Clădirea Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune – Háromszék Táncegyüttes” din municipiul Sfântu Gheorghe va trece în domeniul public al județului Covasna. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe ordinare ce a avut loc săptămâna trecută.
Potrivit președintelui Consiliului județean Covasna, în cadrul ședinței a fost prezentată o solicitare de transmitere cu titlu gratuit a unui imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, din domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe, în domeniul public al județului Covasna și în administrarea Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune – Háromszék Táncegyüttes” din Sfântu Gheorghe.
„Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” a fost şi până în prezent o instituţie subordonată Consiliului județean Covasna, însă clădirea care a servit drept sediu al ansamblului a aparţinut municipalităţii, iar până când aceasta nu intră în proprietatea noastră, nu putem efectua investiţii asupra bunului respectiv. Un astfel de ansamblu profesionist merită o locaţie în care să îşi ţină reprezentaţiile şi repetiţiile în condiţii adecvate, răspunzând astfel aşteptărilor spectatorilor. Potrivit planurilor, în clădirea aflată în vecinătatea teatrului vom instala un ascensor pentru uşurarea transportului costumelor şi vom moderniza sistemul de ventilaţie, toate acestea pentru ca dansatorii să aibă condiţii de lucru mai bune.”, a explicat preşedintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor.
Acesta a mai precizat că toți cei 1917 angajați din cadrul instituţiilor subordonate Consiliului județean Covasna vor beneficia de o majorare consistentă a salariului, excepţie făcând, potrivit acestuia, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului județean. Tamas Sandor a menționat că cea mai mare majorare va fi în cazul dansatorilor Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune – Háromszék Táncegyüttes”, creşterea salariilor în cazul acestora fiind cu 50%.
„În total avem 1917 angajați în Consiliul județean și în cele 13 instituții subordonate. Asta înseamnă o majorare între 20%, și până la 50%, diferențiat, la unele instituții fiind 35%, iar cea mai mare majorare va fi în cazul angajaților din cadrul Ansamblului de Dansuri, respectiv de 50%. Tradus în bani, această majorare înseamnă 10 milioane de lei. Dacă până acum am avut 30 de milioane lei baza salarială, de acum vom avea 40 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o mărire de 33,33%. Aș vrea să asigur pe toată lumea că acești bani provin din bugetul consolidat al județului Covasna și îi avem în cont. În plus, nu afectează ideile noastre de investiții pentru anul 2017. Putem da aceste salarii, (…) Consiliul județean Covasna are acești bani și nu afectează negativ perspectivele noastre de investiții.”, a declarat Tamas Sandor.
Consiliul județean Covasan cere grilă unică de salarizare
Aceste majorări sunt binevenite pentru fiecare angajat, însă nu rezolvă problemele, explică președintele Consiliului județean Covasna, potrivit căruia, între salariile angajaților cu atribuții similare din subordinea instituției există discrepanțe foarte mari.
„Între două instituții subordonate Consiliului județean, între persoane care nu au același rol, dar similar, este o discrepanță destul de mare la salariile primite, și nu este normal. Nu este normal ca aceste discrepanțe între instuții, de altfel bugetare, să existe o diferență atât de mare. Desigur, nu este corect ca acele persoane care au atribuții și răspunderi mai mari să aibă acum salariul mai mic decât alte persoane din aceleași instituții. Rezolvarea ar fi grila unică de salarizare despre care toate Guvernele au discutat, dar nimeni nu a dus-o până la capăt. (…) S-au luat instituțiile sanitare, s-a rezolvat o parte, s-au luat separat profesorii și s-a rezolvat o parte, deci rezolvarea corectă este grila unică de salarizare.”, a conchis Tamas Sandor.
Ioana Ardeleanu