În ultimii trei ani, pentru un număr de douăzeci de persoane din Sfântu Gheorghe au fost emise ordine judecătoreşti pentru prestarea muncii în folosul comunităţii, datorită faptului că nu au venituri din care să-şi plătească amenzile primite, dar nici bunuri care să poată fi valorificate.

Viceprimarul Balint Jozsef  ne-a spus că administraţia locală a stabilit câte ore de muncă trebuie efectuate de fiecare dintre contravenienţi, şi,  prin ordin judecătoresc, aceste persoane trebuie să muncească în folosul comunităţii, pentru a-şi stinge creanţa. El a precizat că, potrivit prevederilor legale  privind regimul juridic al contravenţiilor, în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitiva a sancţiunii,  şi nu există posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanţa de judecată pe a carei rază teritoriala s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunitaţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.

„Noi i-am înştiinţat pe cei  patru care au fost siliţi prin ordin judecătoresc, la muncă în folosul comunităţi, anul acesta, şi vor veni la lucru. Nu e uşor, însă, pentru că vor avea mult de lucru, dar în acest fel reuşesc să-şi achite datoriile. În 2009 au fost silite la muncă 3 persoane,  în 2010 au fost 2 persoane, în 2011 am avut 11 cazuri, iar în 2012, până în momentul de faţă,  au fost emise 4 ordine judecătoreşti“, a declarat viceprimarul.

Acesta a menţionat că, până în prezent,  doar 2 contraveninţi şi-au efectuat, în totalitate,  orele de muncă. Conform unei Hotărâri a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, aceste persoane sunt repartizate la întreţinerea drumurilor, a parcurilor şi zonelor verzi sau la păstrarea curăţeniei localităţii.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail