Rata de colectare a deșeurilor de tipul bateriilor și acumulatorilor uzați este, în prezent, de 8-10% în România, mult sub ținta de 45% asumată la nivel european, iar derogări în anul 2016 de la obligațiile europene nu se mai pot face, a declarat, luni, președintele Asociației Environ, Andrei Orban.

„Ratele de colectare a deșeurilor în cazul României sunt atât de scăzute încât ne plasăm pe ultimele locuri la nivel european, iar impactul îl putem vedea cu toții. Peste tot, de jur împrejur, fie că mergem cu mașina, fie cu bicicleta prin pădure, vedem peste tot deșeuri aruncate, abandonate și, din păcate, în loc să se îmbunătățească lucrurile, acestea devin din ce în ce mai rele pentru mediul înconjurător. În cadrul legislației europene care a fost transpusă și de România, pentru baterii portabile și acumulatori, rata de reciclare pe care noi trebuie să o demonstrăm pentru anul 2016 este de 45% față de cantitatea vândută în piață. Practic, aproape jumătate din bateriile care se vând în România trebuie să fie reciclate. La ora actuală, rata este undeva la sub 10%, deci o singură cifră, undeva la 8-10% față de cantitatea pusă pe piață. Practic, se presupune că tot ceea ce se colectează se și reciclează. Or, până la 45% lucrurile sunt foarte departe a fi ceea ce trebuie”, a spus Orban, în conferința de lansare a noilor aplicații „Harta reciclării” și „Aventurile lui Baterel”.

Acesta a adăugat că strategia în domeniul deșeurilor ar trebui să fie adaptată la cerințele europene, în contextul în care România nu mai poate primi derogări de la obligațiile asumate.

„Și reciclarea de baterii de echipamente electrice și electronice face parte din aceste seturi de norme pe care România le are și de care sunt legate alocările bugetare pentru 2016 — 2020. Cumva, strategia în domeniul deșeurilor ar trebui să fie updatată la aceste cerințe europene. Momentul este unul foarte târziu pentru a mai putea să ridicăm diverse solicitări la nivelul Comisiei Europene, pentru că deja am semnat și asumat niște ținte. Derogări în anul 2016 de la obligațiile europene nu se mai pot face”, a explicat președintele Asociației Environ.

Reprezentanții Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor /SNRB/, membru fondator al European Compliance Organisation for Batteries (EUCOBAT), atrăgeau atenția, la începutul acestui an, că ținta de reciclare pentru baterii și acumulatori uzați pentru anul 2016, în cazul României, ar putea fi ratată, în condițiile în care peste 50 de milioane de astfel de deșeuri sunt aruncate la gunoi de către români, în fiecare an.

Potrivit sursei citate, cantitatea de baterii și acumulatori uzați aruncați de români reprezintă aproximativ 1.150 tone deșeuri cu conținut mare de metale grele, precum mercur, plumb, nichel, cadmiu și litiu. În acest caz, România trebuie să respecte normele europene, în sensul că aceste tipuri de deșeuri trebuie colectate și reciclate în mod responsabil, în caz contrar fiind posibilă declanșarea procedurilor de penalizare pentru neîndeplinirea Condiționalităților Ex Ante, conform Regulamentului General 2014 — 2020 al Comisiei Europene.

Datele oficiale publicate de SNRB relevă faptul că, la finalul anului 2015, au fost colectate circa 100 de tone de baterii, echivalentul a circa 4,5 milioane de bucăți, „în special datorită derulării campaniei de informare și stimulare a colectării selective a bateriilor portabile uzate „Privește Partea Pozitivă”, la nivelul întregii țări, dar și lansării în premieră națională a Hărții Interactive a Reciclării”.

La începutul lunii februarie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) publica spre dezbatere un proiect de HG în care se menționa că producătorii de baterii și acumulatori portabili trebuie să realizeze o rată minimă de colectare de 50%, începând cu 1 ianuarie 2016, iar cantitățile de cadmiu și mercur din baterii și acumulatori portabili vor trebui să fie mai reduse.

În prezent, în România, regimul bateriilor, acumulatorilor și al deșeurilor de baterii și acumulatori este reglementat de HG nr. 1132/2008, iar forma noului proiect prevede modificarea unui număr de 32 de puncte din cele 189 conținute în forma inițială.

Utilizatorii de terminale inteligente dotate cu sistemele de operare iOS și Android au la dispoziție, începând de luni, aplicația „Harta Reciclării’, în care vor descoperi cele peste 4.000 de puncte de reciclare în care pot aduce electrocasnice defecte sau baterii și acumulatori uzați, un proiect lansat, în premieră, de Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

AGERPRES . .

www.agepres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail