Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a câştigat detaşat alegerile parlamentare în judeţul Covasna, adjudecându-şi peste 70% din voturile alegătorilor prezenţi duminică la urne. 

Potrivit rezultatelor finale comunicate luni de Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Covasna, la Camera Deputaţilor UDMR a obţinut 50.135 voturi (75,04%), PSD 6.811 voturi (10,20%), PNL 3.100 voturi (4,64%), PMP 1.967 voturi (2,94%), ALDE 1.966 voturi (2,94%), USR 1.109 voturi (1,66%), PRU 815 voturi (1,22%), PER 365 voturi (0,55%), ANR 331 voturi (0,49%), iar PSR 219 voturi (0,32%). La Senat, UDMR şi-a adjudecat 50.418 voturi (74,40%), PSD 7.035 voturi (10,38%), PNL 2.937 voturi (4,33%), PMP 2.066 voturi (3,05%), ALDE 1.909 voturi (2,82%), USR 1.220 voturi (1,80%), PRU 883 voturi (1,30%), PER 530 voturi (0,78%), ANR 365 voturi (0,53%), PSR 351 voturi (0,51%). Potrivit normei de reprezentare, judeţului Covasna îi revin patru mandate de deputaţi şi două de senatori. În judeţul Covasna, prezenţa la vot a fost de 38,25%.
UDMR estimează că ar putea avea cinci sau chiar şase mandate de parlamentar

Conducerea UDMR Covasna estimează că, în urma alegerilor de duminică, va obţine cel puţin cinci mandate de parlamentar din cele şase ce revin judeţului, potrivit normei de reprezentare. Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că Uniunea va obţine în mod sigur trei mandate de deputat şi unul de senator, iar celelalte două vor intra la redistribuire. „Avem trei mandate pline la Camera Deputaţilor şi unul la Senat, iar cu restul voturilor intrăm la redistribuire. În mod real, matematic, avem şanse la trei plus doi, adică trei mandate de deputat şi două de senatori”, a spus Tamas Sandor. Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, a explicat că în momentul de faţă, Uniunea are asigurate „3 plus 1 mandate”, dar în urma redistribuirii este „foarte probabil să obţină 3 plus 2″, menţionând că „speranţa noastră este să le luăm pe toate”. Primii patru candidaţi pe lista UDMR Covasna la alegerile parlamentare au fost politologul Benkő Erika, deputatul Márton Árpád, juristul Kulcsár Terza-József şi Könczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole Covasna, iar primii doi la Senat au fost deputat Fejér László şi economistul Miklós Zoltán. Din 1990 şi până în prezent, UDMR Covasna a reuşit să îşi adjudece în mod constant ambele mandate de senatori şi trei mandate de deputat, cel de-al patrulea revenind, în urma redistribuirii voturilor, unuia sau altuia dintre partidele româneşti.

 Horia Grama (PSD Covasna): Prin atitudine, UDMR s-a făcut indezirabilă la guvernare

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat, pentru AGERPRES, că UDMR „s-a făcut singură indezirabilă la guvernare”, prin atitudinea şi mesajele avute de-a lungul timpului, dar în mod special în timpul recentei campanii electorale.

 „Având în vedere poziţiile pe care le-au avut în campanie, eu consider că UDMR s-a pus într-o poziţie în care este foarte greu de acceptat la guvernare. E punctul meu de vedere, nu al partidului, pe care îl susţin şi la Bucureşti. (…) Părerea mea e că UDMR a avut nişte ieşiri chiar extremiste, le-aş putea spune, şi ofensatoare la adresa românilor. Am spus şi înainte de campania electorală că depinde de UDMR cum se poziţionează pentru a fi acceptată la guvernare şi părerea mea e că, la modul în care s-au poziţionat faţă de Ziua Naţională şi inclusiv mesajele şi panourile electorale pe care le-au pus, UDMR e cam indezirabilă în momentul de faţă la guvernare”, a spus Horia Grama. El a mai afirmat că victoria înregistrată la alegerile parlamentare de duminică se datorează viziunii şi programului cu care partidul s-a prezentat în faţa electoratului. „Celelalte partide nu au avut un program conturat, au venit numai cu critici la adresa noastră, deci, practic, rezultatul votului reprezintă oferta pe care au făcut-o partidele politice. (…) Noi am venit cu o strategie corectă şi coerentă, nu am venit cu confruntări politice, cu certuri şi alte jocuri politicianiste”, a declarat Horia Grama. Totodată, acesta a adăugat că PSD va forma noul Guvern împreună cu ALDE, lucru confirmat şi preşedintele partidului, Liviu Dragnea, nemaiavând nevoie de altă formaţiune politică pentru a face majoritate.

Codruţ Opaiţ (PNL Covasna): Simt nevoia unei pauze, voi sta un timp pe tuşă

Preşedintele interimar al PNL Covasna, Codruţ Opaiţ, a declarat că decizia Alinei Gorghiu de a renunţa la conducerea partidului este un gest firesc, având în vedere scorul nemulţumitor obţinut la alegerile parlamentare de duminică, menţionând că şi el simte nevoia de a se îndepărta pentru o vreme de viaţa politică

„Când un partid pierde atât de grav, conducerea trebuie să îşi dea demisia, face parte din normalitate. Ce va fi nu ştim, nu am primit nici o invitaţie de la Bucureşti. Cert e că în interiorul partidului e o mare amărăciune şi tensiuni care vor izbucni. E multă frustrare şi toate se decontează în congrese, în interior”, a declarat, pentru AGERPRES, Codruţ Opaiţ. Acesta a mai spus că şi el este hotărât „să ia o pauză”, „să stea un timp pe tuşă” şi să-şi vadă de activităţile sale. „Voi rămâne în continuare în partid, dar vreau să renunţ la calitatea de lider, pentru că viaţa politică solicită mult timp şi efort. Rămân ca simplu membru”, a spus acesta. Codruţ Opaiţ şi-a mai depus o dată mandatul în faţa conducerii partidului, după alegerile locale din acest an, ca urmare a câştigării Primăriei Întorsura Buzăului de către ALDE, dar, la insistenţa conducerii centrale, a acceptat să asigure interimarul până la alegerea unui nou preşedinte.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail