Cei 62 de ambulanţieri din judeţul Covasna sunt nemulţumiţi de statutul lor, şi spun că îşi doresc să se modifice legea pensiilor astfel încât, pe lângă personalul medical şi cel auxiliar să fie încadraţi în condiţii speciale de muncă.

Potrivit liderului de sindicat, Vasile Neagovici, anul trecut, printr-un  ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Transportului s-au stabilit nişte criterii mai dure decât până acum pentru evaluarea periodică a salariaţilor, din punct de vedere medical şi psihologic. Întrucât majoritatea salariaţilor de pe ambulanţă au vârste înaintate, iar condiţiile de muncă nu sunt din cele mai linişte, trei dintre ambulanţieri au fost nevoiţi să accepte schimbarea locului de muncă,  după ce  psihologii din cadrul Spitalului CFR din Braşov le-au eliberat certificate de evaluare în care recomandau acest lucru.

„Ne-am trezit cu ambulanţieri  care nu mai reuşesc să-şi ia avizele psihologice sau medicale. Sunt persoane care mai au câţiva ani până la pensie, dar avem cazuri în care ambulanţierii sunt oameni mult mai tineri. Vin cu recomandări de la Spitalul CFR că este indicat să fie utlizaţi în  locuri cu încărcătură psihică scăzută,  pe maşini de ambulanţă de tip A sau B. Nu este corect. Dacă astăzi un salariat care lucrează de 30 de ani în serviciul de ambulanţă, vine cu acel certificat, angajatorul trebuie să ia măsura să îi schimbe locul de muncă din maşină de tip C, de urgenţă, pe una de transport persoane, adică să preia un pacient distrofic de la Întorsura , fără asistent medical, de exemplu”, a declarat Vasile Neagovici, preşedintele Sanitas Covasna.

Acesta este de părere că evaluarea strictă este necesară din cauza naturii locului de muncă, însă consideră că neîncadrarea ambulanţierilor la categoria „condiţii speciale de muncă” le face o mare defavoare. Acesta a explicat că toată lumea îmbătrâneşte, doar că în cazul personalului de pe ambulanţă, care lucrează contracronometru şi în condiţii speciale – chiar dacă li s-a retras acest statut – situaţia este diferită, iar starea de sănătate şi cea psihologică  sunt afectate mai accentuat decât în cazul altor categorii de angajaţi. Acesta a spus că Sanitas Covasna va solicita modificarea legii pensiilor pentru a include ambulanţierii la  categoria condiţii speciale de muncă, pentru a se putea pensiona  la 55, respectiv 60 de ani, fără a fi penalizaţi.

„Oamenii sunt revoltaţi petru că inevitabil toţi înaintăm în vârstă şi se vor trezi că jumătate din ambulanţierii de la serviciul judeţean riscă să îşi piardă locul de muncă. Avem trei ambulanţieri în această situaţie, au făcut contestaţie la Comisia Naţională  care este în cadrul Spitalului CFR Bucureşti. (…) Solicitm urgent modificarea legii pensiilor, legea 263 şi includerea acestui personal atât medical, cât şi ambulanţierii şi dispecerii în condiţii speciale de muncă. Asta este solicitarea noastră astăzi, către Ministerul muncii. Dacă nu ne vor răspunde favorabil în maxim 30 de zile şi nu vor iniţia un proiect de modificare la alegeri, pentru că aceste condiţii de muncă sunt speciale, chiar ne vor obliga să protestăm”, a mai spus liderul sindicalist.

. .

Doi dintre cei trei  ambulanţieri evaluaţi de psihologii şi medicii din cadrul Spitalului CFR din Braşov au vârsta de 59 de ani , iar cel de-al treilea are 49 de ani.

„Nefiind o soluţie definitivă în ceea ce priveşte evaluarea lor, considerăm că nu trebuia schimbat  locul de muncă. Ambulanţierul  de la Substaţia Întorsura Buzăului a fost transferat la compartimentul Transport – teoretic acest compartiment există doar în staţia centrală de la Sfântu Gheorghe. Vă daţi seama, a fost pus la navetă pe o perioadă de o lună”, a menționat Vasile Neagovici.

Potrivit  acestuia,  ceilalţi doi ambulanţieri lucrau la Covasna, respectiv la Sfântu Gheorghe, au fost mutaţi temporar la alte compartimente din cadrul serviciului de ambulanţă. Din recomandările psihologilor, cei trei vor fi nevoiţi să renunţe la conducerea ambulanţelor de urgenţă de tip C, şi să fie transferaţi către serviciile de transport pacenţi, pe maşini de tip B sau A, care nu necesită suportul asistenţilor medicali sau a medicilor.

Pe lângă problema navetei, intervine şi cea a remuneraţiei, angajaţii fiind plătiţi mai puţin pentru noul serviciu, fiindcă sporul primit până acum în procent de 75% va fi redus la 50%.

„Până în anul 2001 au fost încadraţi în grupa I de muncă. Deci, cândva s-a recunoscut că acele locuri de muncă sunt deosebite faţă de cele în regim normal. În 2001, în baza legii 19, au fost încadraţi în condiţii de muncă normale. Voi cere în instanţă, printr-o acţiune în constatare, faptul că, deși  în staţie s-a pus o banchetă nouă, s-au pus termopane, televizor şi  maşinile  sunt mai bune decât cele din anul 2001, locurile lor de muncă au rămas aceleaşi pentru că ei se deplasează în continuare pe teren la un incendiu, la un caz de înec şi altele. Dacă la echipajele SMURD se poate ca angajaţii să iasă la pensie la 55 de ani – nu mai discutăm de pensia specială, bravo lor că au aceste facilităţi – vreau să să reglementeze şi pentru ambulanţieri. În momentul de faţă pensia unui ambulanţier cu 40 de ani de activitate şi cu 75% spor, este de până într-o mie de lei”, a declarat Vasile Neagovici.

Acesta a mai arătat că faţă de colegii lor din serviciul de urgenţă SMURD, ambulanţierii nu au posibilitatea de a se întreţine fizic la locul de muncă, prin efectuarea exerciţiilor fizice într-o sală amenajată.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail