Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), prin angajaţii Comisariatelor pentru  Protecţia  Consumatorului (OPC) din teritorii, a efectuat verificări în perioada 16 septembrie 2013 – 31 ianuarie 2014 în vederea aplicării prevederilor legale privind acordarea produselor de panificaţie pentru copiii preşcolari din gradiniţele de stat cu program normal şi elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial.

Pe tot teritoriul ţării au fost verificate 1.014 şcoli, 542 de grădiniţe, 11 producători şi 12 distribuitori. Datorită neconformităţii, au fost oprite definitiv de la distribuţie 5.259 de kg de produse lactate, de panificaţie şi mere, în valoare de 14.483 de lei, şi s-au aplicat 6 amenzi în valoare de 59.000 de lei şi 4 avertismente.

În judeţul Covasna, comisarii OPC  au descoperit 59 de cornuri cu data de valabilitate expirată ce prezentau modificări organoleptice depozitate împreună cu produsele aflate încă în termen. Cornurile urmau să fie oferite elevilor spre a fi consumate, însă au fost oprite de la distribuţie, OPC aplicând o amendă în valoare de 2.000 de lei.

O altă neregulă constatată de către OPC Covasna este informarea greşită a consumatorului asupra ingredientelor folosite la producţia cornurilor: deşi în procesul de producţie se folosea doar grăsime vegetală, pe eticheta produsului era inscripţionat „unt”, abatere sancţionată cu un avertisment.

Marius Alexandru Dunca, Preşedinte ANPC a declarat: ”Consider sănătatea şi siguranţa copiilor prioritare, astfel că nu voi tolera nicio abatere de la normele care trebuie respectate în ceea ce priveşte hrana acestora. Ajutorul acordat de către stat, sub formă de lapte, corn şi măr trebuie să-şi păstreze rolul pentru care a fost creat şi să nu reprezinte niciun pericol. Astfel, atrag atenţia tuturor operatorilor economici implicaţi în acest proces, să trateze cu maximă responsabilitate asigurarea acestor alimente şi să nu puna în niciun fel în pericol sănătatea copiiilor. Pentru mulţi copii aceste alimente oferite în instituţiile de învăţământ reprezintă o masă esenţială, deci trebuie să fie şi una sănătoasă. În fiecare judeţ există o permanentă supraveghere a acestor programe, iar abaterile vor fi sancţionate drastic.”

D.M.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail