Deputatul liberal Andreea Paul susține că, în România, sistemul de protecție a copilului . . lasă mult de dorit” și că domeniile care au impact direct asupra dezvoltării copilului sunt tratate „periferic”, de obicei atunci când se întâmplă o tragedie.

În cadrul unei dezbateri intitulate „Mama și copilul nu au culoare politică”, Andreea Paul și ceilalți participanți la discuții au promovat necesitatea unui proiect de lege de înființare a instituției Avocatului Copilului.

„Unul din cinci români este copil. Sistemul de protecție a copilului în România lasă, însă, mult de dorit. Domeniile cu impact direct asupra dezvoltării copilului sunt tratate periferic, de obicei atunci când mai apare încă o tragedie. După 12 ani de la adoptarea legislației de protecție din 2004, România încă nu are un mecanism de verificare și monitorizare a implementării prevederilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. Lipsesc datele reale cu privire la copii și drepturile lor. Nu mai vreau ca acești copii să rămână invizibili pentru politicile publice, pentru bugetul public, pentru Parlamentul României. Ei pot să nu rămână invizibili prin vocea dumneavoastră, prin acțiunile pe care le demarăm azi”, a spus deputatul PNL.

Potrivit Andreei Paul, o treime din copiii României trăiesc în sărăcie. Mai mult, citând datele UNICEF, ea a arătat că opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de sărăcie extremă, cu mai puțin de 15 lei pe zi.

„48,5% dintre copiii români trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, după datele Eurostat, ceea ce înseamnă că România este pe locul doi în întreaga Europă. Cei mai vulnerabili și expuși sărăciei și marginalizării sunt copiii din mediul rural și copiii romi”, a adăugat Andreea Paul.

În opinia sa, cel mai grav aspect îl reprezintă creșterea infracționalității în rândul copiilor și tinerilor, iar datele pe care le-a prezentat în dezbatere relevă faptul că acest fenomen a crescut cu peste o treime în ultimii cinci ani.

„Numărul minorilor victime a crescut în anul 2015 cu 37% față de anul 2011, conform datelor pe care le-am primit de la CSM. Infracționalitatea în rândul copiilor, fie că sunt actori sau victime ale acestor infracțiuni mai ușoare sau mai grave, a crescut cu peste o treime în ultimii cinci ani. În anul 2015, aproape 40% din numărul minorilor inculpați au fost pentru infracțiuni de furt, 20% — tâlhărie, 2,7% pentru omoruri. Tot în 2015, 21% din cazurile cu minori victime au fost referitoare la abandonul de familie, 8% legat de traficul de minori, 7% legat de viol și, din păcate, nimeni nu vorbește despre aceste lucruri”, a punctat parlamentarul liberal.

Prezent la discuții, Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului, a argumentat necesitatea înființării instituției Avocatul Copilului prin faptul că trebuie să existe o entitate care să aibă competențe legale în a apăra drepturile copilului și a-l reprezenta în fața autorităților în situația în care acesta e abuzat.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail