrierea a lumii.

Arheologi sârbi și români au presupus inițial că ele nu sunt mai vechi de 2700 i.Hr. Tăblițele în sine nu au putut fi datate cu carbon datorită compoziției lor, dar aceasta s-a făcut prin asocierea cu rămășitele umane descoperite odată cu tăblițele.

Atfel, vechimea tăblițelor de la Tărtăria este împinsă la data de 5300 i.Hr., în condițiile în care primele scrieri mesopotamiene s-au făcut în 3500-3300 i.Hr.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail