Un film documentar care aduce sub aceeași „umbrelă vizuală” împărați, regi, voievozi, oameni de cultură, din spații și timpuri diferite, care și-au legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia, a fost lansat marți la Palatul Apor, la eveniment fiind prezenți și o parte dintre reenactorii care întruchipează personalitățile istorice respective.
„Ne referim la personalități marcante care au domnit aici, s-au încoronat, au luat decizii importante, au înființat școli de renume, au făcut descoperiri notabile, au organizat evenimente memorabile, au sprijinit financiar Cetatea, au ridicat edificii civile, militare, de cultură și care și-au legat pentru totdeauna numele de orașul Alba Iulia”, au menționat organizatorii.
„Amprente celebre în #AlbaIulia” este un documentar care exploatează vizual o parte din patrimoniul cultural deosebit cu care este înzestrat orașul Alba Iulia, inițiativa realizării unui astfel de documentar fiind unică în România, susțin autorii acestuia.
„Filmul, un documentar care promovează diversitatea, toleranța, multiculturalismul, conviețuirea interetnică și interconfesională, va fi folosit ca instrument de promovare a zestrei culturale de excepție a orașului. Cu o durată de 28 de minute, documentarul, care aduce în atenție 30 de personalități celebre, are și subtitrări în cinci limbi de circulație internațională — engleză, franceză, germană, italiană și maghiară”, a declarat, cu prilejul evenimentului de lansare, managerul de proiect, Nicu Neag. El le-a garantat celor prezenți că o să „redescopere” orașul într-un mod „altfel, inedit”.
Documentarul, care va fi folosit ca instrument de marketing cultural, de promovare a orașului, spune povestea a 30 de personalități care au scris istorie la Alba Iulia, respectiv care au domnit aici, s-au încoronat, au înființat școli de renume, au făcut descoperiri notabile, au organizat evenimente memorabile, au ridicat edificii civile, militare, de cultură și care și-au legat pentru totdeauna numele de acest oraș.
„Altfel spus, ne arată locurile din Alba Iulia pe unde au trecut, domnit sau își dorm somnul de veci personalități de talie națională și europeană, pe care le-am numit generic ‘oameni celebri’. Vorbim de Mihai Viteazul, Iancu de Hunedoara, principele Gabriel Bethlen, regele Ludovic cel Mare al Ungariei, împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, împăratul Iosif al II-lea, Horea, regele Ferdinand I al României, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz, episcopul savant Ignác Batthyány, șef-rabinul Ezekiel Paneth, Adalbert Cserni, cel care a înființat primul muzeu al orașului, John Smith, aventurierul care i-a îndemnat pe englezi să colonizeze America etc.”, a menționat Neag.
La eveniment au fost prezenți și o parte dintre reenactorii care întruchipează în documentar personalități istorice, respectiv din trupele de reconstituiri istorice existente în Alba Iulia — Garda Apulum, Garda Națională de la Alba Iulia, Personajele istorice ale Muzeului Național al Unirii, Garda Cetății.
În cadrul evenimentului a fost vernisată și o expoziție cu 25 de portrete ale oamenilor celebri a căror poveste o spune documentarul, realizate de către un grup de elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. Lucrările au fost realizate în regim de voluntariat, urmând să intre în patrimonul Municipiului Alba Iulia și să fie expuse într-un loc accesibil publicului larg.
Documentarul a fost realizat în cadrul proiectului „Alba Iulia — O istorie vizuală prin amprente celebre”, în valoare totală de peste 53.200 de lei. Cei mai mulți bani, respectiv aproape 40.000 de lei, au provenit de la Administrația Fondului Cultural Național, diferența fiind acoperită de către autoritățile locale și o firmă de porțelan.
AGERPRES