Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad s-a trezit că „peste noapte” inspectorii ANAF i-au blocat conturile bancare, în urma neachitării unei sancțiuni în valoare de 10.000 de lei, pe care Instituția Prefectului județului Covasna i-a aplicat-o anul trecut.

aaSancțiunea, pe care edilul a contestat-o în instanță, a fost aplicată în data de 19 octombrie 2015, pentru nesoluționarea la termen a cererilor de restituire a imobilelor naționalizate, depuse în baza Legii 10/2001. Antal Arpad a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, în urma depunerii contestației, executarea amenzii ar fi fost suspendată, dar cu toate acestea reprezentanții ANAF au dispus blocarea conturilor acestuia.

„Într-o zi m-am trezit cu toate conturile blocate de către ANAF, pentru că domnul prefect a solicitat executarea acestei amenzi, în condiţiile în care am contestat şi prin instanţă şi s-a suspendat executarea. Dar, totuşi, conturile mele au fost blocate şi a durat 2-3 zile deblocarea lor, demonstrând faptul ca am atacat în instanţă pocesul verbal respectiv.”, a declarat primarul, care consideră că prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu i-ar fi aplicat sancțiunea cu rea voință.

Antal Arpad a declarat că a făcut demersuri pentru a afla câți primari s-au mai aflat în aceeași situație în ultimii ani, pentru a putea demonstra nedreptatea la care a fost supus: „Am scris o adresă către toate Prefecturile din ţară şi am solicitat, pe baza Legii accesului la informaţiile publice, să îmi comunice câte amenzi au fost date de către prefecţi primarilor în ultimii cinci ani, pentru că vreau să demonstrez reaua-credinţă a domnului prefect în momentul în care mi-a acordat această amendă”.

Edilul susține că autoritățile se lovesc de greutăți atunci când vine vorba să aplice această lege și că, de fapt, acestea ar fi atribuțiile juriștilor, care de altfel ar lipsi cu desăvârșire din structura organizatorică a Primăriei Sfântu Gheorghe.

„Vă daţi seama că nu primarul se ocupă cu aşa ceva, primarul nu are nici o treabă cu acest proces de restituire, ci juriştii, ei fac documentaţiile, le trimit la Bucureşti şi aşa mai departe (…) Noi am chemat în instanţă şi Guvernul în acest proces, dar instanţa nu a acceptat. Am vrut să demonstrăm că nu putem să aplicăm o lege atâta timp cât nu avem jurişti în Primărie care să se ocupe, iar faptul că nu avem jurişti, până la urmă, este responsabilitatea Guvernului pentru că, pe de o parte, a blocat posturile între anii 2011-2015, iar, pe de altă parte, la un salariu de 1.200 lei pe lună nu o să vină jurişti în Primărie să lucreze ani la rând, să semneze documente şi apoi, dacă se găseşte o virgulă greșită, să fie amendaţi cu 10.000 de lei, adică salariul pe un an. Deci este o situaţie mai mult decât absurdă.” – a mai declarat edilul.

Potrivit Agerpres, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu a declarat în repetate rânduri că Primăria municipiului Sfântu Gheorghe este singura din judeţ care nu s-a încadrat în termenul stabilit pentru rezolvarea notificărilor pe Legea 10/2001. Acesta a menţionat că intenţia Prefecturii nu a fost aceea de a ajunge la sancţiuni, dovadă stând nemumăratele circulare de atenţionare trimise, în cursul anului trecut, autorităţilor locale pentru urgentarea aplicării legii.  

. . Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail