Parcul industrial de la Câmpu Frumos va fi finalizat la sfârșitul lunii iunie

Parcul industrial de la Câmpu Frumos, construit printr-un proiect finanţat din fonduri europene, este aproape finalizat şi va fi predat autorităţilor locale la finalul lunii iunie, a declarat ieri primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

. . Actualul primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad spune că parcul va crea locuri de muncă adecvate pentru tinerii cu studii superioare din municipiu, care au idei de afaceri, și va atrage investitori, lucru benefic pentru economia județului Covasna și a orașului Sfântu Gheorghe, și că rata șomajului, care este deja în scădere în ultima vreme, va ajunge la cote normale.

„În 2008, în clasamentul șomajului, județul Covasna era pe răspenultimul loc. Eu cred că datorită răspunsurilor pe care le-am găsit în perioada crizei economice am reușit ca în 2015 să ne poziționăm deja în mijlocul clasamentului, deci practic în 2015 aveam în spatele nostru 17 județe și cred că această tendință va continua și în viitor. Important este să nu mai stăm în situația în care să credem că suntem între ultimii, pentru că nu mai suntem între ultimii. Nu vreau să spun că situația este extraordinară în județul Covasna, dar eu cred că avem o tendință  pozitivă. Practic, dacă facem o analiză între 2011 și 2015, județul Covasna a performat cel mai mult, alături de județul Caraș-Severin. Sunt cele două județe care au performat cel mai mult din acest punct de vedere. Dacă facem o   analiză a lunii decembrie 2015, față de luna decembrie 2014, și aici putem vedea că județul Covasna se află pe locul 7 în ceea ce privește creșterea locurilor de muncă. Practic, la sfârșitul anului 2015, față de sfârșitul anului 2014, avem un plus de 1766 de oameni angajați. (…) Comparativ cu anul 2014, în ceea ce privește câștigul mediu salarial net, la sfârșitul anului trecut, s-a înregistrat o creștere de 14,13%.” – a declarat edilul.

Acesta spune că principalul țel pe care municipalitatea îl are este creșterea numărului de locuri de muncă și a nivelului salarial pentru tinerii cu studii superioare, și reducerea numărului de cetățeni care părăsesc granițele țării în vederea ocupării unui loc de muncă mai bine plătit: „În ceea ce privește salariul mediu, având în vedere faptul că scopul nostru este să atragem cât mai mulți cetățeni, care astăzi sunt șomeri și trăiesc în sărăcie adâncă, pe piața forței de muncă, este evident că în momentul în care vom crea locuri de muncă pentru aceste categorii sociale, ei nu vor câștiga foarte mulți bani. Dar întotdeauna e mai bine să primească salariu în loc de ajutor social, și dau întotdeauna exemplul angajaților de la societatea de salubrizare. Avem în jur de 60 de cetățeni din cartierul Orko care lucrează la societatea de salubrizare, oameni care se trezesc la 5 dimineața ca să meargă la serviciu,  și cred că este important să vadă copiii lor că părinții trăiesc din salariu și merg la muncă și nu trăiesc din ajutoare sociale. Munca lor ar putea fi înlocuită cu patru utilaje, dar scopul nostru este să avem acești oameni în piața muncii și să atragem cât mai mulți din aceste categorii sociale.”a declarat Antal Arpad.

Potrivit datelor oferite de acesta, în ceea ce privește sumele primite de la Uniunea Europeană de către municipiile – reședință de județ în decursul anului trecut, municipiul Sfântu Gheorghe se clasează pe locul 6.

„Cred că este o dovadă a faptului că ne dorim  o dezvoltare din fonduri atrase, și în cât mai mică măsură din impozitele și taxele plătite de cetățeni. Prin acest proiect al parcului industrial cred că se va duce o luptă, un concurs între angajatori, pentru angajați, și acest lucru automat va duce la creșterea salariilor.” – a mai spus Antal Arpad.

Totodată, potrivit liderului fracțiunii UDMR, Miklos Zoltan: „Indicatorii de ocupare în Sfântu Gheorghe sunt buni, deci practic rata șomajului este mică, lucrează o foarte mare parte din populație. Scopul nostru cu acest parc industrial este de a ameliora, de a îmbunătăți indicatorii de bunăstare. Scopul nostru este de a atrage investitori care să le asigure locuitorilor municipiului locuri de muncă bine plătite, plătite peste media națională. (…) Avem un regulament foarte transparent și foarte clar, cu niște criterii minime de eligibilitate pentru acei investitori care sunt interesați să vină în acest parc industrial.”

Condițiile pentru eligibilitate sunt următoarele: firmele să fie înregistrate în România, să desfășoare activitățile pe care parcul industrial le acceptă, să creeze minim 10 locuri de muncă, dar nu mai puțin de 5 locuri de muncă pe fiecare 1000 de metri pătrați concesionați, iar terenul minim concesionat să fie de 1000 de metri pătrați. De asemenea, potrivit liderului UDMR, există un punctaj prin care prețul concesiunii s-ar reduce semnificativ, preț care este stabilit în funcție de anumite criterii precum: valoarea investiției, numărul locurilor de muncă create, felul activității și salariul mediu.

„Practic cu cât investiția este mai mare, cu atât se crează locuri de muncă, cu cât profilul activității este spre cercetare, dezvoltare sau IT, respectiv cu cât salariul mediu este peste media națională, cu atât investitorii pot avea un punctaj mai mare și pot beneficia de o reducere mai mare la prețul de concesionare a terenului.” – a explicat Miklos Zoltan.

Cei care decid să își stabilească sediul social în parcul industrial vor beneficia de reduceri suplimentare de 20% din taxa de concesionare

„Ca și facilități vorbim despre niște scutiri la plata impozitului pe teren, pe clădiri, și scutire la plata oricăror taxe datorate bugetului local care sunt aferente eliberării unor certificate, autorizații de construire sau desfințare corespunzătoare clădirilor din parcul industrial. (…) Credem că situația geografică a lotului poate fi atractivă pentru investitorii potențiali, suntem în mijlocul țării, cu cale ferată în apropiere, cu drumuri naționale, cu infrastructură dezvoltată, avem sprijin din partea autorității locale.”

Potrivit primarului municipiului Sfântu Gheorghe, la ora actuală există investitori care și-au manifestat interesul pentru parcul industrial de la Câmpu Frumos, însă autoritățile locale așteaptă decizia Ministerului Dezovoltării în ceea ce privește statutul parcului industrial, decizie care se va lua în cel mai rău caz în toamna anului acesta. De asemenea, finalizarea aeroporului Brașov – Ghimbav ar crește nivelul de interes al investitorilor.

Potrivit Agerpres, parcul industrial de la Câmpu Frumos ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul anului trecut, dar termenul de predare a fost devansat din cauza neînţelegerilor dintre proiectant şi executant. Pentru ca autorităţile locale să nu fie penalizate pentru nerespectarea termenului, fapt ce ar fi atras după sine returnarea fondurilor europene obţinute pentru acest proiect, Consiliul Local Sfântu Gheorghe s-a angajat să contribuie cu aproape un milion de lei la finalizarea lucrărilor. Parcul a fost construit pe o suprafaţă de 16,5 hectare ce a aparţinut unui fost IAS. Proiectul a fost finanţat cu 24,6 milioane de lei, din care trei sferturi au fost obţinuţi prin Programul Operaţional Regional, iar diferenţa reprezintă contribuţia autorităţilor locale. Prima fază a proiectului a vizat demolarea clădirilor vechi şi igienizarea terenului aflat la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, pe care au fost ridicate alte clădiri ce vor cuprinde birouri, ateliere şi săli de conferinţe. Terenul şi activele fostului IAS de la Câmpu Frumos, care după 1990 au fost achiziţionate de S.C. Zoocomp, au fost cumpărate în anul 2007 de Consiliul Local Sfântu Gheorghe la licitaţia de lichidare a societăţii care a intrat în faliment. Domeniul de la Câmpu Frumos a costat 5.550.000 lei şi se întinde pe o suprafaţă de aproape 40 de hectare.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail