Constatăm cu amărăciune că în ultima perioadă românii au un mod ciudat de a face politică. Firesc ar fi ca instituțiile statului să colaboreze pentru atingerea unui scop comun: binele țării și a cetățenilor ei. În acest sens, ar fi de dorit să primeze logica, corectitudinea, bunul simț, răbdarea, onestitatea și înțelepciunea. În realitate, însă, lucrurile nu stau așa, căci primează orgoliul, aroganța, adesea lipsa de logică, reaua credință și răzbunarea. Și atunci nu-i de mirare că și o instituție de prim-rang, cum este Parlamentul, de multe ori se transformă într-un circ, în cadrul ședințelor de lucru, având doi protagoniști principali: Guvernul și Opoziția. Și în loc să se ajungă la un rezultat cu adevărat pozitiv, prin atitudinea demonstrată, se obține altceva: pierderea credibilității acestor instituții în fața unui mare procent din populația țării.
Pentru ca afirmația noastră să nu pară gratuită, să luăm un exemplu. În aceste zile, deși cam târziu, în sfârșit, se dezbate proiectul de buget în Parlamentul României, pentru a fi votat. Acesta s-a discutat în comisiile de specialitate, însă modul în care s-au desfășurat dezbaterile lasă de dorit. Redactorul (stiripesurse.ro) Alexandru Cruceru publică în 01/03/2021 un articol cu titlul: „Peste 3.500 de amendamente depuse la buget, niciunul aprobat…”. În introducerea acestui articol, el spune: „Un număr de 3.523 de amendamente depuse la proiectul bugetului de stat pe 2021 și 3 la proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat au fost respinse de Comisiile de buget-finanțe, cele două proiecte fiind aprobate în forma transmisă de Guvern, potrivit rapoartelor Comisiilor de buget-finanțe depuse, luni, la Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.”
Primul sens al cuvântului „amendament” este: „(propunere de) modificare adusă unui proiect de lege, unui tratat etc.” (NDULR), iar al cuvântului „amendare” este: „modificare în vederea îmbunătățirii”. Ei bine, dacă Guvernul anulează, în Parlament, toate cele peste 3.500 de amendamente propuse de Opoziție, aceasta ne dă de gândit. Dacă ar fi acceptat cel puțin 2-3, poate semnul mirării n-ar fi fost chiar atât de mare. Faptul în sine denotă că „ceva e putred în Danemarca”, de fapt în România. Oare atât de perfect este proiectul de lege propus de Guvern, încât nu mai suportă absolut nicio îmbunătățire sau aici este vorba de lipsă de logică, rea-voință și aroganță?! De ce lipsă de logică?! Păi să ne amintim: în timpul guvernării pesediste, PNL-ul, aflat în opoziție, i-a obligat pe social-democrați să dubleze alocațiile copiilor. Atunci acest lucru li s-a părut logic peneliștilor, acum însă, când se află ei la guvernare și Opoziția cere dublarea alocațiilor, faptul nu mai e logic, ba chiar taxat ca subminator al economiei naționale.
În această situație, ca cetățeni, ne îndoim de justețea legilor elaborate de Parlament. De ce adică sunt prevăzute în legi „amendamentele”, dacă acestea nu doar că nu sunt acceptate, ci eliminate din start, uneori chiar fără a fi citite, ca în exemplul de mai sus. Pe de altă parte, nu putem crede că din cele 3.521 de amendamente depuse la proiectul bugetului de stat pe 2021 și 3 la proiectul bugetului asigurărilor sociale sunt atât de lipsite de valoare, încât să fie respinse în totalitate, deși pentru a întocmi un număr atât de mare de documente au fost necesare multe ore de muncă. Iată deci ce înseamnă lipsă de logică, și aroganță politică. Atunci ce sens mai au amendamentele, doar pentru a isca scandal în cadrul dezbaterilor parlamentare sau pentru a îngenunchea și „a umili” Opoziția prin respingerea cu rea-voință a tuturor amendamentelor depuse de aceasta?! Să ne fie cu iertare, dar aceasta seamănă mai degrabă a dictatură decât a democrație, lucru ce nu va duce la nimic bun.
Între timp, Bugetul Guvernului Cîțu a fost votat și adoptat, ca fiind unul de austeritate, însă doar viitorul va arăta eficacitatea acestuia. Dacă „corabia” acestei coaliții va continua să plutească în ape tulburi, fără a mai ține seama și de sfaturile (amendamentele) altora, ea se poate scufunda oricând. Până una-alta să-i urăm drum bun și succes, cine știe, poate se mai întâmplă minuni și va ajunge cu bine la malul dorit…
Mihai Trifoi