Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că radicalizarea Uniunii şi a altor reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu ar trebui să mire pe nimeni în condiţiile în care UDMR a fost „aruncată” în opoziţie, iar minoritatea maghiară riscă să piardă o serie de drepturi deja câştigate.
„Practic, este logic ca atunci când Uniunea nu se află la guvernare discursul să se radicalizeze. Se radicalizează atât discursul nostru, cât şi al opozanţilor noştri (partidele maghiare, n.r). Şi e logic să fie aşa pentru că sunt multe lucruri pe care nu reuşim să le rezolvăm nici măcar atunci când suntem la guvernare. De foarte multe ori când suntem la guvernare avem o botniţă, pentru că e greu să-ţi critici propriul guvern, deşi de multe ori nu am fost mulţumiţi de activitatea guvernului din care am făcut parte în ceea ce priveşte politicile duse pentru promovarea drepturilor minorităţilor. Din acest punct de vedere este extrem de logic ca atunci când ajungi în opoziţie şi ţi se dă jos botniţa fiecare să devină liber să-şi exprime punctele de vedere. (…) Aşadar, e logic în situaţia în care suntem aruncaţi în opoziţie şi în paralel ni se iau nişte drepturi deja câştigate discursul să se radicalizeze”, a declarat Antal Arpad.
Comentând afirmaţia făcută recent de liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, potrivit căruia comunitatea maghiară va cere mai mult decât autonomie teritorială dacă Guvernul de la Bucureşti va continua să „obstrucţioneze” drepturile acesteia, Antal Arpad a menţionat că Kulcsar se află în campanie electorală şi probabil încearcă să atragă atenţia asupra sa. În schimb, a reafirmat faptul că UDMR doreşte autonomia teritorială a „Ţinutului Secuiesc”.
„Toată lumea ştie ce dorim noi: dorim autonomia Ţinutului Secuiesc şi în campania electorală şi după campania electorală. (…) Nu dorim independenţa Ţinutului Secuiesc nici în campanie, nici după, nu dorim nimic care ar afecta siguranţa naţională a acestui stat, care ar afecta integritatea teritorială a României. Însă, într-adevăr, în ceea ce priveşte mijloacele prin care luptăm s-ar putea să difere de la o perioadă la alta, pentru că, am mai spus acest lucru, dacă nu găsim parteneri de dialog în promovarea drepturilor noastre, vom deveni mai radicali. Dar şi asta e o axiomă politică, nu ştiu de ce surprinde pe cineva acest lucru”, a mai spus Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES