În perioada minivacanței, mai exact între 30 noiembrie și 3 decembrie, dar și în perioada sărbătorilor de iarnă, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Covasna vor înteți controalele în toate unitățile de alimentație publică și nu numai.

 

Potrivit unui comunicat de presă, emis de către D.S.V.S.A Covasna, la nivelul instituției s-a constituit, în data de 24 noiembrie 2017, un comandament, format din echipe de control și de supracontrol, care vor raporta zilnic desfășurarea acțiunilor, deficiențele constatate și măsurile luate. Controalele vor viza verificarea mărurilor de siguranță a producerii alimentelor, depozitarea transportarea și valorificarea produselor de origine animală, în special carnea și produsele preparate din porc, dar și produsele de origine non-animală. Astfel, se va verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare din toate piețele agro-alimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și unitățile de vânzare cu amănuntul, cum ar fi: carmangeriile, măcelăriile, restaurantele, pizzeriile, cantinele, unitățile de tip catering, patiseriile, cofetăriile, pensiunile turistice, supermarketurile, etc.

Echipele de supracontrol apar în cazurile în care sunt constatate probleme majore, la cantități mai mari de produse, unde apar deficiențe grosolane, sau unde echipa de control dă un termen de remediere, iar din cauza volumului mare de muncă nu are timp să revină.” a declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Covasna, dr. Siko-Barabasi Sandor.

 

Atenție sporită la sacrificarea porcilor

Totuși, accentul va fi pus pe verificarea sacrificării porcinelor, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de trichineloză.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, trichineloza este o boală raspândită în întreaga lume, fiind determinată de un parazit (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, edeme palpebrale (la nivelul pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și slăbiciune, precedate sau nu de tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman.

 

Conform legislației în vigoare, sacrificarea porcilor pentru consum public se permite numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și controlul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic, în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu prin grija proprietarilor de animale, la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare urbane și rurale de asistență.

În acest sens, reprezentanții D.S.V.S.A. atenționează populația că este strict interzic consumul cărnii de porc neexaminat sanitar veterinar. Deși în perioada următoare se vor forma cozi la circumscripțiile sanitare veterinare, din cauza supraîncărcării medicilor veterinari, populația este rugată să se abțină de la consumul cărnii de porc înainte de a primi rezultatul examenului trichineloscopic.

 

Sfaturi pentru populație

Directorul D.S.V.S.A. Covasna, dr. Siko-Barabasi Sandor, le recomandă cetățenilor să manifeste o atenție sporită asupra locațiilor din care aceștia aleg să își procure alimentele, asupra termenului de garanție, asupra integrității ambalajului.

 

Pentru orice nelămurire, oamenii pot apela cu încredere la colegii mei din teritoriu. Micii producători trebuie să aibă din partea D.S.V.S.A. un certificat de înregistrare, pentru a comercializa acele produse pe care ei le fac în gospodăriile proprii. Bineînțeles că noi vom supraveghea și activitățile de la târgurile de Crăciun.”, a mai declarat acesta.

 

Prevederi speciale pentru unitățile ce comercializează produse alimentare

Potrivit aceluiași comunicat de presă, la nivelul unităților de alimentație publică, toate produsele alimentare, materiile prime și produsele finite trebuie să fie însoțite de documente care să ateste proveniența acestora și care, în urma examenului sanitar veterinarau fost declarate corespunzătoare consumului uman. Produsele trebuie să fie expuse spre comercializare astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare și depreciere a acestora. Unitățile de tip restaurante, pizzerii, cantine, cofetării, etc. Trebuie să se asigure că în spațiile de depozitare nu se regăsesc alte produse alimentare decât cele achiziționate din locuri autorizate/înregistrate și cu documentele sanitare veterinare însoțitoare. Se interzice depozitarea și comercializarea produselor și alimentelor de origine animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, a produselor neetichetate, precum și în condiții de igienă și temperatură neadecvată.

 

Sancțiuni drastice pentru cei care încalcă legea și pun în pericol sănătatea populației

Conform legii, se vor confisca imediat toate materiile prime și produse alimentare care se găsesc în aceste spații de depozitare neetichetate, achiziționate din locuri neautorizate sau neînregistrate, fără documente sanitare veterinare însoțitoare, a căror trasabilitate nu poate fi demostrată de operator, aplicându-se totodată sancțiuni contravenționale.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna anunță că în cazul în care, cu ocazia controalelor se constată nerespectarea condițiilor sanitare veterinare de funcționare, a celor de ordin igienic sau de altă natură, ce pot periclita siguranța consumatorilor, inspectorii D.S.V.S.A. vor aplica măsurile necesare, de la sechestrarea sau confiscarea produselor, suspendarea sau interzicerea desfășurării activităților, precum și aplicarea de sancțiuni contravenționale de la 1200 la 5000 de lei.

 

Serviciu de permanență, la D.S.V.S.A. Covasna

Instituția aduce la cunoștința populației faptul că la nivelul D.S.V.S.A, precum și la nivelul fiecărei circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor există un serviciu de permanență, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, fiind afișate programul de lucru, personalul de serviciu și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

De asemenea, sunt afișate și locațiile tuturor circumscripțiilor sanitare veterinare urbane și rurale de asistență, în care poate fi efectuat examenul trichineloscopic contra-cost.

În zilele de lucru, inspectorii pot fi sesizați asupra neregulilor în domeniul siguranței alimentelor și la numărul de telefon 0267/351.712, sau pe e-mail, la adresa [email protected].

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail