Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, care este liderul local al UDMR, i-a acuzat de iresponsabilitate pe politicienii români care au spus că maghiarii sunt vinovaţi pentru rezultatul referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Antal Arpad a declarat, joi, la o dezbatere organizată la Miercurea Ciuc, că ceea ce s-a întâmplat în noaptea referendumului, când comunitatea maghiară a fost găsită responsabilă pentru rezultate, este o dovadă a ”infantilismului politic” al unor lideri.

”Nu ai voie, ca om politic responsabil, să arăţi cu degetul către o comunitate, într-un asemenea moment. Deci, este o iresponsabilitate ca un om politic important într-o ţară să arate cu degetul către o comunitate etnică, după un vot. (…) Gândiţi-vă că în Bucureşti, prezenţa la vot a fost de 40%, deci diferenţa de la 40 la 50% înseamnă un număr mai mare de oameni decât votanţii din Harghita şi Covasna. De ce nu au sărit împotriva bucureştenilor Antonescu şi Ponta în noaptea referendumului, de ce au arătat cu degetul către comunitatea maghiară? Nu au acest drept şi am convingerea că dacă sunt oameni politici responsabili, care sunt interesaţi de stabilitatea acestei ţări şi de viitorul acestei ţări, atunci nu-şi pot permite să facă aceste gesturi”, a afirmat Antal Arpad.

Liderul local al UDMR a făcut aceste afirmaţii în contextul în care a susţinut că una dintre problemele majore ale societăţii româneşti, în acest moment, este faptul că generaţia de politicieni care au negociat în anii ’90 integrarea în NATO şi UE a început să iasă din politică.

”Aceşti oameni ştiu exact care sunt aşteptările comunităţile internaţionale faţă de politica din România, faţă de referinţa lor către instituţiile democratice, către comunitatea maghiară. Din păcate, oamenii politici tineri care au început să conducă această ţară nu au cunoştinţe despre aceste aşteptări ale comunităţii internaţionale”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe.

Acesta consideră că oamenii politici responsabili din această ţară, ”de naţionalitate română şi maghiară, ar trebui să stea la aceeaşi masă şi să spunem din nou că vrem cooperare, vrem să construim împreună această ţară şi vrem să construim instituţii democratice care să funcţioneze”.

La rândul său, secretarul de stat Marko Attila a subliniat că nimic nu va funcţiona dacă relaţiile interetnice se vor analiza din prisma dualismului putere-opoziţie şi dacă nu se va discuta cu maghiarii decât atunci când se află la guvernare.

”Este un reflex foarte greşit şi foarte periculos”, a conchis Marko Attila.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail