Cele trei cazuri confirmate de gripă porcină din Vrancea au adus panică în rândul cetățenilor țării. Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică ( DSP) Covasna, medicul epidemiolog Santa Ferenc, dă  asigurări că județul nostru  nu este în pericol.

La începutul acestei săptămâni, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea confirma existența a trei cazuri de îmbolnăvire cu virusul AH1N1, și se vehicula că în Ucraina, la granița cu România, au existat deja peste 100 de decese din această pricină. Potrivit sursei citate, cea mai mare rată de infestare s-a înregistrat în Kiev, iar valul de îmbolnăviri s-ar fi extins către Cernăuţi şi graniţele României. Institutul Cantacuzino, unde DSP Vrancea a trimis zilele trecute probele pacienţilor suspecţi pentru a fi analizate, a confirmat infecția cu virusul gripei porcine la 3 dintre cazuri.

Contactat telefonic, dr. epidemiolog Santa Ferenc a confirmat existența acestor câteva cazuri, însă a ținut să facă lămuriri și a explicat că în județul Covasna populația este mai ferită față de alte zone ale țării, aici nefiind înregistrate astfel de cazuri.

„În județul Covasna nu avem cazuri raportate de gripă, încă. Sunt raportate, conform sezonului, infecții respiratorii, dar nu a sărit mult nici nivelul lor, încă ne aflăm la nivelul așteptat și sub gradul de a deveni interesant. Noi, de multe ori, avem noroc pentru că întârzie atât de mult să ajungă gripa în România, încât vine vremea frumoasă. Pentru cine nu s-a vaccinat, pentru cei care nu au cumpărat vaccinul – pentru că nu toți beneficiază de vaccin gratuit, ci doar grupele de vârstă și de bolnavi cu risc major – nu avem ce să facem cu ei, cei care au nororc și au rezistență bună, vor scăpa.” – a declarat dr. epidemiolog Santa Ferenc.

Vaccinul gripal distribuit în acest an conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1

 Acesta a menționat că Vrancea nu este singura zonă a țării unde s-ar fi înregistrat astfel de cazuri, însă, persoanele care își achiziționează vaccinul antigripal sunt protejate atât de tulpina AH1N1 cât și de tulpina gripală comună de anul acesta.

„Nu numai în Vrancea au fost înregistrate, sunt mai multe cazuri în țară dar acestea nu sunt date publice. Institutul Național de Sănătate oferă în fiecare săptămână numărul cazurilor înregistrate, nu sunt doar două sau trei. La televizor se vehicula, la un moment dat, că în Ucraina au existat 100 de decese, acum se vorbește deja că ar fi peste 170. Când vine epidemia de gripă, vine repede deoarece are latență scurtă și de aceea încercăm să o prevenim prin vaccinare; cu altceva nu se poate preveni! Reclamele de la televizor cu paracetamol denumit în fel și chip astfel încât să nu se știe că este paracetamol și încă ceva – eventual codeină, unde arată că persoana bolnavă a strănutat, a luat o tabletă și apoi s-a dus la serviciu sănătoasă, acestea sunt glume, nu sunt lucruri serioase, sunt reclame ieftine menite să bage bani în buzunar. Nu previn gripa care este în sezonul respectiv.” – a mai explicat reprezentantul DSP Covasna.

Potrivit Ministerului Sănătății „în acest moment nu există informații legate de iminența apariției  unei epidemii de gripă. Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat Ministerul Sănătății că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendinţă de creştere semnificativă. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, și până în data de 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator, la nivel național. Numărul total de infecții respiratorii acute este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeași săptămână  din anul 2015 și cu 11% mai mare decât cel din săptămâna precedentă. Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat inițial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc. Vaccinul gripal distribuit în acest an conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1. (…) Având în vedere situația din Ucraina, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să se asigure că unitățile sanitare  iau toate măsurile de prevenire specifică și nespecifică a gripei (purtarea echipamentului de protecție, limitarea circulației  bolnavilor și aparținătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) și să raporteze zilnic orice caz  cu evoluție și simptomatologie asemănătoare gripei.”

  . . Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează în cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit  persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani (una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii), persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide – conform strategiei Ministerului Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Simptome

Potrivit dr. epidemiolog Santa Ferenc, gripa se manifestă destul de rapid, simptomele apărând într-un interval de 6-12 ore de la expunerea la virus. Pacienții cei mai expuși sunt copiii, vârstnicii și în general persoanele cu imunitatea scăzută.

„Gripa vine rapid, stai la rând la impozite dimineața, iar dacă cineva a strănutat și a împins virusul în aer,  în 6-12 ore deja ești bolnav. Simptomele apar brusc, cu stare generală de rău și febră, nu sunt dureri foarte mari în gât la început, pot apărea apoi diareea, febra mare peste 39 de grade, depinde de natura omului; unii niciodată nu fac febră mare dar se simt rău. Pot apărea dureri musculare, virusul atinge tot organismul și depinde cum se complică, dacă pacientul ajunge să tușească mult sau nu, aceste simptome apar mai târziu.” – a explicat Santa Ferenc.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail