În scopul susţinerii grevei generale pe care angajaţii din sistemul sanitar intenţionează să o declanşeze la nivel naţional, în luna noiembrie a.c., Sindicatul Sanitas Covasna  a demarat, în cursul zilei de ieri,  o campanie de strângere de semnături. Potrivit liderului de sindicat, Vasile Neagovici, Sanitas intenţionează să adune circa 1.800 de semnături, în judeţul Covasna,  în decurs de zece zile. În cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, acesta a menţionat că
angajaţii din sistemul sanitar nu sunt de acord cu măsurile de reformă propuse de Ministerul Sănătăţii, şi, totodată,  sunt nemulţumiţi de salariile pe care le primesc  şi de condiţiile de lucru în care îşi desfăşoară activitatea.

 

Pregătiri de protest

 

„Săptămâna viitoare, începând de luni şi până pe 1 noiembrie,  toţi  salariaţii din sistem vor purta banderole, în semn de protest, fără a întrerupe activitatea, urmând ca în ultima sâmbată din octombrie sau prima sâmbătă din noiembrie să se organizeze un miting în Bucureşti,  cu participarea masivă a salariaţilor din sănătate. (…) În funcţie de ideile năstruşnice ale actualului minstru, cred că undeva la începutul lunii noiembrie vom stabili data la care se va intra în grevă generală; bineînţeles că mai întâi se va intra în grevă de avertisment,  cu întreruperea activităţii pentru două ore, undeva în jurul datei  de 7 noiembrie, urmând ca după 5-6 zile să intrăm în grevă generală. (…) Acţiunea mare de protest va fi organizată în Bucureşti; intenţionăm un marş lung, să fie sâmbăta, deoarece am văzut şi noi că oamenii  se solidarizează mai bine în zilele de week-end, pentru că au mai mult timp”, a declarat Vasile Neagovici.

 

Revendicări, revendicări

Acesta a precizat  că printre cele mai importante revendicări ale Federaţiei Sanitas se numără: păstrarea formelor actuale de organizare a spitalelor;  alocarea eşalonată a 6% din PIB pentru sănătate, până  în 2016;  aplicarea legii salarizării bugetarilor, începând  cu 1 ianuarie 2014; un contract colectiv de muncă sectorial pentru toate categoriile de personal care lucrează în sănătate, indiferent de angajator- dacă e public sau privat; o lege a malpraxisului care să rezolve problemele care sunt în sistemul actual,  în care pacientul nu este protejat, dar nici personalul. Potrivit liderului de sindicat, Vasile Neagovici,  proiectul de lege care a fost depus de Ministerul Sănătăţii  „mulţumeşte  doar firmele de asigurări care vor veni cu o majorare a poliţelor cu 400-500%,  de la 1 ianuarie” . Acesta a declarat  că dacă spitalele au supravieţuit pe timp de vară, mai mult datorită acţiunii Sanitas din luna aprilie, situaţia se va schimba odată cu venirea frigului deoarece unităţile spitaliceşti din judeţ au început să acumuleze datorii,  odată cu pornirea încălzirii. „Cum procedura de alocare a banilor a îngheţat, probabil că aşa vor îngheţa şi pacienţii în saloane, ori spitalele nu îşi vor plăti facturile la gaz şi celelalte utilităţi. Din sumele încasate de la CJAS şi servicii, spitalele nu-şi mai acoperă în totalitate, într-o lună, cheltuielile pentru o funcţionare normală. În urma analizei pe care cei de la Sanitas au făcut-o la nivel naţional, dacă se va mai continua cu această reformă cel puţin un an, 1/3 din cele 374 de unităţi sanitare vor rămâne istorie” a spus Vasile Neagovici.

 

Pachetul minimal de servicii medicale  nu e pe placul sindicaliştilor

 

La conferinţa de presă ţinută ieri s-a adus în discuţie şi problema asigurărilor medicale şi a pachetului minimal de servicii medicale propus de Ministerul Sănătăţii, cu care, de altfel, Neagovici nu este de acord,  deoarece Ministerul a anunţat că se vor scoate de pe lista diagnosticelor tratabile prin spitalizare boli precum pneumonia, cardiomiopatia ischemică sau diabetul de tip 2, iar pacienţii vor trebui să meargă la ambulatoriu sau la medicul de familie pentru tratament,  în condiţiile în care cetăţeanul român îşi rezolvă cca 75% dintre problemele medicale, în spital.

Pe această cale, conducerea Sanitas Covasna face apel către toţi membrii comunităţii pentru a lua parte la grevă, subliniind faptul că „greva nu este numai pentru cadrele medicale, ci şi pentru asiguraţii care beneficiază de tratament spitalicesc”. Liderul Sanitas explică faptul că,  dacă în momentul de faţă cu o programare la ambulatoriu de specialitate poţi ajunge să-ţi fie evaluată starea de sănătate după aproximativ două saptămâni, „ se va ajunge să ne vedem cu medicii la trei luni”, iar persoanele care vor suferi de o pneumonie şi nu  vor şti acest lucru, riscă să platescă cu viaţa.

Chiar dacă ţările vecine precum Ungaria, Cehia şi Slovacia au adoptat un astfel de proiect de descentralizare şi privatizare, şi, după o perioadă de timp au realizat  că nu aduce niciun beneficiu nici pacienţilor şi nici medicilor, Ministerul Sănătăţii nu doreşte să le ia drept exemplu şi continuă să susţină că este cea mai bună soluţie,  la ora actuală.

 

…dar nici reorganizare serviciului de Ambulanţă

 

Vorbind despre  reorganizarea serviciilor de ambulanţă, liderul Sanitas, Vasile Neagovici,  a spus: „ Nu era necesară introducerea SMURD în paralel cu serviciul de Ambulanţă, deoarece, pe lângă faptul că suntem singura ţară din Europa care are două sisteme paralele de urgenţă,  în condiţiile în care serviciul de Ambulanţă  funcţiona foarte bine, la costuri în limita bugetului, nu dispunem nici de bugetul susţinerii celui de-al doilea serviciu. Nemulţumirea de datorează şi  faptului că nu se pun la dispoziţie cifrele cu privire la plata sistemul de urgenţă SMURD, susţinându-se că aceste date au caracter secret, putând fi afectată siguranţa naţională”. Neagovici a afirmat, totodată, că  sunt nişte discriminări în defavoarea salariaţilor de pe Ambulanţă,  care lucrează la fel ca cei de la ISU. „ Practic,  aceia sunt ofiţeri, au nişte facilităţi de pensionare, alte drepturi recunoscute, în timp ce angajaţii  din sistemul public de Ambulanţă nu au nicio facilitate pe tema asta. Să nu mai menţionez că cei din sistemul public de Ambulanţă sunt obligaţi să aibă asigurare de malpraxis, pentru că nu poţi să lucrezi fără ea; ceilalţi nu au,  şi fac intervenţii şi servicii medicale, şi cu un curs nu e suficient să poţi să execuţi nişte manopere serioase. (…) Paramedicul nu are o aigurare de malpraxis , pe când asistentul din sistemul public este obligat, ca şi medicul, să aibă o asigurare. Cred că în ultimii doi, trei ani de zile s-a creat o concurenţă neloială în defavoarea Serviciilor de Ambulanţă”, a conchis  Vasile Neagovici.

 

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail