Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, este de părere că Alsacia ar putea fi preluată ca model în procesul de regionalizare şi aplicat în cazul „Ţinutului secuiesc”, respectiv al judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, locuite preponderent de maghiari.
Antal Arpad a susţinut ieri, într-o conferinţă de presă, că regiunile cu un specific aparte, cum este „Ţinutul secuiesc”, trebuie să aibă un regim special.
„Pentru regiunile speciale, cred că avem nevoie de soluţii speciale. În Franţa, şi dau acest exemplu pentru politicienii de la Bucureşti care vor să compare România cu Franţa, la reorganizarea administrativă s-a ţinut cont de specificul zonei Alsacia (…) Acelaşi model poate fi aplicat şi în cazul reorganizării din România”, a afirmat Antal Arpad.
El a subliniat că UDMR nu este împotriva reformei administrativ-teritoriale, însă consideră că aceasta trebuie făcută în mod elaborat şi în „ordine cronologică”. În viziunea liderilor UDMR, primul pas ar fi descentralizarea, al doilea reorganizarea regiunilor de dezvoltare în structuri mai mici şi apoi acordarea de competenţe administrative acestora, abia după ce-şi vor fi dovedit eficienţa.
Antal Arpad a afirmat că procesul de regionalizare nu trebuie să pună în pericol drepturile minorităţilor naţionale, subliniind că există o serie de tratate europene în acest sens pe care România le-a ratificat.
„Noi suntem pregătiţi să apărăm comunităţile din regiunea noastră şi interesele comunităţii maghiare. Interesul comunităţii maghiare este să rămână şi să se dezvolte pe pământul natal şi să nu fie dusă o politică de asimilare. Nu vom lăsa să se întâmple acest lucru şi am convingerea că vom fi ascultaţi la Bucureşti, iar dacă nu, atunci ne vor asculta în afara ţării”, a spus Antal Arpad.
El şi-a manifestat, totodată, nemulţumirea că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu a cooptat niciun specialist de etnie maghiară în echipa care a realizat studiul privind regionalizarea administrativă a României şi a constatat că lucrarea porneşte de la premise greşite.
Antal Arpad a opinat că cele opt regiuni de dezvoltare din ţara noastră şi-au dovedit pe deplin ineficienţa, iar transformarea lor în regiuni administrative nu ar însemna altceva decât „betonarea unui eşec demonstrat”. Antal Arpad, care este şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, a spus că România nu are o infrastructură atât de dezvoltată precum Germania sau alte state europene încât să-şi permită să aibă regiuni mari, cu peste trei milioane de locuitori, şi consideră că în actualele condiţii se poate lua în calcul formarea unor regiuni cu cel mult 800.000 – 1.000.000 de locuitori.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES