Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) va propune ministerului de resort câteva schimbări care să aducă piața de călătorii din România pe coordonate europene, printre care și licențierea agențiilor, a declarat, pentru AGERPRES, Lucia Morariu, președintele ANAT.

„Membrii ANAT au adoptat o serie de hotărâri vizavi de modul în care se acreditează, se licențiază agențiile de turism. În acest sens, am fost de acord că este cazul să înăsprim condițiile de licențiere în turism astfel încât consumatorii să fie siguri că banii pe care îi avansează pentru pachete turistice sunt acolo unde trebuie și că vor avea atât vacanța pe care au contractat-o cât și calitatea la care se așteaptă. Ne-am gândit, în primul rând, ca polița asigurare pe care orice agenție de turism e obligată să o aibă să fie construită de așa manieră încât să acopere 100% banii avansați de client, lucru care, în prezent, nu se întâmplă”, spune Lucia Morariu.

De altfel, anul 2014 va readuce în prim plan siguranța călătoriilor, necesitatea asigurării calității, siguranței și confortului, după cum apreciază toți reprezentanții asociațiilor patronale din turism.

„În al doilea rând, considerăm necesar ca pentru agențiile de turism să existe stabilit prin lege un capital minim mai mare decât cel necesar pentru a înființa o simplă societate cu răspundere limitată pentru că nu este normal ca numai cu aproape 300 de dolari să poți să îți înființezi în România o agenție de turism și într-o lună de zile să aduni de pe piață bani de la clienți, circa 50.000 — 55.000 de dolari neavând în spate un capital social mai mare și cu patrimoniu serios”, a explicat președintele ANAT.

Potrivit sursei citate, condițiile serioase acreditează sistemul.  ,,Este normal ca noi, asociația, să dorim să facem ordine pe piața de călătorii în favoarea acelor companii care lucrează corect în piață. Condițiile serioase acreditează sistemul și chiar activitatea pe care companiile o desfășoară normal. Din fericire, în anul 2013 nu am avut decât un singur astfel de incident care să conteze, dar practic nu numărul incidentelor contează, ci sumele care s-au pierdut. Iată de ce am trebuit să fac un pas în față și să cer înăsprirea condițiilor de licențiere. Majoritatea membrilor noștri sunt serioși, au capital social și patrimoniu stabil, pe aceștia dorim să îi evidențiem și să îi apărăm prin noua legislație propusă. Mai multă ordine în sistem înseamnă mai mulți plătitori corecți de taxe și impozite către bugetul de stat pentru că nu este normal ca unii mai fraieri să desfășoare o activitate legală și alții mai șmecheri să înființeze într-o săptămână o agenție de turism la fiecare colț de stradă și să vândă pachetele la jumătate din preț după care poate nu îi mai găsești în câteva luni”, a precizat Lucia Morariu.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail