Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna efectuează controale pentru verificarea respectării măsurilor de eco-condiționalitate. Până acum au fost verificate 260 de exploatații de animale.

Până la finalul lunii martie, inspectorii DSVSA continuă controalele efectuate pentru verificarea respectării măsurilor de eco-condiționalitate (SMR și GAEC), în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, pentru anul 2015. Printre măsurile verificate de către inspectorii DSVSA Covasna, până în momentul de față, se numără respectarea: SMR 6 – Privind identificarea și înregistrarea porcinelor; SMR 7 – identificarea și înregistrarea bovinelor; SMR 8 – identificarea și înregistrarea ovinelor și caprinelor; SMR 10 – privind interzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal, tireostatic şi beta-agoniste în creşterea animalelor; SMR 11 –  privind principiile și cerinţele generale ale legislaţiei alimentare şi procedurile în domeniul siguranţei produselor alimentare; SMR 12 – prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST), dar și măsurile privind notificarea bolilor: SMR 13 – măsurile de combatere a febrei aftoase; SMR 14 – măsurile de combatere a anumitor boli la animale: boala veziculoasă a porcului, variola ovină şi caprină, pesta porcină africană și pesta porcină clasică; și SMR 15 – măsurile de combatere şi de eradicare a febrei catarale ovine (boala limbii albastre).

Conform unui comunicat de presă emis de către directorul executiv al DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, până la această dată au fost verificate 260 exploatații de animale. Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost: neidentificarea animalelor; lipsa pașapoartelor pentru bovine, ori neridicarea lor în termen, de la DSVSA; lipsa formularelor de mișcare a animalelor; vânzarea animalelor fără acte; lipsa uneia dintre crotaliile auriculare (căzute) fără a fi comandate duplicate ale acestora; aplicarea și schimbarea de crotalii auriculare de persoane care nu erau autorizate pentru această activitate; neidentificarea porcinelor; schimbarea proprietarilor fără a fi efectuate modificări în evidențele informatice ale medicilor veterinari; neoperarea în timp a modificărilor survenite, de către medicul veterinar, deși acestea au fost anunțate de proprietarii de animale; neanunțarea la termen a medicilor veterinari asupra nașterii, vânzării, consumului sau morții animalelor. Medicii veterinari trebuie anunțați de către proprietari prin înscrisuri care să fie înregistrate  în registrul de notificări ce trebuie să se regăsească la fiecare cabinet veterinar. Fără aceste notificări scrise, anunțarea medicului veterinar nu este conformă cu prevederile legale.

După cum se arată în comunicat, în urma deficiențelor constatate, până la această dată au fost aplicate 6 amenzi contravenționale  în valoare totală de 4.000 lei. Totodată au fost aplicate un număr de 16 avertismente scrise. În fișele de inspecții au fost consemnate aspecte privind nerespectarea măsurilor verificate, iar pentru nerespectarea legislației sanitar veterinare și a celor referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor sunt anchetați inclusiv medicii veterinari la care s-au constatat deficiențe majore.

„De subliniat este faptul că nerespectarea măsurilor verificate, pe lângă amenzile aplicate pe loc pot afecta întreaga subvenție, inclusiv pe cele acordate pentru lucrările agricole, motorină și efectivele de animale.” – se mai arată în comunicatul DSVSA Covasna.

Ioana Ardeleanu   . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail