Autorităţile locale din mai multe localităţi din judeţul Covasna au adoptat, anul acesta, o serie de măsuri pentru sprijinirea familiilor cu copii, printre acestea numărându-se acordarea de trusouri gratuite pentru nou-născuţi şi facilităţi pentru familiile monoparentale.

Astfel, la iniţiativa organizaţiei de femei a UDMR, Consiliile Locale din localităţile Ghidfalău, Dalnic, Ozun, Moacşa, Bixad şi Malnaş vor acorda pachete cadou în valoare de 1000 de lei pentru îngrijirea bebeluşilor, iar Primăria Târgu Secuiesc va acorda carduri pentru familiile monoparentale.

Pe baza acestor carduri, eliberate la cerere, familiile monoparentale pot beneficia de o serie de facilităţi, precum locuri de parcare gratuite, precum şi de reduceri de până la 50% la bazele sportive şi la instituţiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Local.

„În urmă cu trei ani am instituit un program pentru familii numeroase şi am decis ca, de anul acesta, să acordăm o serie de facilităţi şi familiilor monoparentale (…), care trebuie sprijinite, pentru că nu e uşor să creşti un copil, mai ales când părintele e singur (…) Cred că programul nostru este unic în România, cel puţin în regiunea noastră sigur este”, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Târgu Secuiesc, Szilveszter Szabolcs.

Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost 21 martie, iar anul acesta 27 de persoane din Târgu Secuiesc au solicitat cardul monoparental.

Şi Consiliul Judeţean Covasna a alocat anul acesta fonduri suplimentare pentru finanţarea programelor destinate copiilor şi tinerilor, în contextul în care 2025 a fost declarat „Anul Naţional al Copiilor”.

„2025 este Anul Copiilor, motiv pentru care am majorat cu 25% sumele pentru programe culturale, de recreere şi de tineret. Astfel 1.000.000 de lei sunt alocaţi pentru programe culturale, educative şi de recreere şi 250.000 de lei, pentru proiectele organizaţiilor de tineret, iar pentru activităţi sportive avem un buget de 200.000 de lei (…) De altfel, pentru biserici, pentru unităţi de cult, am alocat 2 milioane de lei, din care se pot reconstrui unităţile de cult sau instituţii specifice de cult, dar se pot şi finanţa diverse tipuri de proiecte, cum ar fi spre exemplu tabere pentru copii”, a precizat preşedintele instituţiei, Tamas Sandor.

Pe pagina de Facebook Gyerekek eve-Anul copiilor 2025 au fost deja postate o serie de programe şi activităţi destinate celor mici, printre care şi programul educaţional „Micii grădinari”, prin care aceştia sunt încurajaţi să îşi creeze propriile grădini de legume şi să adopte un stil de viaţă activ şi sănătos.

Programul se adresează copiilor de grădiniţă şi elevilor din clasele primare şi gimnaziale din zona metropolitană a municipiului Sfântu Gheorghe, care include 13 localităţi, şi se derulează cu sprijinul autorităţilor locale, al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Direcţiei Agricole şi Universităţii Sapientia din Sfântu Gheorghe.

„Programul „Micii grădinari” este destinat copiilor din grupa mare până la clasa VIII-a, cu scopul de a-i apropia de natură, de a-i învăţa despre agricultura durabilă şi aşa mai departe (…) Înscrierea se poate face până pe 11 aprilie 2025. Elevii vor primi gratuit pachete cu seminţe de plante uşor de cultivat, precum salată verde, ridichi, morcovi, dovlecei, mazăre verde, castraveţi, sfeclă roşie şi spanac, precum şi câteva instrucţiuni legate de agricultura. Fiecare trebuie să pregătească fotografii şi un fel de raport despre activitate şi vom avea şi premii după finalizarea programului. Se poate înscrie şi individual, dar şi ca grup. Vom avea trei premii în valoare de 2.500 lei, 2.000 lei şi 1.500 lei, (…) iar jurizarea pe va face pe baza mai multor criterii, va fi o parte de estetică, adică cum arată grădina, şi o parte, ce au făcut şi comunitatea cum a lucrat împreună (…) Scopul iniţiativei nu este doar promovarea sustenabilităţii şi a unui stil de viaţă sănătos, ci şi dezvoltarea conştiinţei ecologice şi a simţului de responsabilitate în rândul noii generaţii”, a declarat directorul executiv al Zonei Metropolitane Sepsi, Zsigmond Jozsef.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail