Cu puțin peste 2 luni până la alegerile prezidențiale, precampania electorală este în toi. Se adună semnături, se formează echipele de campanie, se lucrează la programe de campanie care să aducă la vot cât mai mulți alegători.

Totul perfect normal într-o democrație, cu plusurile și minusurile sale. Pentru prezidențiale lucrurile sunt mai simple, deoarece nu există o listă cu persoane mai mult sau mai puțin cunoscute ca la alegerile europarlamentare din vară. Aici totul se decide unu la unu, în turul al doilea. Da, va exista cu certitudine turul al doilea, deoarece în primul tur ar trebui ca un candidat să obțină peste 50% din numărul alegătorilor înscriși pe listele de votare, iar cum prezența la vot, în cel mai bun caz, abia va fi de 50%, nu are cum unul să îi adune pe toți. Aceasta fiind clarificate, haideți să analizăm un pic candidaturile anunțate:
1. Indiferent de adversar, Victor Ponta are cele mai mari șanse să intre în turul al II-lea. Are un PSD puternic în spate, plus cei doi strategi, experimentați „nemuritorul” Ion Iliescu și „abia eliberatul” Adrian Năstase. E un fel de combinație „3 în 1” pe care sigur o parte dintre români îi va vota „cu ochii larg închiși”.
2. Față de Klaus Iohannis evident că sunt subiectiv, membru PNL și președinte de organizație municipală fiind, dar pot remarca faptul că încercările domniei sale pentru un altfel de campanie serioasă, fără atacuri la adresa adversarilor și cu prezentarea realizărilor din ultimii ani, ne ușurează mult munca de adunare a semnăturilor, mulți oameni din Sfântu Gheorghe declarând că vor să facă parte din exhipa acestuia.
3. Monica Macovei a pronit în această candidatură independentă din orgoliu și frustrare, nereușind să demonstreze de ce Crin Antonescu este un politician adevărat și ea nu. Ambii au fost învinși în confruntări electorale în interiorul partidelor lor, dar unul a ales calea normală, în a respinge categoric o candidatură independentă, membru PNL fiind, cealaltă nu a putut să se abțină și a pornit pe cont propriu într-o „aventură” în care îi va fi greu să adune și numărul de semnături necesare. Mai mult ca sigur că în turul al doilea își va îndemna alegătorii, în jur de 3%, să meargă împotriva lui Victor Ponta.
4. Kelemen Hunor va aduna aproximativ 5% din voturi și va încerca să joace în campanie „cartea autonomiei”, cea predicată des în campanii electorale dar uitată apoi de candidații UDMR dornici mai mult de asocierea la guvernare. În turul al II-lea va avea mari probleme de transferare a electoratului către Victor Ponta, fără îndoială colaboratori de ceva vreme, dar mi-e greu să cred că maghiarii chiar pot vota un urmaș al lui Ion Iliescu.
5. Elena Udrea, lansată de curând de către Traian Băsescu, a „intrat în joc” să limpezească apele. Odată să vadă lumea cine e candidatul preferat al președintelui actual, să nu cumva să fii fan Băsescu și să dai votul pentru alt candidat :), dar și pentru a-i ajuta pe foștii ei parteneri de afaceri, actualul prim-ministru, Victor Ponta și patronul RTV, Sebastian Ghiță. Nu va fi nici o surpriză dacă între cele două tururi va negocia puternic cele aproximativ 5% cu Victor Ponta pentru un „post călduț” pentru ea și pentru Traian Băsescu.
6. Dan Diaconescu candidează pentru ce știe el mai bine: „să prostească oamenii împotriva ciocoilor”, dar să colaboreze constant cu ei, mai ales cu actualul prim-ministru pe care îl atacă „de ochii lumii”, dar lucrează la televiziunea lui Sebastian Ghiță, tocmai prietenul și sponsorul lui Victor Ponta. Nu cred că se va înscrie oficial pentru alegeri, dar, dacă o va face va fi „iepurașul” lui Victor Ponta și va aduna sub 5%.
7. Călin Popescu Tăriceanu, cea mai puternică dezamăgire a liberalilor de după 1989, va ajunge să candideze pentru și în numele lui Victor Ponta, doar-doar va rupe câteva procente din electoratul de dreapta, dar nu cred că poate depăși 1%.
8. Cristian Diaconescu, fost ministru și candidat PSD, fost consilier prezidențial și candidat PMP, actualmente independent susținut de Viorel Cataramă, este un politician trecut prin toate partidele și prin toate grupurile de interese posibile din țară și va fi o performanță dacă adună semnăturile necesare, scorul său, dacă intră în alegeri, nu va depăși 1%.
9. Ioan Ghișe, un personaj caragialian, care se agață de orice posibilitate pentru a rămâne în prim plan, va avea probleme mari la strângerea de semnături și nu are cum să depășească 1%, dacă va participa la alegeri.
10. Gheorghe Funar, un candidat extremist, scos de la naftalină pentru a mai „învenina” puțin campania prezidențială, dar nu cred că are cum să depășească 1%, în condițiile destul de improbabile în care va aduna numărul necesar de semnături.
11. Szilagyi Zsolt, candidatul PPMT, nu dorește decât să îi scadă 1% din zestrea electorală a candidatului UDMR, eventual să se înțeleagă cu colaboratorul nr.1 din politica românească al acestui partid maghiar, care este Traian Băsescu.

Sunt doar câteva păreri și vă rog să-mi iertați îndrăzneala de a-mi da cu părerea despre „politica mare”, dar îi înțeleg din ce în ce mai greu pe oamenii, inclusiv colegi de-ai mei liberali care spun că nu vor vota pe altcineva în afară de Crin Antonescu. Dragilor, fostul președinte al PNL nu candidează în acest an. A spus-o clar și limpede de mai multe ori. Renunțați să faceți jocul lui Victor Ponta, singurul care câștigă de pe urma scăderii lui Klaus Iohannis. Vă cer să vă gândiți cum v-ați simți dacă ai noștri colegi din PDL ar vorbi laudativ numai despre Cătălin Predoiu. Probabil trădați, nu? Păcăliți că nu trag cu candidatul comun al Alianței Creștin Liberale, nu? Cu mult respect vă spun că așa ne simțim noi acum. Noi cei din PNL care am început să adunăm semnături, care am intrat în precampanie. Noi cei care credem că într-o democrație îți promovezi candidatul propriu și proiectele lui. Noi, cei care am luptat în 2009 pentru Crin Antonescu și am reușit în județul Covasna să avem un număr de voturi peste cel al candidatului de la PSD. Noi, cei care credem că în turul al doilea oamenii vor trebui să aleagă între stânga și dreapta. Clar și fără nici un echivoc. Ponta, plus Năstase și Iliescu vs. Iohannis și un alt fel de președinte pentru România. DA, se poate!

Mădălin Guruianu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail