Schimbările climatice pot avea în următorii ani un impact major asupra resurselor de apă din România, arată cele mai recente studii efectuate de Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Fenomenele extreme, secete şi inundaţii, vor conduce la creşterea temperaturii apelor şi variaţii semnificative în regimul precipitaţiilor, subliniază reprezentanţii ANAR, într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Potrivit acestora, efectele imediate vor fi: creşterea frecvenţei şi amplitudinii inundaţiilor, inclusiv a inundaţiilor rapide; mărirea în intensitate şi durată a secetelor; accentuarea impactului surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât şi asupra calităţii şi biodiversităţii acvatice.

Pe termen lung, efectele extreme pot schimba distribuţia speciilor acvatice, crescând riscul de apariţie şi dezvoltare a speciilor invazive.

„În actualele proiecte ale Planurilor actualizate de Management ale Bazinelor Hidrografice (2021), aflate în dezbatere publică pe site-ul www.rowater.ro, specialiştii de la Apele Române prezintă măsuri concrete de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Acestea sunt incluse în Planul de acţiuni de combatere a efectelor schimbărilor climatice aferent Strategiei Naţionale a României privind Schimbările Climatice 2016-2020, aflată în prezent în curs de actualizare”, se menţionează în comunicat.

Sursa citată subliniază că problema schimbărilor climatice este globală şi constituie subiectul central al celei de a 26-a Conferinţe a Părţilor (COP26) la Convenţia Naţiunilor Unite, care are loc la Glasgow, în Marea Britanie, în perioada 31 octombrie-12 noiembrie. La finalul evenimentului, se va semna un document care va include şi contribuţiile financiare de la nivel naţional pe care Părţile le vor angaja pentru combaterea acestor fenomene.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail