Apariția publicaţiei Szekelyfold, Ţinutul Secuiesc, Szeklerland, sub egida Consiliului Judeţean Covasna, a stârnit reacții prompte din partea reprezentanților societății civile românești dar și contrareacții din partea celor care au editat-o.

 

Astfel, după ce în numărul de ieri am publicat punctul de vedere al dr. Ioan Lăcătușu, membru al  Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), referitor la această lucrare care „ prin conţinutul şi mesajul său are un vădit conţinut discriminatoriu faţă de cetăţenii români de naţionalitate română din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”, motiv pentru care  FCRCHM  va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, au apărut reacții din partea editorilor acestei reviste.

Potrivit Agerpres, șeful Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului Covasna, Albert Zoltan, a declarat, ieri,  că această publicaţie a fost elaborată în scop turistic, pentru promovarea regiunii şi nu are un caracter documentar. El a menţionat că aceasta vine în completarea altor materiale de promovare în care se regăsesc şi repere identitare româneşti.

„Eu personal m-am ocupat de acest proiect şi sincer îmi pare rău că s-a interpretat aşa. Deci nu este o carte de pus în bibliotecă, ci a fost făcută pentru turişti. Asta a fost ideea de bază, să promovăm „ţinutul secuiesc” ca un brand şi am pus accent pe specificul zonei, dar nu consider că are un caracter antiromânesc. Absolut deloc (…) Într-adevăr, ceea ce lipseşte sunt referirile la portul popular românesc, dar ţin să amintesc că noi am mai publicat şi alte materiale, cum ar fi „Hoinărind pe meleaguri covăsnene”, iar acolo sunt mai pe larg cuprinse instituţiile, obiceiurile şi tradiţiile româneşti”, a declarat Albert Zoltan.

Potrivit acestuia, publicaţia „Szekelyfold, Ţinutul Secuiesc, Szeklerland” a apărut în 3.000 de exemplare sub egida Consiliului Judeţean Covasna, cu sprijinul Fundaţiei „Bethlen Gabor” din Ungaria.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail