Veteranul de război Alexandru Banciu, din localitatea Sita Buzăului, a fost sărbătorit ieri, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.

La ceas aniversar, în cadrul unei festivități, alături de centenarul din Sita Buzăului au fost reprezentanți ai autorităților locale și județene -reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Covasna, ai Primăriei Sita Buzăului, ai Prefecturii, ai Filialei Județene Covasna a Asociației Naționale a Veteranilor de Rãzboi, ai Batalionului 22 Vânători de Munte ”Cireșoaia”,   membrii familiei, prieteni, vecini și nu numai.

„Mă bucur că suntem împreună la o aniversare atât de importantă pentru comuna noastră (…). Astăzi nenea Sandu Banciu împlinește 100 de ani de viață. E un lucru foarte important pentru noi să fim alături de dânsul. Eu sunt profund emoționat (…). Dumneavoastră și nu numai, zeci de mii de ostași ați luptat atunci ca nouă să ne fie bine astăzi (…)!”, a spus, în cadrul festivității, primarul localității Sita Buzăului, Nicolae Stoica. Din partea Primăriei Sita Buzăului, acesta i-a oferit domnului Alexandru Banciu o diplomă de onoare și flori, iar din partea Consiliului Local, un ajutor financiar.

Domnul Alexandru Banciu, din Sita Buzăului, este cel de-al doilea veteran de război din județ, care împlinește anul acesta, în Anul Veteranilor de Război – un secol de viață, luna trecută fiind sărbătorit în cadrul unei festivități similare, domnul slt. (rtr) Ioan Șeitan.

„Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la terminarea Războiului și se împlinesc și 25 de ani de la înființarea Asociației Veteranilor de Război, în țara noastră. În acest context, anul 2015 a fost declarat Anul Veteranilor de Război, prin Hotărârea de Guvern 164/2015 (…). Centrul Militar Județean Covasna, ca reprezentant al Armatei în teritoriu  (…), am considerat că este obligația noastră să participăm în acest An al Veteranilor de Război la sărbătorirea câtorva dintre aceștia (…), a spus comandantul Centrului Militar Judeţean Covasna, domnul Colonel Gheorghe Lupu.

Într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții CMJ Covasna se arată că pentru participarea la acţiunile de luptă din timpul războiului, domnul Alexandru Banciu a fost decorat cu medaliile „DREPTATE ŞI CREDINŢĂ cu spade cls. a III-a”şi „VIRTUTEA MILITARĂ”. Tot ca o recunoaştere a meritelor, venerabilul veteran de război a fost trecut în corpul ofiţerilor.

Potrivit aceleiași surse, domnul Lt. (rtr.) Alexandru BANCIU a participat în cel de-al Doilea Război Mondial la campania de la Cotul Donului, alături de Regimentul 91 Infanterie. „În timpul înaintării frontului către Cotul Donului a fost rănit la braţul drept. A leşinat căzând pe câmpul de luptă, alături de alţi camarazi ucişi în schimbul de focuri cu inamicul.  În cele din urmă a fost găsit, fără a da semne de viaţă. A fost aruncat într-o căruţă cu care erau transportaţi morţii către gropile comune. Zdruncinăturile căruţei mergând prin hârtoape în drumul spre „eternitate”, i-au semnat un certificat de întoarcere în realitatea cruntă. Gemetele de durere au atras atenţia însoţitorilor transportului, care l-au scos de sub cadavre şi l-au dus la Spitalul de Campanie, unde i s-au acordat îngrijirile necesare”, se arată în comunicatul de presă.

În cadrul festivității aniversare, domnul Alexandru Banciu a primit diplome de excelență, diplome de merit, o plachetă aniversară şi multe felicitări şi urări de bine, din partea oficialităților prezente și, totodată, i-a fost transmis și mesajul de felicitare din partea Ministrului Apãrãrii Naționale.

La eveniment a fost prezent și domnul Timaru Emanoil, veteran de război din Sita Buzăului, care va împlini în luna august 96 de ani și care a fost felicitat, la rândul său, de oficialitățile prezente și a primit diplomă de excelență, în semn de prețuire și respect pentru participarea la cel de-al Doilea Război Mondial.

Președintele  Asociației Veteranilor de Război (A.N.V.R) – filiala Covasna, Col.(r.) Ioachim Grigorescu, a precizat că următorii doi veterani de război vor împlini suta de ani în 2017.

. .

„ O carte de istorie vie”…

Prim-vicepreşedinte A.N.V.R. Covasna, Mr.(r) Robert-Tiberiu Rusznak ne-a vorbit despre importanța unui astfel de eveniment și despre lecția pe care o oferă acești veterani:

„Ce mi-a plăcut foarte mult este respectul pe care și-l poartă acești veterani (…); acest respect e ceva ce ar trebui să ne pună să reflectăm puțin asupra relațiilor dintre noi și a poziției fiecăruia, atât pe orizontală, cât și pe verticală, în societate, în colectivitățile în care trăim, deci nu trebuie să ținem neapărat cont de pregătire, de statutul social-economic, ci, în primul rând, de calitatea de oameni. Eu am mai spus și cu alte ocazii: când te întâlnești cu astfel de oameni, ai impresia că ai găsit o carte de istorie vie. Trebuie numai să ai disponibilitatea și bunăvoință să stai să-i asculți, iar în momentul în care îi asculți, îți dai seama că învățămintele vin de la sine, deci nu trebuie neapărat să cauți cuvinte, să cauți să-ți explici ce s-a întâmplat atunci. Ei (…) îți dau de înțeles că ceea ce i-a mânat în acele acțiuni, pe câmpurile de luptă, a fost dragostea de țară, în primul rând. Voiau să trăiască într-o țară liberă, într-o țară unită (…)”, a spus Prim-vicepreşedinte Asociaţiei Veteranilor de Război Covasna, A.N.V.R. Covasna, Mr.(r) Robert-Tiberiu Rusznak.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail