În weekendul 24-25 februarie 2018, se desfășoară, în comuna Bodoc un amplu antrenament de lucru, pentru câini de pază.
Douăzeci de câni, din toată țara, însoțiți de stăpânii ori conductoriii (handlerii) lor vor participa, în weekendul care urmează, la un antrenament de lucru în cadru organizat, în comuna Bodoc.
„Antrenamentul va fi condus de Dajka Jozsef, atentatorul din Ungaria al campionului mondial de la F.M.B.B. (Federației Mondiale de Ciobănesc Belgian – Federation Mondiale Berger Belges– n. red.), Arnold Kivágó. Este un antrenament de pregătire, de dresaj canin, pentru concursurile ce vor urma anul acesta, organziat de către Odormute Romania, Angry Fox Kennel și Sport Dog Club, sub găzduirea Asociației <<Smart Dogs Club>> Sfântu Gheorghe și a Asociației Chinologice Covasna. Participă 20 de câini din toată țara, în principal ciobănești germani și ciobănești belgieni malinois – din Oradea, Timișoara, București, etc.
Toți participanții la acest antrenament vor primi câte o diplomă de participare, dar scopul acestuia este ca fiecare stăpân să vadă ce poate câinele său, la ce nivel de pregătire este și să primească o părere avizată, de la un antrenor cu experiență. Nu avem stabilit un număr exact de ore pentru cele două zile de antrenament, pentru că fiecare câine ar trebui să lucreze între 10 și 20 de minute/antrenament, dar depinde, bineînțeles, de anduranța fiecăruia. Vom face doar exerciții specifice pentru pază: mușcătură, evadarea infractorului, lupta cu infractorul, disciplina și controlul în pază.
Aceștia sunt câini de competiție, de sport. Vor fi câini tineri, începători, dar și unii care știu ce fac, iar acesta lucru este foarte solicitant pentru atentator, mai ales din punct de vedere fizic.
Prima competiție la care vom participa va fi Campionatul Național de Lucru pentru Ciobănesc German, organizat de Clubul Național de Ciobănesc German din România, din luna iunie, undeva în regiunea Moldovei. La acesta vor veni arbitri și atentatori din Germania, fiind principala competiție din România. Apoi urmează Campionatele Mondiale de Ciobănesc German din Danemarca și Campionatele Mondiale F.C.I. (Federația Chinologică Internațională – n. red.) din Italia.
În afara acestor competiții, urmează și expozițiile canine, cea mai importantă dintre acestea fiind cea pe care o vom organiza în satul Olteni, în luna august – o expoziție C.A.C. (Certificat de Aptitudini pentru Campionat – n. red.) pe terenul pregătit pentru concursul de atelaje, un teren foarte frumos amenajat.”, a declarat Bogdan Chirovan, dresor cu o experiență de peste 15 ani în lucrul cu diverse rase de câini.
Rolul și importanța antrenamentelor
Aceste antrenamente pot fi spectaculoase pentru un privitor neavizat, însă în spatele lor se află niște regulamente bine gândite și bine cunoscute de către toți participanții. Acestea prevăd totul: de la siguranța participanților – antrenori, stăpâni/handleri, public și câini – până la aspecte tehnice legate de executarea comenzilor și a fiecărei mișcări, atât a câinelui, cât și a conductorului.
Relația câinelui cu stăpânul, ori, după caz, conductorul este deosebit de importantă în astfel de activități. Un câine „activat” să fie gata de atac, trebuie să aibă o legătură extrem de strânsă cu cel care îl conduce și care îi va da comanda. Câinele poate fi o armă foarte periculoasă, iar stăpânul trebuie să înțeleagă că această „armă” are capacitatea de a lua singură decizii, motiv pentru care trebuie să cunoască foarte bine psihologia animalului și, mai ales, personalitatea propriului patruped, pentru a putea preveni orice reacție periculoasă a acestuia.
Câinii utilitari pot fi pregătiți pentru munci clare, cum ar fi paza și protecția, căutarea și salvarea victimelor, însoțirea persoanelor cu handicap, etc., dar pot fi antrenați și numai de dragul sportului, întrucât este foarte importantă pentru buna dezvoltare fizică și psihică a animalului stimularea permanentă, în funcție de trăsăturile sale de bază. Astfel, rasele de câini cu porniri agresive, teritoriali (precum ciobăneștii germani, ciobăneștii belgeni malinios, rottweilerii, dobermanii, etc.) pot deveni buni paznici ai proprietății și ai omului, câinii docili și sociabili (cum ar fi cei din rasele labrador, golden retriever) pot fi buni însoțitori pentru persoane cu dizabilități, iar cei din rasele mici (bichon, westhighland terrier, yorkshire terrier, shih-tzu, etc.) sunt minunați companioni, parteneri de joacă pentru copii, ori ajutoare în terapii complementare.
Ce este „atentatorul”?
Potrivit Regulamentului Federației Chinologice Internaționale de examinare a câinilor utilitari, „atentatorul” este, în cadrul concursurilor și antrenamentelor câinilor utilitari pregătiți pentru pază, ,,infractorul” sau ,,omul de atac”, cel care „simulează, în cadrul probei C – pază și apărare – a examenelor I.P.O., că atentează prin acţiunile sale la integritatea conductorului – şi a câinelui.
În acelaşi timp el este partenerul câinelui şi al conductorului dar va trebui să fie pentru ei şi un adversar căci trebuie să colaboreze cu arbitrul de examen și, pentru a permite acestuia să evalueze calitatea câinelui, va trebui să se pună în opoziţie cu câinele.”
Pentru a i se asigura securitatea, cât şi din cauza clauzelor de asigurare, atentatorul trebuie să poarte îmbrăcăminte de protecţie pe tot timpul activităţii (pantaloni și jachetă de protecție, manșon, suspensor, eventual mănusi). Încălţămintea sa trebuie să corespundă condiţiilor de mediu.
Pentru a deveni „atentator”, o persoană trebuie să întrunească anumite calități, atât fizice, cât și morale, trebuie să aibă experiență în lucrul cu câinii, dar și să treacă niște examene teoretice și practice destul de riguroase. Acesta are un rol deosebit de important atât în pregătirea, cât și în evaluarea unui câine, a cărui „carieră” poate fi determinată de către deciziile dar și de nivelul de pregătire al atentatorului.
Oana-Mihaela Costache