UDMR a câştigat detaşat alegerile în judeţul Covasna, obţinând cel mai bun scor electoral din 2008 şi până în prezent, au declarat ieri, liderii formaţiunii.

Foto: Silviu Ipătioaei-M.d.C

Foto: Silviu Ipătioaei-M.d.C

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în urma voturilor primite la alegerile locale de duminică, formaţiunea pe care o conduce a reuşit să îşi mărească atât numărul de primari, cât şi de consilieri locali şi judeţeni.

Astfel, la nivelul Consiliului Judeţean Covasna, UDMR a obţinut 20 de mandate din totalul de 31, cu unul mai mult decât în legislatura trecută, deţinând majoritatea cu 57,7%, iar la nivelul consiliilor locale a obţinut 358 de locuri, faţă de 302 în urmă cu patru ani şi 265 la alegerile din 2008. Practic, viitorul Consiliu Judeţean Covasna va fi format din 20 de reprezentanţi UDMR, câte trei de la PNL, PSD şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi doi de la Partidul Civic Maghiar.

Tamas Sandor a mai arătat că UDMR a câştigat primăriile în 37 de localităţi din totalul de 45, unde a mers cu candidaţi proprii sau în alianţă cu Partidul Civic Maghiar, printre acestea numărându-se oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna.

Liderul UDMR a remarcat faptul că s-au înregistrat diferenţe mari între localităţi în ce priveşte participarea la vot, chiar şi de 40 de procente, în funcţie de miza pe care a avut-o competiţia electorală.

De asemenea, a observat că localităţile cu populaţie majoritar românească s-au mobilizat mai bine decât cele preponderent maghiare, având o prezenţă la urne de peste 50%.

„Felicitări românilor. Prin mobilizarea electoratului, partidele româneşti au obţinut un consilier judeţean în plus faţă de 2012″, a mai spus Tamas Sandor.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Două funcții de primar, câștigate de ALDE Covasna

Doi dintre cei patru candidați ai Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) au câștigat funcția de primar, conform numărătorii paralele realizată de formațiune.

Copreşedintele ALDE Covasna, Dan Suciu, a declarat că formațiunea a câștigat două primării din cele patru în care a avut candidați pentru funcția de primar.

„Niciodată, nimeni, nu poate fi mulțumit în alegeri cu rezultatul obținut. Toată lumea își dorește mai mult, așa că suntem mulțumiți parțial. Dacă privim per ansamblu, rezultatul este bun, dacă ne gândim că suntem un partid care a luat ființă cu zece luni în urmă. Am avut patru candidați la funcția de primar (n.r.- în localitățile Întorsura Buzăului, Boroșneu Mare, Valea Mare și Aita Mare), sub sigla ALDE, și dintre cei patru, doi au ieșit primari (…).”- a declarat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, ALDE Covasna a câștigat Primăria oraşului Întorsura Buzăului, unde fostul primar, Leca Băncilă, a fost reales, precum şi Primăria comunei Boroşneu Mare- candidat din  partea formațiunii fiind Ilie Nicolae.

ALDE speră să obțină și un post sau două posturi de viceprimar, conform spuselor lui Dan Suciu.

„Noi sperăm să obținem, eventual, un post de viceprimar, sau poate chiar două – acolo unde au pierdut ceilalți doi candidați ai noștri, la Aita Mare și la Valea Mare. Noi sperăm să putem obține și aceste posturi (…). Cred că am demonstrat că ALDE este adevărata opțiune liberală în județ, pentru alegători, oamenii ne-au votat, deci pe palierul liberal noi avem primari (…). Mesajul electoratului către noi ne încurajează să continuăm  drumul pe care am pornit. Faptul că suntem cu adevărat liberali s-a văzut și la Boroșneu, unde s-a schimbat o paradigmă destul de serioasă, în sensul în care o comună locuită, în marea majoritate, de către maghiari, a votat un primar român, deci s-a văzut că dorința de a face bine comunității și competența, a primat votului etnic.” – a declarat copreședintele ALDE Covasna, Dan Suciu.

Primari realeși    

Mai mulți primari din județ au fost aleși, duminică, pentru un nou mandat, conform rezultatelor parțiale publicate până ieri la ora 19,00, pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Întorsura Buzăului își păstrează primarul. Leca Băncilă a fost reales de cetățeni

La Întorsura Buzăului, Leca Băncilă a obținut pentru al treilea mandat consecutiv funcția de primar, primele două mandate fiind câștigate pe listele PSD Covasna. Primarul a iscat un mic scandal în momentul în care a ales să părăsească partidul în favoarea ALDE, chiar înaintea alegerilor locale de anul acesta, fiind suspendat din funcția de primar la începutul campaniei electorale. Și acesta a declarat că se aștepta să fie reales și le-a mulțumit celor care l-au votat: „În primul rând pornesc la drum cu mulțumiri către cei care au crezut în mine și m-au ales. Îmi voi duce până la sfârșit multe dintre proiectele începute în acești patru ani și sper că, într-un final, voi schimba în mandatul acesta fața orașului. (…) Obiectivul de bază este să schimbăm orașul, să schimbăm fața lui. Sunt multe lucruri începute dar nu s-au întregit într-un tot, o imagine de modern, de frumos. (…) Le mulțumesc tuturor că și-au făcut datoria de cetățeni și ne încredem în ideea că împreună vom duce lucrurile la capăt.”

Comuna Barcani – șapte mandate, același primar

Candidatul din partea PSD Covasna, Marin Gheorghe, aflat la cel de-al șaptelea mandat la Primăria comunei Barcani, a declarat că se aștepta să fie reales și că se simte tot mai în vârstă, dar bine. Acesta a mai spus că planurile cu care pornește în noul mandat sunt aceleași și că pornește la drum cu forțe noi pentru finalizarea proiectelor începute: „Am o grămadă de proiecte începute care trebuie duse la bun sfârșit. (…) Trebuie să le mulțumesc tuturor bărcănenilor pentru că am fost votat în procent de aproape 90% și numai împreună putem să facem ceva, deci împreună ne continuăm proiectele.”

Gheorghe Avram, ales pentru al 5-lea mandat de primar  al comunei Valea Mare, pe listele PSD

Având o concurență  de luat în seamă- Pastor Gheorghe  din partea ALDE, Burlacu Constantin  – din partea PNL și Bularca Petru – candidat independent, Gheorghe Avram a reușit să iasă învingător, chiar dacă la mică distanță de următorul clasat, candidatul ALDE. Acesta a declarat că dorește să continue proiectele începute: „Am avut încredere în oameni, a fost o luptă acerbă, dar oamenii au votat continuitatea (…). Dorim să continuăm proiectele începute, planificate, inclusiv apa și canalizarea (…). Avem și alte proiecte locale pe care trebuie să le facem spre binele populației și pe care eu zic că le vom face. Le mulțumesc tuturor celor care m-au votat și și celor care nu m-au votat și să se știe că voi fi primar pentru toată lumea, nu doar pentru cei care m-au votat. Voi fi același om care am fost și până acum – deschis, drept și cinstit.” – a declarat primarul Gheorghe Avram.

Stoica Nicolae a fost reales cu aproape 70 % , de către siteni- 

Candidând pentru a doua oară ca indepenndent, la Sita Buzăului, actualul primar Nicolae Stoica a obținut aproape 70 % din voturile sitenilor prezenți la vot, duminică.

Contactat telefonic, acesta a declarat: „În primul rând aș dori să transmit mulțumiri celor care au fost alături de mine, care au avut încredere și m-au votat, dar nu numai acestora ci și tuturor cetățenilor din comuna Sita Buzăului. Faptul că am fost ales cu un procent destul de mare mă obligă moral să mă aplec cu mai mută dăruire asupra lucrurilor pe care  le am în programul meu de dezvoltare a comunei  Sita Buzăului, în toate domeniile: cultural, educativ, și investițional. Am un program pe care l-am scris într-un pliat pe care l-au primit aproape toți cetățenii comunei, cu speranța că îl vor păstra, și atunci când eu nu voi reuși să îmi ating ceea ce mi-am propus în următorii 4 ani,  voi fi sacționat cu acel mesaj pe care l-am transmis în pliantul  respectiv. Transmit multă sănătate cetățenilor din comuna Sita Buzăului și îmi doresc din tot sufletul să vină alături de mine pentru că un primar nu poate  să facă singur nimic; eu am o echipă în primărie pe care o conduc- sper să am un consiliu local care să fie alături de mine- dar nu e suficient, am nevoie de toți cetățenii comunei pentru a ne putea dezvolta și să facem o comună mai frumoasă, ca să ne putem mândri cu ea la nivel național și chiar internațional.”

Întrebat cât de greu i-a fost să câștige alegerile locale  pentru a doua oară, din postura de candidat independent, în fața concurenților săi- reprezentantul PSD, Daniel Neagoe și cel al UNPR, Nicolae Murea-, primarul Nicolae Stoica a menționat: „ Atâta timp cât un primar își respectă comunitatea, alegătorii vor fi la fel. Acesta este mesajul pe care îl transmit. Am și spus în pliantul meu : Votați cu încredere, un om de încredere!- asta înseamnă că eu am încredere în votanți, și ei în mine,  lucru care s-a și văzut în rezultatul pe care l-am obținut”.

Și primarul comunei Hăghig, Alexandru Cucu a fost reales pentru un nou mandat la conducerea primăriei.

 

Două locuri în Consiliul Local Târgu Secuiesc, ocupate de Alianța Electorală Târgu Secuiesc- 

Alianța Electorală Târgu Secuiesc a obținut două mandate în Consiliul Local, a declarat președintele acesteia, Constantin Pătru, care a candidat și pentru funcția de primar al localității.

Președintele Alianței Electorale Târgu Secuiesc, Constantin Pătru, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă a obținut două locuri în Consiliul Local Târgu Secuiesc, care a apreciat că rezultatul este unul foarte bun:

„Ținând cont de faptul că în Târgu Secuiesc, în ultimii 20 de ani nu a fost niciun consilier român și Alianța a reușit să aducă două persoane în Consiliul Local, cred că e un succes enorm! Un alt lucru interesant este că am  <<bătut>> un partid maghiar – Partidul Civic Maghiar, în Târgu Secuiesc; atât la primar, cât și la Consiliu, am avut rezultate mai bune decât Partidul Civic Maghiar. (…)”- a declarat Constantin Pătru.

Întrebat dacă Alianța Electorală Târgu Secuiesc speră și la un post de viceprimar, Constantin Pătru a răspuns: „Sunt slabe speranțele (…). Sunt puține șanse să obținem un fotoliu de viceprimar, atâta timp cât este doar un singur fotoliu și nu sunt două.”- a declarat Constantin Pătru. Acesta a candidat și pentru funcția de primar al localității Târgu Secuiesc, clasându-se pe locul al treilea.

„Am ieșit pe locul trei. Eu, ca și candidat din partea Alianței, la fotoliul  de primar nu am acumulat atâtea voturi încât să câștig funcția de primar (…), însă faptul că am ieșit pe locul trei, din patru candidați maghiari, este un rezultat bun, cred.” – a declarat Constantin Pătru, președintele Alianței Electorale Târgu Secuiesc. El a precizat că Alianța a fost constituită strict pentru alegerile locale 2016 și a afirmat că aceasta și-a atins scopul.

Pentru funcția de primar la localității Târgu Secuiesc, au fost cinci candidați: primarul Bokor Tiberiu –  (UDMR), care a fost reales; Szigethy Kálmán  – din  partea Partidului Civic Maghiar (PCM); Taierling Johann – din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Rákosi János- candidat independent și Constantin Pătru –  din partea Alianței Electorale Târgu Secuiesc.

v

La 29 de ani, Barbu Bogdan (PSD) a fost ales primar al comunei Dobârlău- 

. . Candidatul Partidului Social Democrat (PSD) Covasna pentru Primăria Dobârlău, Bogdan Barbu, a câștigat alegerile, conform rezultatelor parțiale publicate până ieri la ora 19,00, pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Bogdan Barbu are 29 de ani și a activat în mediul privat. El a declarat ieri că își propune să realizeze ceea ce a propus în campania electorală, printre priorități numărându-se alimentarea cu apă, canalizare, asfaltare.

„Sunt foarte mulțumit (n.r- de rezultatul alegerilor), sunt mulțumit de tot ceea ce a fost până acum; campania a fost frumoasă, fără incidente. Voi face tot ceea ce e posibil să realizăm tot ceea ce am promis în campania mea!”- a declarat Bogdan Barbu.

Întrebat dacă are un mesaj pentru locuitorii comunei Dobârlău, acesta a spus: „Le mulțumesc că m-au votat! Nu o să-i dezamăgesc!”- a declarat Bogdan Barbu.

Pentru Primăria Dobârlău a candidat și Floroiu Ioan – din partea Partidului Național Liberal (PNL); Văcăruş Gheorghe-Sorin – din partea Alianței pentru Comuna Noastră și  Şerban Ioan-Cristian – candidat independent.

 

Comuna Malnaș are primăriță!

Ocupantă a funcției de consilier local în ultimii opt ani, candidatul din partea Partidului Civic Maghiar, Szotyori Angéla-Gizella a obținut funcția de Primar al comunei Malnaș, după ce în urmă cu patru ani, la alegerile locale de la acea vreme, încercase acest lucru însă fără succes.

„Pornesc la drum cu gândul de a face ceva pentru comunitate, asta era pe primul plan: să facem ceva care să fie bun pentru comunitatea noastră, să ne ajutăm oamenii. (…) Oamenii, după cum am observat, au reacționat pozitiv și m-au rugat să mai candidez. Am văzut că au încredere în mine. Le mulțumesc foarte mult și este o onoare foarte mare pentru mine faptul că am încrederea pe care și-au pus-o în mine oamenii. Voi face tot ce se poate pentru ei.” – a declarat aceasta.

Ana Alina Costache, Ioana Ardeleanu, Maria Crețu-Graur

 Liderul PNL Codruţ Opaiţ intenţionează să-şi depună mandatul

Preşedintele PNL Covasna, Codruţ Opaiţ, a declarat ieri că intenţionează să-şi depună mandatul, personal fiind nemulţumit de rezultatele obţinute la alegerile locale desfăşurate duminică.

Codruţ Opaiţ a precizat că principala sa nemulţumire o reprezintă faptul că PNL nu a reuşit să câştige Primăria oraşului Întorsura Buzăului, candidatul formaţiunii fiind scos din cursa electorală înainte de începerea campaniei, din cauza unei incompatibilităţi.

„Probabil că dacă nu era scos din cursă ar fi câştigat, pentru că era favorit (…) Intenţionez ca miercuri să-mi depun mandatul pe masa conducerii partidului. Nu mă retrag din PNL, nu mă retrag din politică, dar am spus public şi am spus şi colegilor înaintea campaniei electorale, că voi renunţa la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene dacă nu câştigăm Primăria Întorsura Buzăului. Acum trebuie să-mi asum acest lucru şi să mă ţin de cuvânt”, a declarat pentru AGERPRES, Codruţ Opaiţ.

El a mai spus că, dealtfel, simte nevoia unei „pauze de reflecţie”, menţionând că ultimii patru ani de opoziţie au fost „foarte grei şi solicitanţi”.

Potrivit acestuia, în urma alegerilor desfăşurate duminică, PNL Covasna nu a obţinut niciun post de primar, în schimb a câştigat peste 30 de locuri de consilieri şi are şanse să obţină 4 sau 5 posturi de viceprimari, în funcţie de negocierile pe care le va avea cu UDMR.

Şi preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că se va retrage din politică, în urma refuzului conducerii UDMR de a-l susţine pentru postul de viceprimar al municipiului.

Liderul PNL din Sfântu Gheorghe se retrage din politică pentru că UDMR nu-l vrea viceprimar

Preşedintele organizaţiei PNL din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că se va retrage din politică, în urma refuzului conducerii UDMR de a-l susţine pentru postul de viceprimar al municipiului.

Guruianu, care a candidat la alegerile locale cu scopul declarat de a ajunge viceprimar, a menţionat că, în cursul dimineţii, a avut o întâlnire cu primarul reales, Antal Arpad, precum şi cu liderul grupului UDMR din cadrul Consiliului Local, Miklosi Zoltan, în cadrul căreia aceştia i-au spus că Sztakics Eva şi Toth Birtan Csaba au fost nominalizaţi încă din timpul campaniei electorale pentru cele două funcţii de viceprimar.

În urma acestui refuz, Mădălin Guruianu susţine că a decis să renunţe la viaţa politică şi să se dedice proiectelor personale, retragerea oficială urmând să aibă loc după constituirea viitorului Consiliu Local.

„Am înţeles clar că nu se poate pune acum problema unui viceprimar român (…) Coerent şi consecvent principiilor şi declaraţiilor mele anterioare, mă voi retrage din viaţa politică, dacă nu se va întâmpla acest lucru (să fie desemnat viceprimar din rândul consilierilor locali – n.r). Aştept decizia lor în fapte”, a declarat Mădălin Guruianu.

El a menţionat că atribuirea postului de viceprimar unui român în municipiul Sfântu Gheorghe, unde populaţia majoritară este de etnie maghiară, ar putea constitui „un model de bună practică” pentru alte oraşe precum Oradea, Cluj, Braşov sau Târgu Mureş, unde reprezentanţii comunităţii maghiare, minoritare în zonă, ar putea solicita aceste posturi.

Guruianu a subliniat că retragerea din politică nu presupune şi retragerea din viaţa publică, precizând că deşi are două locuri de muncă în alte zone ale ţării, nu se va muta definitiv din Sfântu Gheorghe şi va continua să se implice în diverse proiecte ce vizează comunitatea locală.

Potrivit acestuia, în ultimii 25 de ani, municipiul Sfântu Gheorghe nu a avut nici primar şi nici viceprimar român şi, prin urmare, desemnarea sa pe acest post „ar reprezenta un mesaj de normalitate”, dar şi o „recunoaştere” a eforturilor pe care le-a făcut în timp pentru o mai bună convieţuire interetnică.

 

Antal Arpad (UDMR Covasna): Candidatul PNL Sfântu Gheorghe a intrat în campanie cu un proiect nepregătit şi şantajist

 Candidatul PNL la Primăria Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a intrat în campania electorală cu un proiect „nepregătit” şi „şantajist”, apreciază primarul municipiului Antal Arpad, ales pentru a treia oară în funcţie sub sigla UDMR Covasna.

Antal Arpad a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost surprins şi, asemenea altor cetăţeni ai municipiului, nu a înţeles tema campaniei electorale a lui Mădălin Guruianu, care făcea referire la dorinţa sa de a deveni viceprimar.

Antal a menţionat că Guruianu nu a purtat în prealabil nicio discuţie cu reprezentanţii UDMR, care vor deţine în continuare majoritatea în Consiliul Local municipal, pentru a vedea dacă este posibil să-şi atingă obiectivul propus, respectiv de a fi desemnat viceprimar din rândul consilierilor aleşi.

Antal a adăugat că proiectul pe care a mizat a fost perdant nu numai pentru că a fost „nepregătit” şi „nediscutat” cu majoritatea, ci şi pentru că a avea „un iz de şantaj”, Guruianu avertizând că în cazul în care nu va obţine postul dorit se va retrage definitiv din politică.

„Nu a fost un gest elegant”, a conchis Antal Arpad, care şi-a exprimat speranţa că Guruianu nu va părăsi şi sfera civilă după retragerea din cea politică şi că vor mai avea ocazia de a colabora pe proiecte benefice pentru comunitate.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail