În cadrul  manifestărilor celei de-a XXV-a ediții a Zilelor „Andrei Șaguna” a avut loc lansarea anuarului românilor din sud-estul Transilvaniei intitulat Acta Carpatica.

Acest anuar intitulat Acta Carpatica apare începând cu anul 2014, ca urmare a necesității individualizării revistei științifice a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Angvstia,  care a optat pentru publicarea studiilor în domeniul arheologiei și muzeisticii care constituie activitățile sale principale. Încă de la apariția Angvstiei, în anul 1996, și până în prezent scopul și obiectivele, însușite în 2014 și de anuarul Acta Carpatica, au rămas aceleași: valorificarea cercetării științifice din domeniul istoriei, spiritualității, sociologiei, etnografiei, culturii a românilor din sud-estul Transilvaniei. Astăzi anuarul apare în editura „Eurocarpatica” din Sf. Gheorghe, sub egida Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna-Harghita și a Asociației „Ștefadina” din București. Structural, anuarul cuprinde 3 părți importante: Studii, Recenzii și Cronica activității Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și a Centrului European de Studii Covasna-Harghita în cursul anului 2016. Studiile sunt împărțite în două capitole: studii de Istorie și studii de Etnografie-Sociologie-Cultură.

Autorii recentului anuar apărut sunt în număr de 48  din care: 23 doctori în diferite specialități (47,91%); doctoranzi 4 (8,33%); profesori 11 (22,91%), cercetători 2 (4,16%); juriști 2;  ingineri 2, documentarist 1; ziarist 1; col. (r), istoric militar 1. Debutanți în paginile anuarului Acta Carpatica III/2016 sunt 15 dintre autori: Dr. Catinca Agachi, Ștefan Gomboș, Ion Weidner Ciurea, Tiberiu Tudor, Alin Aursulesei, Augustin Poenaru, prof. Eugen Criste, Ilie Șandru, Mihai Trifoi, Ștefan Firu, ziaristul Mihai Suciu, cercetătorul  Ovidiu Solomon, drd. Gheorghe Marius Baciu, Laurențiu-Gabriel Panciu, ing. Gelu Alexandru Tudor.

Numărul total al studiilor publicate în acest număr sunt de 52  din care: de Istorie 34 (65,38%), pe un spațiu tipografic de 506 pagini(62,62%), redactate de 31 de autori, iar 18 studii de Etnografie-Sociologie-Cultură (34,62%), într-un spațiu de 200 de pagini (24,75%), din care două  sunt studii de Etnografie, 6 de  sociologie, 10 de cultură, redactate de 17 autori.

Tematica studiilor de istorie cuprinde subiecte precum: problematica Marelui război de (re)întregire națională și Marea Unire (7 teme); viața religioasă și biserica (6 teme); al doilea război mondial (4 teme); problemele conviețuirii etnice (3 teme), școala și Astra câte o temă, personalități românești din diverse domenii precum  mitropolitul Antim Ivireanu, Ioan Teculescu, politicianul Ghiță Pop, Av. Victor Știrbeț, Mitropolit Nicolae Colan, Horia Teculescu, av. Ioan Ardeleanu, Patriarhul Justinian Marina.

Recenziile din actualul număr se întind pe 48 de pagini (5,94%) și sunt elaborate de 6 autori. Sunt cuprinse 10 recenzii de carte, carte editată în cursul anilor 2014-2016 de autori din zonă: Ioan Lăcătușu, Vasile Lechințan, Vasile Stancu, Ilie Șandru, Florentina Teacă. Exemplificăm, în acest sens, următoarele apariții editoriale: „Academicianul Horia Colan la 90 de ani: o sărbătoare a lumii academice clujene”, „Episcopul Justinian Teculescu, apărător al spiritualității românești. Istorie și actualitate”, „George Sbârcea sau armonia pe note”, „Contribuții documentare privind istoria românilor transilvăneni”, „Mocanii voineșteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan” sau „Ani de zbucium”. De asemenea, în anuar apar și recenziile a două valoroase cărți ale unor prieteni apropiați românilor din Covasna și Harghita, a dr. în istorie Petre Țurlea – cu titlul,  „Nicolae Iorga”, și a istoricului militar Dan Prisăcaru – „În avanpostul luptei pentru supraviețuire. Apărarea națională a României și frontul secret în vâltoarea anilor 1918-1940. Mai sunt recenzate și două reviste în care apar studii și articole scrise de cercetători din Sfântu Gheorghe. Este vorba de revistele: „Eroii Neamului” din Satu Mare și „Anuarul Arhivelor Mureșene” din Tg. Mureș.

Cronica activității CEDMNC și CESCH. – cea de-a treia parte a anuarului,   cuprinde 36 de pagini (4,45%), prezentând multiplele activități organizate de personalul celor două instituții: dr. Ioan Lăcătușu, pr. dr. Sebastian Pârvu și documentaristul și tehnoredactorul Erich-Mihail Broanăr. Enumerăm dintre acestea: I) Acțiuni de spiritualitate ortodoxă și cultură românească (sunt nominalizate în cursul anului 2016 un număr de 42 de acțiuni); II) Manifestări culturale și științifice organizate (23); III) Participări la sesiuni științifice, simpozioane, mese rotunde, colocvii, reuniuni, dezbateri (25); IV) Volume apărute la editurile „Grai Românesc” din Miercurea-Ciuc și „Eurocarpatica” din Sfântu Gheorghe (26); V) Volume apărute cu sprijinul și  implicarea Centrului Ecleziastic de Deocumentare „Mitropolit Nicolae Colan” la alte edituri (5); VI) Studii apărute în reviste de specialitate și în volume semnate de dr. Ioan Lăcătușu, pr. dr. Sebastian Pârvu, Erich-Mihail Broanăr (21); VII) Articole apărute în presa locală și diverse volume, sub semnătura dr. Ioan Lăcătușu (94); VIII)  Prezentări și lansări de cărți  (43);  IX) Interviuri  (19);  X) Expoziții (4); XI) Articole referitoare la activitatea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și a asociațiilor și instituțiilor partenere (132). Subliniez faptul că activitățile desfășurate cu implicarea celor trei cercetători amintiți la începutul cronicii cuprinde un număr de 302 activități, în multe cazuri complexe, care presupune un mare volum de muncă și înaltă pregătire profesională.

Având în vedere că actualul volum constituie, împreună cu cele două apărute în anii 2014 și 2015, o nouă contribuție a cunoașterii istoriei, civilizației, culturii și spiritualității românești din sud-estul transilvan, amintesc doar datele generale ale acestui proiect care poartă numele generos de „Acta Carpatica”. Totalul studiilor științifice publicate în cele trei volume se ridică la 153 din care 110 de istorie  și 43 de Etnografie, Sociologie și Cultură,  la care se adaugă 25 de recenzii de carte, elaborate de 98 de autori, tipografiate pe 2318 pagini.    

 În final țin să subliniez și contribuția S.C. Ștefadina Comserv SRL București cu al cărei sprijin a apărut actualul volum.

Prof. Vasile Stancu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail