Inspectorii din cadrul Compartimentului de Securitate și Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna au efectuat în cursul anului trecut o serie de controale pentru verificarea respectării legislației în vigoare în domeniul pieței produselor.
Astfel, au fost efectuate controale la un număr de 36 distribuitori, și au fost verificate 368 de produse, fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale un număr total de 45 de amenzi.
„Supravegherea pieței intră tot în cadrul compartimentului de Securitate și Sănătate în Muncă. Au fost efectuate controale la un număr de 36 de distribuitori și au fost verfiicate 368 de produse. Verificăm inscripționarea, modul de utilizare. S-au constatat câteva de neconformități, unele produse nu au fost însoțite de declarația de conformitate, altele nu au instrucțiuni de punere în funcțiune, exploatare și reparații, altele nu sunt traduse în limba română.” – a explicat inspectorul șef adjunct, Dumitru Marinescu.
În urma verificărilor au fost dispuse măsuri de punere în conformitate și s-au aplicat prevederile legale. Potrivit inspectorului șef adjunct al serviciului de Securitate și Sănătate în Muncă, în cursul anului trecut au fost aplicate în total 996 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 154.500 lei, mai puține față de anul 2015 când au fost aplicate 1.098, în valoare totală de 119.500 lei.
„Din cele 996 de sancțiuni, 951 au fost avertismente și 45 dintre acestea au fost amenzi. Deci e clar că întreaga activitate desfășurată de compartimentul SSM a fost canalizată spre prevenție.”, a precizat Dumitru Marinescu.
De asemenea, potrivit acestuia, pentru neconformitățile constatate în domeniul supravegherii pieței produselor, inspectorii de muncă au aplicat un număr de 15 avertismente.
„Întreaga activitate s-a desfășurat pentru realizarea acțiunilor din Programul-Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2016, care a verificat îndeplinirea cerințelor legislative, a măsurilor și acțiunilor dispuse pentru respectarea aplicării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, și protecția salariaților ce lucrează în condiții deosebite. Toate aceste acțiuni au urmărit îmbunătățirea stării de sănătate și securitate în muncă, și în special acele ramuri ale economiei naționale pentru care indicatorii statistici arată o creștere a numărului de accidente. Acțiunea s-a desfășurat prin conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor asupra rolului securității și sănătății în muncă.” – a mai explicat Dumitru Marinescu.
Ioana Ardeleanu