. . Ansamblul folcloric „Mlădițe românești”, al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului și-a completat palmaresul cu încă două premii importante, în urma participării la Festivalul național de Folclor „Lină Chiralină”, ce a avut loc la Brăila și la Festivalul Internațional „Cătălina”, ce s-a desfășurat la Iași, în luna august.

Premiul I la festivalul național de Folclor „Lină Chiralină”

La Festivalul Național de Folclor „Lină Chiralină” de la Brăila, ediția a XIV-a, ce a avut loc în perioada 12-14 august (a.c.),  Ansamblul de dansuri populare „Mlădițe  Românești” al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului a obţinut locul I, fiind foarte aproape de marele trofeu. Misiunea juriului nu a fost ușoară, evenimentul aducând la start sute de elevi, din mai multe judeţe – 23 de ansambluri, formaţii de dansuri, solişti vocali, solişti instrumentişti, grupuri vocale.

Ansamblul „Mlădițe românești” a participat și cu trei soliste, care au fost, de asemenea, premiate. Este vorba despre Ana Maria Popica – clasată pe locul III,  Boricean Mălina Maria – clasată pe locul II și Răducan Corina, care a obținut locul I. Acompaniamentul a fost asigurat de Taraful „Ciobănașul” al Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, condus de Ioan Mitrofan, taraf cu care  Clubul Copiilor din localitate colaborează, ne-a spus doamna prof. Rodica Boieru, coordonator al Ansamblului „Mlădițe românești”, profesor la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului.

Premiul II la Festivalul Internațional de Folclor „Cătălina”

La Festivalul Internațional de folclor ”Cătălina”, ediția XXI, ce s-a desfășurat săptămâna trecută, între 25 -28 august, la Iași, Ansamblul folcloric „Mlădițe românești” al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului a  obținut un alt rezultat deosebit, situându-se pe locul II al clasamentului, iar solistele Răducan Corina și Boricean Mălina Maria au fost, de asemenea, premiate. Concurența a fost acerbă, întrucât la eveniment au participat peste 800 de tineri din țară, dar și din Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Cehia, Bulgaria, Armenia, Ucraina, Republica Moldova, Georgia și chiar și din India.

„Au participat formații din zece țări și 15 județe. Ansamblul <<Mlădițe românești>> a obținut locul II, iar Răducan Corina a obținut locul I ca solistă și Boricean Mălina Maria, locul II. Și de această dată, am fost acompaniați de taraful <<Ciobănașul>>, condus de Ioan Mitrofan”, a spus coordonatorul Ansamblului, prof. Rodica Boieru.

Păstrători și promotori ai tradiției

Formaţia de dansuri populare „MLĂDIŢE ROMÂNEŞTI” s-a înființat, din dorinţa de a transmite mai departe tradiţia românească, în anul 1998, la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, sub conducerea coregrafică a doamnei profesor Rodica Boieru, și de la înfiinţare s-au perindat mai multe generaţii de copii. Potrivit doamnei prof. Rodica Boieru, Ansamblul „Mlădițe românești” îşi asumă cu mare responsabilitate păstrarea, valorificarea şi transmiterea tradiţiei populare româneşti în formele sale cât mai autentice şi nealterate.

Deşi, în principal promovează folclorul local, Ansamblul „Mlădițe românești” are un un repertoriu diversificat, un bogat palmares şi numeroase participări la spectacole, concursuri şi festivaluri folclorice, organizate atât în zona pe care o reprezintă, cât şi în ţară, a spus prof. Rodica Boieru. Aceasta a menționat că există o colaborare strânsa între Ansamblul ”Mlădițe românești”, taraful ”Ciobănașul” al Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, condus de Ioan Mitrofan, și Căminul Cultural Sita Buzăului, condus de directorul acestuia, Daniel Neagoe.

În ceea ce privește activitatea din perioada următoare, prof. Rodica Boieru a precizat că Ansamblul se pregătește în continuare, intens, pentru a obține cât mai multe rezultate  și pentru a transmite mai departe tradiția românească și frumusețea jocului și cântecului popular.

„Ne pregătim pentru a obține cât mai multe rezultate și de a transmite tradiția românească mai departe, așa cum se cuvine, de a participa la cât mai multe festivaluri și concursuri și de a obține cât mai multe rezultate (…). Avem pepinieră solidă. Avem formațiile de copii care vin din urmă, copii care sunt și ei participanți la festivaluri și concursuri mai mici, de nivel local, județean și interjudețean, dar care vin din spate, și probabil că de la anul vor intra și ei în competiții (…)”, a spus prof. Rodica Boieru. Aceasta a  menționat că Ansamblul va fi gazda și organizatorul ediției a X-a a Festivalului Interjudețean de Folclor pentru copii ”Mlădițe românești”, spectacol ce se va desfășura în luna decembrie, 2015, la Căminul Cultural din Sita Buzăului.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail