Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a întâlnit luni și marți, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în Ucraina, cu mai mulți oficiali din această țară, cu care a discutat despre deschiderea unei unități integrate de învățământ în limba română la Cernăuți, despre restaurarea Casei memoriale „Aron Pumnul” și despre deschiderea Centrului de informare al României de la Slatina (Solotvino).
„Am avut pe agenda vizitei în Ucraina, la Kiev și Cernăuți, atât aspecte generale legate de educația în limba română, dar și de dreptul etnicilor români de a avea acces la educație, proiecte generale și foarte multe multe aspecte concrete. Aceste aspecte concrete derivă, în primul rând, din contextul general, din pregătirea unei reforme administrative, a unei reforme educaționale în Ucraina. De multe ori, comunitățile românești sunt influențate indirect de aceste aspecte legate de reformă. Am discutat astăzi situația unor școli românești care în noua arhitectură administrativă ar putea să-și piardă statutul pe care îl au astăzi și să fie parte a unui alt sistem de școlarizare. Aceste aspecte sunt încă într-o etapă premergătoare deciziei, dar am discutat atât cu autoritatea centrală, cu ministrul ucrainean al Educației, cât și cu guvernatorul din regiunea Cernăuți, deoarece există multe competențe diferite între autoritatea centrală și autoritatea regională, iar noi va trebui să găsim de comun acord cu aceștia și împreună cu asociațiile românilor de aici cele mai bune soluții pentru a continua educația în limba română”, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Andreea Păstîrnac.
Ea a subliniat că un aspect major discutat atât la Kiev, cât și la Cernăuți a fost legat de restaurarea și refacerea Casei memoriale „Aron Pumnul”.
„Este un proiect mai vechi. (…) Am stabilit împreună cu autoritățile ucrainene începerea negocierii unui protocol care să ne permită ca această casă memorială să fie inclusă în circuitul muzeal național și astfel să fie parte a patrimoniului cultural comun”, a spus ministrul.
Andreea Păstîrnac a precizat că există o deschidere din partea autorităților ucrainene cu privire la existența la Cernăuți a unei unități integrate de învățământ în limba română.
„Proiectul, discutat cu Primăria orașului Cernăuți, prevede deschiderea unei unități integrate de învățământ, care, pe lângă ciclul școlar primar, gimnazial și liceal, să includă și o grădiniță în limba română. Ar fi prima grădiniță în limba română, pentru moment existând doar o grupă în cadrul unei grădinițe în limba ucraineană. Din partea organizațiilor românești am primit astăzi asigurări că există 126 de cereri de la familii care au copii și care ar putea să fie înscriși în această formă de învățământ preșcolar”, a afirmat ministrul.
Ea a adăugat că viceprimarul din Cernăuți a indicat că există o casă în curs de modernizare care ar putea deveni sediul grădiniței. „Sperăm ca această promisiune să fie concretizată și într-un format pe care urmează să-l negociem în perioada imediat următoare astfel încât să reușim să deschidem acest program de educație pentru învățământul preșcolar”, a spus Andreea Păstîrnac.
Potrivit acesteia, există o deschidere din partea autorităților ucrainene cu privire la unitatea integrată de învățământ în limba română, însă, „în același timp, există întreaga arhitectură foarte complexă a drepturilor etnicilor români din Ucraina”.
Totodată, ministrul a precizat că discuțiile cu oficialii ucraineni au vizat și deschiderea Centrului de informare al României de la Slatina-Solotvino, arătând că ministrul Afacerilor Externe din Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a veni la ceremonia de deschidere.
„Este deschis un centru similar la Ismail și încercăm să dezvoltăm cât mai multe proiecte în acest centru și să atragem atât comunitatea românească din Ucraina, dar există interes și din partea unor artiști care ar fi dispuși să deschidă expoziții aici și să organizeze un simpozion”, a spus Andreea Păstîrnac.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a întâlnit cu ministrul Culturii din Ucraina, cu ministrul Educației și Științei din această țară și cu ministrul ucrainean de Externe, dar și cu reprezentanți ai comunității românești.
AGERPRES