. . Primarul municipiului  Sfântu Gheorghe  a reacţionat  la criticile aduse de conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), cu privire la lucrările de extindere a parcului Elisabeta din oraş.

Acesta a declarat că „după ce va fi modernizată, Piaţa Libertăţii nu va fi piaţa maghiarilor, va fi şi piaţa românilor, şi piaţa chinezilor dacă vor veni să facă poze în Sfântu Gheorghe, şi a turiştilor”. Edilul este de părere  că mesajul transmis de  membrii FCRCHM otrăveşte relaţiile interetnice, întrucât intenţia autorităţilor nu este de a masca Piaţa Mihai Viteazul, aşa cum au speculat aceştia.

„Vreau  să resping foarte ferm aceste acuzaţii. Eu cred că faptele vorbesc. În urmă cu 7 ani când am ajuns primar, am spus foarte clar că pentru mine o piaţă nu este doar a unei etnii. Fiecare stradă, fiecare loc de joacă, fiecare trotuar şi fiecare piaţă este a tuturor locuitorilor din acest oraş. Am modernizat piaţa Mihai Viteazul şi cred că modernizând-o, am contribuit la faptul că acea piaţă  să fie mai iubită de locuitori, cu spaţii verzi, cu fântâna arteziană şi aşa mai departe. Nu vorbim  că există o piaţă din care vrem să facem două. Există o piaţă care se numeşte Mihai Viteazul şi există o piaţă care se numeşte Libertăţii. Piaţa Mihai Viteazul a fost modernizată şi urmează modernizarea pieţei Libertăţii. (…) Vă spun sincer că am rămas şocat de acest tip de abordare şi de felul în care unii se sperie. Acest tip de mesaj nu numai că nu ajută, ci otrăveşte relaţiile interetnice. (…)A da un iz etnic pentru orice modernizare din acest oraş, nu mi se pare cinstit şi corect”, este de părere primarul oraşului.

Acesta a amintit că înainte ca acest proiect să fie votat  în cadrul şedinţei de Consiliul Local,  a existat un concurs de proiecte, şi mai apoi o dezbatere publică, la care putea participa oricine avea o obiecţie cu privire la noua viziune asupra Pieţei Libertăţii. Acesta este de părere că prin faptul că trei din cei patru consilieri români din Cosiliul Local au votat favorabil proiectul de lege – doar consilierul Rodica Pârvan având un vot de abţinere – înseamnă că au luat la cunoştinţă  schimbările aduse oraşului şi sunt de acord cu acestea, în favoarea comunităţii româneşti pe care aceştia o reprezintă.

„Nu în ultimul rând, vreau să subliniez faptul că primul din municipiul Sfântu Gheorghe care a ieşit pe piaţă cu informaţiile, lăudându-se cu felul în care se va moderniza centrul oraşului, a fost un consilier român, un reprezentant al comunităţii româneşti. În afară de domana Pârvan, care a avut un vot de abţinere, toţi ceilalţi consilieri români au votat proiectul. Pentru mine, reprezentanţii legitimi ai comunităţii româneşti, sunt consilierii locali. Am o experienţă pozitivă cu aceşti consilieri. În primul mandat au fost cazuri în care proiecte importante pentru oraş au putut fi votate cu sprijinul acestor consilieri, şi de fiecare dată în Consiliul Local, când se votează aceste proiecte,  se ia în considerare interesul oraşului, al tuturor cetăţenilor”, a mai punctat Antal Arpad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail