Biblioteca Judeţeană “Bod  Peter” în colaborare cu Centrul de Cultură al judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna vor derula, pe tot parcursul acestui an, o serie de activităţi dedicate comemorării a trei secole de la trecerea în nefiinţă a cărturarului şi preotului reformat Bod Peter, născut în localitatea Cernatul de Sus. Evenimentele vor fi organizate atât la nivelul judeţului Covasna, cât şi în alte localităţi din  ţară şi din Ungaria.

La sfârşitul săptămânii trecute, Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judeţene “Bod Peter”, a declarat că  obiectivul general al manifestărilor comemorative este acela de a aduce cât mai aproape de sufletul participanţilor opera nepieritoare  a acestei mari personalităţi covăsnene, dar şi  prezentarea unor  informaţii esenţiale vizavi de  activitatea pe care preotului şi istoricului Bod Peter a dus-o pentru de reformarea clerului .

În jurul datei de 22 februarie,  ziua de naştere a lui Bod Peter, conducerea Bibliotecii Judeţene „Bod Peter” va  organiza  etapa finală a concursului intitulat „Aventurile lecturii”, dedicat elevilor covăsneni din clasele V-VIII, lansat în luna noiembrie a anului trecut.

„Elevii în grupe de câte patru  care s-au înscris la acest concurs, au avut de rezolvat  mai multe teme legate de  opera şi viaţa  lui Bod Peter. Pentru a intra în etapa finală a concursului, echipele trebuie să  depună lucrările  rezolvate, la sediul bibliotecii, până pe data de 25 ianuarie. La concurs s-au înscris  un număr de 104 copii, rezultând 26 de  echipe”, ne-a spus Szonda Szabolcs. La ceremonia de peremiere care va avea loc pe data de 23 februarie a.c. este aşteptat să participe şi Kelemen Hunor, ministrul culturii şi patrimoniului naţional.

Tot în organizarea bibliotecii judeţene va avea loc, pe  data de 23 februarie 2012, o întâlnire  la care vor participa în jur de 11  instituţii  şi organizaţii din domeniul învăţământului, al culturii şi al vieţii  religioase care poartă numele de „Bod Peter”, atât din  ţară cât şi din Ungaria.

„În cadrul reuniunii vom  organiza  un atelier de lucru intitulat, «Relaţia dintre cultură şi societate», în care vom lansa  provocări profesionale dar şi  discuţii  având ca  tematică  opera lui Bod  Peter,  precum şi dezbateri legate de conservarea şi transmiterea valorilor, funcţionarea organizaţilor  din cadrul societăţii civile şi rolul intelectualului în societate”, ne-a explicat directorul Szonda Szabolcs.

Pentru întâlnirea din 23 februarie se pregăteşte o publicaţie ilustrată de tip broşură despre istoria Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, precum şi despre viaţa şi opera istoriografului. Lucrarea va avea 40 de pagini  şi reprezintă  prologul  unei cărţii care va apărea în a doua jumătate a acestui an. Cartea  prezintă pe larg istoria bibliotecii judeţene „Bod Peter” dar şi câteva aspecte  ale mişcării bibliotecare din Sfântu Gheorghe.

Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judeţene “Bod Peter”

„Opera lui Bod Peter a fost  evaluată prin cartea lui Gudor Kund Botond, preot reformat din Alba Iulia. Aceasta a fost  publicată doar în limba română, prin urmare ne-am propus ca această monografie să  fie publicată şi în limba maghiară. În  cadrul acestei lucrări Gudor Kund Botond a prezentat  secvenţe din viaţa istoricului Bod Peter, vorbind despre rolul zonei geografice asupra operei acestuia”, a precizat directorul bibliotecii.

Totodată  va apărea  şi o traducere în limba maghiară a unei lucrări a lui  Bod Peter, scrisă în limba latină, intitulată «Brevis Valachorum Transylvaniam incolentium historia». Lucrarea va avea 400 de pagini şi va cuprinde  şi un  studiu preliminar în limbile  maghiară şi română, precum şi  un abstract în engleză.

În perioada  februarie-mai, la Şcoala Normală „Bod Peter” din Târgu Secuiesc se va derula un proiect cu numeroase programe, printre care un concurs de fotografie, o conferinţă ştiinţifică pentru elevi,  o excursie, un concurs de cultură generală, precum şi Zilele şcolii  „Bod Péter”, ocazie cu care  se va organiza un concurs de retorică şi un program comemorativ.

La vară se va organiza un tur ciclist în memoria lui Bod Péter. Traseul va atinge cele mai importante locaţii transilvănene ale vieţii  marelui  cărturar comemorat: Cernat, Hoghiz, Făgăraş  şi Ighiu. Turul ciclist va fi filmat pentru a se realiza un  scurt-metraj documentar despre  viaţa lui Bod Péter. De asemenea, în luna iulie, la Cernatul de Jos şi Cernatul de Sus,  va avea loc o sesiune ştiinţifică precum şi  întâlnirea familiilor Bod urmată de un  program festiv şi depunerea de coroane de flori.

În toamnă  organizatorii au în  plan şi ridicarea unei statui  în localitatea  Ighiu,  acolo  unde cărturarul şi preotului reformat  şi-a găsit sfârşitul vieţii.

Manifestări organizate în ale localităţi

În perioada  13-18 februarie, Centrul de Caritate şi Învăţământ Reformat „Bod Péter” din Tg. Mureş va organiza  o manifestare comemorativă. Evenimentul va  cuprinde o conferinţă profesională, un  concurs, un   program cultural,  o comemorare religioasă,  şi se va încheia cu întâlnirea familiilor Bod din oraşul Tg. Mureş. Prin parteneriat organizatoric cu Alba Iulia şi Ighiu,  la Aiud,  între 2-3 mai,  va avea loc o conferinţă care va trata legătura lui Bod Péter cu Colegiul Bethlen din localitate, peregrinarea lui Bod, respectiv activitatea preotului savant.  În luna mai, a.c,  la Făgăraş este planificată o manifestare comemo­rativă la care participă şi biserica reformată din Hoghiz.

În afara ţării, anul „Bod Peter” va şi sărbătorit  şi în Ungaria. În toamna  acestui an, Societatea „Bod Péter” din Budapesta are în plan  organizarea unei conferinţe comemorative. De asemenea,  societatea îşi propune să  organizeze,  în prima parte a acestui an, o ediţie specială a competiţiei „Aventurile Lecturii” iniţiată de  Bilioteca Judeţeană  din Sfântu Gheorghe. Potrivit organizatoriilor, la această nouă ediţie a concursului de lectură vor putea participa şi elevi din afara judeţului Covasna, dar şi de peste hotare.

Principalul finanţator al  programelor comemorative organizate în judeţul Covasna este Centrul de Cultură Judeţean Covasna. „Noi vom  finanţa publicaţiile care vor apărea şi  câteva  dintre  programe.  Fiind un Centru de Cultură , chiar o instituţie organizatoare de programe culturale, aşa  este normal să colaborăm  şi să avem  proiecte comune. Valoarea publicaţiilor  se ridică la 5.000  lei iar filmul documentar ne va costa  4.500 de lei. Pentru manifestările propriu-zise am  alocat un buget de aproape 4.000  lei”, ne-a  declarat Imreh Marton Istvan, directorul Centrului Judeţean de Cultură Covasna.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail