Opționalele de antreprenoriat și orientare în carieră, desemnate modele de bună practică în educația scandinavă, ajută tinerii să ia cele mai bune decizii privind viitorul lor.

Până la 30 septembrie, elevii de gimnaziu și liceu pot fi înscriși în programele opționale de educație antreprenorială și de orientare profesională implementate gratuit în școli de organizația Junior Achievement (JA) Romania, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Programele vin în întâmpinarea cerințelor de pe piața muncii și pregătesc tinerii pentru realitatea economică, dezvoltându-le abilități și competențe esențiale pentru carieră și pentru viață.

Programul de antreprenoriat familiarizează tinerii cu antreprenoriatul, ajutându-i să își definească idei de afaceri, potențialii clienți și avantajele competitive. Prin exerciții și lucru în echipă, elevii învață ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe o afacere și ce calități are un lider, până la cum se aduce pe piață un produs sau un serviciu cerut de clienți și cum se administrează un business pilot.

De asemenea, ei beneficiază de sesiuni de webinarii și de mentorat de la antreprenori de succes și profesioniști din sectorul de business și au acces la burse și competiții la nivel național și european. „Programele Junior Achievement formează abilități esențiale pentru viață și pregătesc tinerii pentru economia de piață prin activități practice, jocuri de rol, exerciții, lucru în grup, studii de caz și competiții. Acest mod de implementare aduce tinerilor o mulțime de beneficii”, a spus Rădița Bucică, profesor la Școala gimnazială nr.1 din Măldăeni, județul Teleorman.

O altă materie opțională pentru care profesorii pot opta este orientarea în carieră, ce vine în completarea ofertei educaționale tradiționale. Scopul acestui program este pregătirea și familiarizarea tinerilor cu avantajele continuării studiilor, tipurile de domenii în care își pot construi o carieră în funcție de propriile abilități, sistemul democratic și mecanismele economiei de piață.

Prin activitățile și proiectele practice, ei își formează o imagine mai clară asupra pieței muncii, a cerințelor și dinamicii acesteia și își dezvoltă abilități de comunicare, autoevaluare, prezentare și luare a deciziilor care pun baza unei cariere de succes.

Părinții pot solicita în școli programele gratuite JA până la 30 septembrie.

Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolvenții programelor JA au cu 25% mai multe șanse de ași găsi un loc de muncă și cu 50% mai multe șanse să își deschidă propria afacere.

În România, programele Junior Achievement pot fi introduse la inițiativa părinților și profesorilor în programa școlară, sub formă de opțional (curriculum la decizia școlii). Fiecare modul cuprinde manuale și materiale educaționale pentru activități individuale și lucru în echipă, precum și certificate de participare, toate fiind oferite gratuit elevilor și cadrelor didactice participante.Procedura de înscriere este disponibilă pe www.jaromania.org/profesori. Pentru anul scolar 2014-2015, înscrierea se va face online, până la data de 30 septembrie 2014.

Oferta educațională completă JA cuprinde programe dedicate fiecărei categorii de vârstă, care ajută tinerii să își pună în valoare potențialul, dezvoltându-și atât propria carieră, dar și comunitatea din care fac parte.

Peste un sfert de milion de elevi români din 500 de localități urmează anual programele Junior Achievement, datorită parteneriatului cu Ministerul Educației Naționale și susținerii financiare din partea comunității de afaceri. La nivel internațional, programele JA sunt prezente în 37 de țări din Europa și 121 din toata lumea.

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement Romania este o organizație non-profit, a cărei misiune este dezvoltarea în România  a programelor internaționale Junior Achievement de educație economică, antreprenorială,  financiară, etică, de responsabilitate socială, sănătate și viață activă. Programele JA de tip „learning by doing” se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. Mai multe detalii, pe www.jaromania.org.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail