Acum 100 de ani, într-o zi senină de vară, 12 iulie 1923, se constituia  în mod oficial la Carei  Asociațiunea ASTRA. A fost încununarea multor ani de încercări ale românilor din Carei de a forma o asociație culturală care să îi reprezinte. Numeroasele opreliști susținute cu îndârjire de administrația austro-ungară nu a descurajat  românii din acest colț de țară românească ci i-a determinat să insiste până la a-și atinge scopul. După Marea Unire  și după semnarea Tratatului de la Trianon a fost posibilă constituirea și la Carei a  unui Despărțământ ASTRA.

Ziua de 12 aprilie 1923 a fost o zi de sărbătoare memorabilă pentru careieni. Alese și importante  personalități au sosit  la Carei pentru a susține constituirea asociației românilor, ASTRA.

Centenarul ASTRA, Despărțământul Carei, va fi marcat sâmbătă, 15 iulie 2023, la Sala Festivă a Liceului Tehnologic Iuliu Maniu, de la ora 16,00.

La nivel național, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura şi Cultura Poporului Român, cunoscută sub numele de ASTRA, prescurtarea de la Asociaţiunea Transilvană, a luat naştere în anul 1861. Ideea înfiinţării sale sub forma unei Societăţi literare a românilor din Transilvania aparţine lui Avram Iancu.

Acesta, împreună cu Axente Sever şi Simion Bărnuţiu, au propus instituirea ei încă din anul  1852.  Este vorba de perioada imediat următoare  Revoluţiei de la 1848,perioada trezirii cu adevărat a conştiinţei naţionale a românilor şi a recunoaşterii, într-o formă sau alta, a forţei pe care aceştia o reprezintă, în ciuda asupririi de secole, pe teritoriul Transilvaniei.

Vremurile mari nasc oameni mari, zice o vorbă înţeleaptă. Şi astfel de oameni s-au  ridicat din rândurile românilor transilvăneni, care au îmbrăţişat cu mare entuziasm ideea înfăptuirii acestei asociaţiuni. Este vorba de Gheorghe Bariţiu, Iacob şi Andrei Mureşanu, Ioan Puşcariu, Sterca Şuluţiu, Paul Văsici şi alţii.

S-a remarcat în mod special însă Mitropolitul Andrei Şaguna, una dintre cele mai elevate personalităţi ale românilor. El a avut şi un rol deosebit în sprijinirea Revoluţiei de la 1848, fiind unul dintre organizatorii Marii Adunări de pe Câmpia Libertăţii de lângă Blaj şi contribuind, pe linie diplomatică, la obţinerea unei serii de avantaje în favoarea românilor.

Ca prim preşedinte al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român este ales marele episcop ortodox, cel care a dus greul înfiinţării Asociaţiunii, iar în primii ei ani de existenţă s-a luptat din răsputeri pentru punerea ei pe baze trainice fiind secondat de către greco-catolicii Timotei Cipariu şi George Bariţiu şi de un comitet central mixt .

ASTRA a reprezentat o adevărată academie populară a românilor, încurajând, stimulând şi organizând învăţământul, ştiinţa, cultura în genere, literatura şi artele în mod spe­cial. ASTRA a întemeiat primele şcoli pentru adulţi la sate, cu ajutorul învăţătorilor şi preoţilor. A publicat abecedare şi cărţi populare. A înfiinţat biblioteci, cele mai importante fiind la Sibiu şi Braşov, alături de numeroasele biblioteci săteşti şi case de citire.

„Biblioteca poporală” a Asociaţiunii a publicat numeroase cărţi de istorie, literatură, religie, economie, agricultură, creşterea animalelor şi igienă. A contribuit la înfiinţarea unor cooperative şi bănci. A organizat în permanenţă conferinţe, expoziţii şi muzee, sărbători tradiţionale, festivaluri de cântece şi dansuri populare, parade folclorice. Iar prin secţiunile ştiinţifico-literare a contribuit substanţial la dezvoltarea culturii profesioniste. Prin subvenţii, premii şi burse a sprijinit tineretul studios şi chiar pe savanţii cărturari consacraţi şi inventatori de talia lui Aurel Vlaicu.

Prin sistemul organizatoric, cu despărţăminte sau secţiuni şi cercuri, s-a extins în toată Transilvania şi, fără nici un ajutor oficial, prin cotizaţiile şi donaţiile membrilor, a reuşit, în petrecerea anilor, să aibă un bogat patrimoniu, patrimoniu care nu a fost retrocedat nici până în ziua de azi spre deosebire de retrocedările către minoritari. Nici Centenarul ASTRA Carei nu beneficiază de susținere din partea administrației sau instituțiilor de cultură din județ și se va marca din cotizațiile  și donațiile membrilor.

„E datoria noastră să  repunem cultura şi valorile locale pe făgaşul lor normal, pentru ca idealurile stabilite de înaintaşi  să ne însufleţească în permanenţă. Intenţionăm să acţionăm in spiritul demnităţii, al onoarei şi al mândriei că aparţinem poporului  român” sunt câteva din devizele  Despărţământului ASTRA  Carei.

***

La Carei,  Despărțământul  ASTRA   ia ființă în  data de 12 iulie 1923  după numeroase  încercări şi greutăţi create de fosta  stăpânire.  Primul preşedinte a fost preotul canonic Gheorghe Mureșan,  secretar  Octavian Câmpianu,  casier  Ludovic Vida,  bibliotecar  distinsul director-învățător Gheorghe Pteancu iar  controlor  directorul de bancă Albina Ariu Stupariu.

A fost o zi de mare sărbătoare după cum consemna presa vremii.

La ora actuală, Asociațiunea culturală ASTRA Carei este cea mai longevivă asociație culturală din județul Satu Mare.

Daniela Ciută,

președinte ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei

Sursa https://www.buletindecarei.ro/2

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail