Agricultorii covăsneni au încheiat perioada  de recoltat cerealele, reuşind să obțină o contitate puţin mai mare decât cea de anul trecut.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură (D.A.) , Konczei Csaba se declară mulţumit de cantitatea de cereale recoltată în acest sezon, comparativ cu anii trecuţi. Acesta a declarat că „a fost un an bun”, fermierii fiind ajutaţi de vremea bună, ce a adus precipitaţii repartizate uniform pe toată perioada de vegetaţie.

Astfel, în acest sezon fermierii au recoltat 77.375 de tone de grâu, de pe 22.070 de hectare cultivate,  rezultând o producţie medie de 3.505 de kilograme/hectar, „o producţie bună, nu de record, dar  o producţie medie bună la nivelul judeţului Covasna”, potrivit directorului D.A.

La secară, de pe 680 de hectare s-au recoltat 1717 tone, rezultând o producţie medie de 2525 de kg/ha, la triticale, de pe suprafața de  1000 de ha s-au recoltat 3510 tone şi la orzul de toamnă tot de pe 1000 de ha, sau recoltat 3935 de tone. La orzoaica de primăvară, de pe 3082 de hectare fermierii au strâns 7510 tone, însemnând 2436 de kg/ha, iar de pe 1333 de ha cultivate cu ovăz s-au recoltat 2446 de tone, producţia medie fiind de 1834 de kg/ha.

„Aceste producţii nu sunt ieşite din comun, dar la nivelul judeţului Covasna, care nu este un judeţ cerealier, sunt rezultate destul de bune”, a spus Konczei Csaba.

An ideal pentru rapiţă

Aşa cum se aşteptau şi fermierii, producţia de rapiţă din acest an a fost una foarte bună, fiind recoltate 2465 de tone de pe 1019 hectare, rezultând o producţie medie de 2400 de kg/ha.

„Din punct de vedere al rapiţei a fost un an foarte prielnic; iarna fost caldă, bândă, iar îngheţul, care este cel mai mare duşman al rapiţei, nu a afectat planta”, a mai spus directorul D.A. Covasna.

Cât priveşte însămânţarea de toamnă, până acum 750 de ha de rapiţă au fost cultivate, urmând ca, în funcţie de vreme şi de precipitaţiile din perioada următoare, fermierii să se decidă dacă vor continua să cultive rapiţă sau altceva.

Producţia de cartofi mai bună atrage preţuri mai mici

Recoltarea de cartofi este în toi, fiind recoltate 80.262 de tone  de cartofi de pe pe 3699 de ha de teren, rezultând o producţie medie de 21.700 kg/ha. Konczei Csana preconizează că, până la sfârşitul campaniei de recoltare, femrierii vor  strânge circa 23.000 de kg de pe fiecare hectar de pământ.

Chiar dacă cifrele arată foarte bine, directorul D.A. nu este foarte încrezător în câştigurile substanţiale la care se aşteaptă producătorii. Acesta a explicat că preţul kilogramului de cartofi va fi invers proporţional cu cantitatea cultivată, acest lucru fiind în defavoarea fermierilor.

„Se anunţă o producţie foarte bună de cartofi, nu ieşită din comun, dar bună, mai bună ca cea de anul trecut. Până săptămâna trecută s-au recoltat 3.699 de hectare de pe care s-au obţinut peste 80.000 de tone de cartofi, deci producţia medie s-a cifrat în jurul a 21.700 de kilograme la hectar (…) Preconizez o creştere până la finalul sezonului de recoltare, cred că producţia va fi chiar mai bună ca anul trecut, adică în jur de 23.000 de kilograme la hectar. Din păcate, preţul e foarte slab, în jur de 35-40 de bani kilogramul. Degeaba ai producţie mare dacă preţul e scăzut. (…) Anul trecut producţia a fost mai mică, dar cartofii s-au vândut la un preţ mai mare, deci putem spune că a fost mai eficient”, a explicat directorul.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail