Deşi, de voie, de nevoie, marea majoritate a angajatorilor covăsneni respectă prevederile legale în ceea ce priveşte angajarea salariaţilor şi relaţiile contractulale cu aceştia, munca la negru dar şi încălcarea unor drepturi ale angajaţilor fac obiectul unor controale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna.
Şi pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să solicite ajutorul jandarmeriei şi al altor instituţii cu atribuţii în respectarea ordinii publice, atunci când merg pe teren, recent a intrat în vigoare Legea nr. 51/2012 care conferă inspectorilor de muncă o siguranţă mai mare în activitatea de control.
În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, Liliana Balmuş, inspectorul şef-adjunct al ITM Covasna, a declarat că noul act normativ stabileşte mult mai clar obligaţiile angajatorilor controlaţi, sancţiunile de care sunt pasibili, precum şi atribuţiile şi drepturile inspectorilor de muncă.
Astfel, potrivit noilor reglementări, încercarea angajatorilor de a împiedica, în orice mod, inspectorii de muncă în exercitarea controlului, se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Ordog Lajos, inspectorul şef al ITM, a precizat că, în baza noii legi, persoanele fizice sau juridice au obligaţia legală de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncã documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului ori cercetării evenimentului.
“Inspectorii de muncă au dreptul să ia declaraţii scrise, singuri sau în prezenţa martorilor, salariaţilor, angajatorilor şi reprezentanţilor legali ai acestora, precum şi a altor persoane care pot da informaţii cu privire la obiectul controlului efectuat sau al evenimentului cercetat”, a declarat Ordog Lajos.
Modificãrile aduse legii dau posibilitatea personalului Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să beneficieze de sprijin financiar din partea instituţiei, prin suportarea sumelor necesare asigurării asistenţei juridice, în cazurile în care actele şi faptele îndeplinite în timpul exercitãrii atribuţilor de serviciu fac obiectul unor proceduri judiciare.
Actul normativ mai prevede că inspectorul de muncă este obligat să păstreze secretele de fabricaţie, de care poate lua cunoştintã în exercitarea funcţiei sale, pe durata existenţei raporturilor de serviciu şi timp de doi ani dupã data încetării acestora.
În plus, în conformitate cu noile prevederi legale, la nivelul inspectoratelor, funcţia de inspector de muncă poate fi ocupată şi de persoane cu studii universitare de licenţă, absolvite cu diplomă în domeniile de administraţie publică şi ştiinţe politice, acest lucru nefiind posibil în trecut.
Potrivit lui Ordog Lajos inspecţia muncii are atribuţia de a concilia conflictele de muncã declanşate la nivelul unităţilor. Noua lege dă în continuare posibilitatea inspecţiei muncii să presteze servicii şi să furnizeze date sau informaţii, contra cost, însă veniturile astfel realizate nu vor mai reprezenta venituri extrabugetare pentru instituţie, ci vor constitui venituri la bugetul de stat.
Anna-Maria Chiţu