Liderul filialei UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad consideră că inflaţia de candidaţi la alegerile prezidenţiale denotă existenţa unei deficienţe în sistem, fiind vorba, în opinia sa, fie despre o reglementare incorectă, fie despre un control prost la înregistrarea candidaturilor.

„Este o ţară liberă, într-adevăr, dar, probabil, ceva nu este în regulă, pentru că dacă noi adunăm numărul de semnături ale celor 14 candidaţi atunci ajungem la un număr impresionant. Nici măcar nu votează atâţia oameni câte semnături sunt (…) Nu mi se pare corect ca să fie 14 candidaţi la prezidenţiale în România, în Statele Unite sunt doi sau trei. Cred că asta spune ceva. Deci, ori reglementarea este proastă şi ar trebui poate nu 200.000 de semnături să fie, ci 500.000, ori controlul e prost şi nu este verificat numărul semnăturilor. Ceva nu este în regulă, cu siguranţă”, a declarat ieri, Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a mai adăugat că alegerile prezidenţiale din acest an vor marca încheierea unei „ere” în politica românească şi intrarea în una nouă, într-un context geopolitic „extrem de complex şi complicat pentru România”. „Eu cred că se termină o eră, era Băsescu care a fost o eră de zece ani, şi începe o nouă eră în politica românească. Intrăm în zodia unui lider al cărui nume sigur nu se va termina cu „escu” şi asta se va întâmpla într-un context geopolitic extrem de complex şi de complicat pentru România (…) Eu cred că în următoarea eră se poate realiza cu adevărat modernizarea României, pentru că acum România nu este o ţară modernă, nu e o ţară eficientă, care poate să reprezinte interesele locuitorilor ei”, a mai spus Antal Arpad.

În context, a menţionat că politica statului român din ultimele două decenii şi jumătate a dus la plecarea în străinătate a unui număr însemnat de specialişti, la dispariţia clasei de mijloc şi la creşterea discrepanţelor dintre clasele sociale, şi a generat, în acelaşi timp, un număr mare de oameni care depind de ajutoarele sociale date de stat.

Referindu-se la rolul UDMR în viaţa politică, Antal Arpad a subliniat că societatea românească trebuie să înţeleagă că Uniunea „nu este un partid de 7%” şi că nu se poate pune semnul egalităţii între această formaţiune şi un alt partid românesc cotat în procente la acelaşi nivel, deoarece Uniunea este reprezentantul unei minorităţi importante.

„Reprezentarea comunităţii maghiare este o responsabilitate imensă (…) Comunitatea maghiară nu poate să intre în opoziţie. Deci, e o chestiune care trebuie să se înţeleagă de toată lumea şi anume că nu poţi împinge comunitatea maghiară să fie în opoziţie faţă de statul român, pentru că asta ar însemna probleme. Eu nu spun prin asta că comunitatea maghiară trebuie să fie întotdeauna la guvernare, ci trebuie găsite soluţii prin care comunitatea maghiară îşi poate rezolva problemele în aşa fel încât să nu simtă că este în opoziţie faţă de statul român (…) Iar asta se poate rezolva, teoretic, prin două feluri – ori ţii comunitatea maghiară la guvernare prin reprezentanţii ei, dacă prin guvernare îşi poate rezolva problemele, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna, ori dai autonomie acestei comunităţi ca să-şi rezolve problemele fără să trebuiască să fie prezentă la nivel foarte central (…) Asta trebuie să înţeleagă fiecare cetăţean român: nu putem să trăim într-o situaţie prin care împingem comunitatea maghiară în opoziţie faţă de statul român pentru că asta ar însemna o vulnerabilitate foarte mare pentru statul român”, a mai spus Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail