Un medic din Sfântu Gheorghe și-a propus să organizeze, împreună cu echipa sa, o serie de întâlniri în vederea informării pacienților cu privire la bolile neurologice, în afara mediului spitalicesc. Prima manifestare de acest fel s-a desfășurat la începutul lunii, sub genericul „Trăieşte provocările vieții în labirintul bolilor neurologice“, la o sală de evenimente din Sfântu Gheorghe, și a cuprins, pe lângă prezentări și dezbateri pe tema bolii „Parkinson”, un concert de pian,  dans și…multe surprize.

În viețile celor mai mulți dintre pacienți, bolile neurologice se insinuează încet, viclean, până când pun stăpânire pe întreg organismul. Instalarea completă a bolii e, de cele mai multe ori lentă, iar diagnosticul vine ca o cruntă lovitură pentru omul care, până atunci nu conștientiza ce se întâmplă. Apoi urmează disperarea, înverșunarea, tristețea, iar, după o vreme, resemnarea. Dispare pofta de a trăi, dispare optimismul, iar cei dragi resimt în suflete valuri din durerea bolnavului. Parkinson este o boală cu atât mai perversă, întrucât nu afectează doar abilitățile motrice, ci și mintea pacientului. În timp, unii dintre aceștia își pierd amintirile, se pierd pe ei înșiși în tenebrele maladiei…ajungând să depindă de cei apropiați pentru a supraviețui.

Dr. Todor- Simion Ghizela, medic primar neurolog din Sfântu Gheorghe, și echipa sa medicală, care se ocupă zilnic de pacienți pentru care fiecare clipă e o luptă cu provocările aduse de propriul organism, au decis să încerce să le aducă acestora un strop de bucurie, să le arate că există viață și în timpul bolii, că încă se mai pot bucura de lucruri mici și că nu sunt doar niște nume într – o statistică.

Astfel, medicul și echipa sa au deschis un șir de întâlniri cu pacienții și cu aparținătorii acestora, sub forma unor evenimente plăcute, în cadrul cărora, cei prezenți să primească speranță, încredere, putere, dar să aibă parte și de surprize frumoase.

„Ideea mi-a venit acum doi ani și s-a putut, în sfârșit, înfăptui. Totul s-a născut pornind de la faptul că unui pacient nu trebuie doar să îi dai în cabinet medicație, informații despre boală sau tratament, ci foarte mult contează pentru ei calitatea vieții, calitatea vieții pe care se pune foarte mult accent și în străinătate, și la noi și sper ca, din ce în ce mai mult,  peste tot, să primeze ideea de a-i fi bine pacientului. Atunci, m-am gândit că ar trebui, într-un altfel de mod, să informăm pacienții, să îi ajutăm, să fie ceva util și plăcut!”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Dr. Todor- Simion Ghizela.

Pe data de 8 decembrie, la sala „Santana” din municipiu  a avut loc întâlnirea „Viaţa cu boala Parkinson”, ca primă manifestare a unui şir de evenimente  derulat sub genericul „Trăieşte provocările vieții în labirintul bolilor neurologice“. La această manifestare au participat 200 de pacienţi şi aparținători, alături de echipa de specialişti în recuperare neurologică: medic, psiholog, kinetoterapeut, logoped şi terapeuţi în metode alternative de tratament. Scopul acestei inițiative –  premieră în județul Covasna – a fost de a informa pacienţii şi familiile acestora asupra bolilor neurologice într-un cadru atractiv. Cu această ocazie, pacienţii au avut posibilitatea de a se cunoaşte şi de a-şi împărtăşi experienţa personală, ne-a spus dr. Todor- Simion Ghizela.

Atmosfera de sărbătoare creată a fost presărată de multe surprize, cum ar fi: concert de pian, dans, tombolă, oferirea de cadouri simbolice.

„Astfel, ne-am gândit să organizăm o întâlnire  cu pacienții cu Parkinson, aceasta fiind prima manifestare din șirul pe care ni l-am propus, întâlnirea intitulată <<Viața cu boala Parkinson>>. Evenimentele acestea se vor derula sub genericul <<Trăind provocările vieții în labirintul bolilor neurologice>>. Primul a fost, cum am spus, dedicat pacienților cu Parkinson, cărora am încercat să le oferim și informații medicale – fiindcă am avut prezentări, patru vorbitori: eu, un kinetoterapeut, un logoped și un psiholog, plus că am vorbit și despre faptul că mai există metode alternative de tratament – mă refer la terapie ocupațională;  și am oferit informații într-un mod atractiv, explicând, într-un cadru festiv. Am ales o sală de evenimente, am servit bucate, am oferit cadouri de Crăciun, am organizat o tombolă, am chemat cântăreți, a  fost și un concert de pian, a fost și dans, în sensul în care una dintre metodele cele mai bune pentru recuperarea celor cu Parkinson e dansul. Am încercat să le explicăm acest lucru, iar un pacient a dansat cu profesoara de dans, să le arătăm că există viață cu Parkinson, și în acest fel. Este foarte important ca pacienții să vadă și altceva decât stând la ei în casă, retrași, izolați, marginalizați. Parkinson este o boală cronică, ce are tratament și dacă știi cum să tratezi un pacient  cu Parkinson, mă refer atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere recuperator, reacționează foarte bine. Aceasta a fost ideea noastră: de a prezenta boala, bolnavilor, sub o altă formă, și de a le da speranță. Această boală nu este una mortală. Este o varietate de modalități de a trăi cu boala aceasta. De aici s-a născut ideea noastră: de a face ceva pentru pacienți și altfel decât în mod obișnuit în fiecare zi. Am cerut sprijin, sponsori am avut, mai mulți sau mai puțini, am dat din buzunarele noastre, dar am avut câțiva oameni care ne-au fost alături. Atunci, am dorit să îi punem pe pacienți față în față, să le arătăm că nu sunt singuri pe lumea asta, să nu fie disperați; să socializeze. Au participat și aparținători, cărora le-am explicat ce să facă pentru ei.”- a declarat dr. Todor- Simion Ghizela.

Următorul eveniment de acest fel este programat pentru primăvara anului viitor.

„Ne gândim, dacă avem sprijin, și dacă ne țin puterile, să organizăm un alt eveniment, poate, de Paște. Pacienții nu au plătit nimic și nici nu vor plăti. În nici o lună am reușit să organizăm acest eveniment. Eu zic că a meritat. Noi tratăm bolnavii, ci nu boala. Așa se spune în medicină, este un slogan, un lucru cunoscut: tratăm bolnavii, ci nu boala, și asta înseamnă că fiecare pacient are boala lui și că trebuie să știi să îl respecți pe om și să îi oferi ceea ce merită!”- a conchis dr. Todor Simion Ghizela, care a transmis mulțumiri tuturor celor ce s-au implicat în derularea acestui eveniment și care au susținut inițiativa, cu gândul sau cu fapta.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail