Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primar al municipiului, susţine că proiectul de hotărâre elaborat de Partidul Civic Maghiar (PCM) privind organizarea referendumului pentru înfiinţarea „Ţinutului Secuiesc” are lacune şi este insuficient de bine pregătit din punct de vedere legislativ pentru a avea sorţi de izbândă.
Antal Arpad a declarat joi, pentru AGERPRES că proiectul, introdus pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Judeţean Covasna, nu prevede, spre exemplu, unde va fi reşedinţa viitoarei regiuni ce ar urma să se formeze prin comasarea judeţelor Covasna şi Harghita şi nici nu are anexat o hartă cadastrală aşa cum se cere în astfel de situaţii.
„Să nu mai vorbim de faptul că proiectul face trimitere la un document care nu există în mod oficial şi legal, respectiv la Statutul de autonomie al Ţinutului secuiesc care a fost depus în Parlament, dar nu a fost aprobat”, a declarat Antal Arpad.
În context, acesta a ţinut să menţioneze că UDMR doreşte mai mult decât PCM organizarea acestui referendum şi crearea Ţinutului Secuiesc, dar consideră că trebuie ales momentul oportun. „Să ne aducem aminte că noi am adus primii în discuţie această idee a unificării judeţelor Covasna şi Harghita şi am analizat care sunt consecinţele pozitive şi negative (…) Dacă o minte diabolică de la Bucureşti va dori să ne despartă atunci vom fi pregătiţi să facem repede acest pas şi să unim cele două judeţe prin referendum, aşa cum prevede legea, dar în momentul de faţă nu e un pericol real, pentru că eu cred că UDMR a stopat acele proiecte ce aveau intenţia de a redesena harta României altfel decât vrem noi”, a mai spus Antal Arpad.
Printre consecinţele negative ale unificării celor două judeţe, acesta a enumerat reducerea numărului angajaţilor din cadrul instituţiilor deconcentrate, care se vor comasa, precum şi pierderea unor sume de bani din bugetul central.
Declaraţia lui Antal Arpad vine în replică la afirmaţiile conducerii PCM Covasna care a acuzat liderii UDMR că tergiversează organizarea referendumului din anumite interese personale şi de grup. „Probabil că interesele economice şi personale şi însăşi puterea, aflarea la guvernare sunt mai importante pentru UDMR decât autonomia. Aştept să vină luni şi să mă contrazică, votând organizarea referendumului pentru Ţinutul secuiesc”, a declarat pentru AGERPRES Fazakas Tibor, vicepreşedintele PCM.
Potrivit proiectului de hotărâre postat pe site-ul Consiliului Judeţean, consilierii PCM vor ca cetăţenii judeţului Covasna să aibă posibilitatea de a răspunde cu DA sau NU la întrebarea: «Ca locuitor al judeţului Covasna, doriţi ca în cadrul reorganizării administrativ-teritoriale a României să se înfiinţeze unitatea administrativă Ţinutul Secuiesc, cu teritoriul şi prerogativele descrise în proiectul de lege cu titlul ‘STATUTUL DE AUTONOMIE AL ŢINUTULUI SECUIESC»?
O decizie referitoare la organizarea referendumului va fi luată în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Covasna din data de 31 octombrie a.c.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES