Hotelurile şi restaurantele se pregătesc intens şi cred că, în România, va fi turism începând din 1 iunie, a declarat, sâmbătă, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România), Dragoş Anastasiu.
„O perioadă de timp, probabil că nimic nu va mai fi la fel, după 15 mai. Hotelurile nu au fost închise oficial niciodată. Restaurantele au fost închise. Hotelurile vor putea fi frecventate începând din 15 mai. Vine şi sezonul… România turistică este o Românie profund sezonieră şi dacă toţi hotelierii de pe Litoral şi din Delta Dunării vor pierde acest sezon va fi foarte, foarte greu pentru ei. Eu cred că va fi turism în România începând din luna iunie – iulie, dar va fi altfel. Sunt foarte mulţi care fac eforturi şi să ştiţi că sunt standarde noi de igienă. Am rămas plăcut surprins cât de multă preocupare pentru implementarea lor este deja de vreo 3-4 săptămâni. Veţi vedea că hotelurile şi restaurantele din România se pregătesc intens şi va fi un alt fel de a fi împreună acolo, dar vom fi deschişi şi cred că lucrurile se vor relua începând din 1 iunie”, a afirmat Anastasiu, într-o intervenţie la Digi 24.
Întrebat care vor fi, în opinia sa, noutăţile privind măsurile care ar putea să fie implementate în unităţile de cazare, Anastasiu a amintit de modul în care se va servi masa sau felul în care vor fi distribuite locurile pe plajă.
„Nu pot să spun să sunt deţinătorul unor adevăruri absolute sau că pot să anticipez toate măsurile pe care specialiştii medicali şi politici le vor pune în practică. Dar mă uit ce se întâmplă în alte ţări şi vă dau un simplu exemplu: s-ar putea ca anul acesta, în România, să nu mai vedem neapărat bufetul suedez la micul dejun, ca să nu mai stăm la coadă şi să ni se servească la masă. S-ar putea să vedem din ce în ce mai multă servire în camere, să nu mai putem să intrăm toţi într-un restaurant şi să fim obligaţi să scoatem jumătate din mesele de acolo. S-ar putea să nu mai putem să punem mesele împreună ca să stea mai mult de o familie la masă. S-ar putea să vedem măsuri de dezinfecţie puternice la fiecare schimb de masă, să avem inclusiv oameni care vin să ne servească la masă care să poarte măşti. N-am fost obişnuiţi cu o astfel de viaţă şi un astfel de a face turism, dar cu siguranţă ne vom obişnui. Probabil că nici pe plajă nu vom mai putea pune cearşaf lângă cearşaf şi va trebui să ne distanţăm cumva unii de ceilalţi. Aici sunt două categorii de teme sau de măsuri, iar unele ţin pur şi simplu de bunul simţ şi ar trebui să le respectăm mai mereu. Poate să ne şi pupăm mai puţin când ne vedem, să ne îmbrăţişăm mai puţin. Noi suntem mai latini şi mai focoşi şi avem toate aceste porniri, pe care, de exemplu, în Germania nu le vezi”, a subliniat preşedintele AHK România.
Acesta a susţinut faptul că mediul de afaceri din România se află în dialog cu Guvernul pentru stabilirea măsurilor de relansare a economiei.
„Nu ştim chiar tot ce se pregăteşte. Suntem în dialog cu Guvernul, dar cumva mai avem de colaborat aici, să vedem împreună care sunt măsurile de relansare. S-a tot discutat despre modelul german, cu numele Kurzarbeit – combinaţia între şomaj tehnic şi munca normală, acolo unde contractul nu poate să intre în plin din prima şi unde va trebui să revenim încet, încet. Cred că asta va fi principala măsură la care şi Guvernul se gândeşte. Pe de altă parte, sunt o serie întreagă de firme mici, şi mă uit în zona turismului – agenţiile de turism – care de aproape două luni nu mai au niciun venit. În schimb, sunt asaltate de turiştii care ar vrea să-şi ia banii înapoi sau să aibă siguranţă că vor putea să călătorească anul acesta sau anul viitor. Mai sunt restaurantele şi hotelurile unde vor trebui măsuri speciale, pentru că aceste firme se aflau pe plajă când a venit tsunamiul şi au fost luate, iar acolo trebuie cumva o atenţie deosebită din partea tuturor”, a spus Dragoş Anastasiu.
Pe data de 21 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, după 15 mai, se poate intra într-o fază de relaxare a măsurilor impuse de către autorităţi din cauza epidemiei de coronavirus, doar dacă numărul infecţiilor şi cel al deceselor scade.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că, deocamdată, după data de 15 mai, este sigur că vor fi ridicate restricţiile de circulaţie impuse persoanelor, dar în anumite condiţii.
AGERPRES